|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Лунички за баня?
|
|
Автор |
lSBUL (новак) |
Публикувано | 14.10.09 12:03 |
|
Правя основен ремонт на баня, ще се монтира таван от гипскартон и реших осветлението да е с лунички. Ще съм благодарен на всякакви мнения и съвети. 12 или 220V и т.н.
| |
Тема
|
Re: Лунички за баня?
[re: lSBUL]
|
|
Автор |
Silverado (добродушен) |
Публикувано | 14.10.09 13:11 |
|
Например
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Дoдoв (спокоен) |
Публикувано | 14.10.09 21:30 |
|
За предпочитане на 12V. Имаш по-вече изпарения, конденз, 220V не издържат толкова - лампите изгарят често. Можеш да си ги направиш на зони, според мощността на лампите. При 220V задължително противовлажни!!!
Защо предпочиташ гипс картон за таван на баня?
При Хънтър Дъглас се почиства и забърсва лесно, дори и да го обливаш с вода
Редактирано от Дoдoв на 14.10.09 23:27.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Baльo/ (непознат) |
Публикувано | 14.10.09 21:31 |
|
Навсякъде, включително и баните слагам 220 волта лунички, че не ми се занимава с трафове. От гледна точка на безопасността няма никакъв проблем, ако инсталацията е направена както трябва. Ако си мераклия, даже може да вържеш по еднао съпротивление 50-60 ома/2 вата последователно на всяка луничка, за да им удължиш живота. Защото 220 волтовите лунички горят по-бързо от 12 волтовите. Поне така беше до преди няколко години.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Sapiens (The Pope's Boss) |
Публикувано | 14.10.09 21:50 |
|
Абсолютна тъпотия е гипскартон в баня, придружен от 220-волтови лунички...
Но, "след като така си решила, добре...".
Банята, токът и животът са си твои...
Препоръчвам ти да сложиш дефектнотокова защита на веригата, която захранва банята ти - бойлер, всякакви статични електроуреди и контакти, които ще се намират във влажната атмосфера.
Консултирай се с добър електроспециалист за монтирането на такова устройство. Не е безумно скъпо и не е сложно да се монтира, но от въпроса ти заключавам, че си нямаш хабер от тези дейности, затова помоли добър специалист да ти помогне.
"Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят и хаоса..."
| |
Тема
|
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Дoдoв (спокоен) |
Публикувано | 14.10.09 23:30 |
|
Контакти в банята - твърдо НЕ!!!
| |
Тема
|
[re: Sapiens]
|
|
Автор |
Baльo/ (непознат) |
Публикувано | 15.10.09 07:56 |
|
Гипскартона обикновенно се намира под тавана на банята, а не на пода, и електроинсталацията е над него. Мястото е достатъчно сухо за да не предизвиква притеснение. Луничките са последното нещо, което си заслужава дефектнотокова защита. Има много други вериги, даже извън банята, където тя е по-необходима.
| |
Тема
|
[re: Baльo/]
|
|
Автор |
Blake (старо куче) |
Публикувано | 15.10.09 09:54 |
|
Защото 220 волтовите лунички горят по-бързо от 12 волтовите. Поне така беше до преди няколко години.
И сега е така - за съжаление. Преди няколко месеца си купих симпатично осветително тяло за хола с 6 броя такива лунички (50 вата/220 волта) - освен че за 300-та вата светлината е направо мижава, само последния месец имам изгорели 5 лунички, всяка по 3.50. Сега съм го махнал полюлейчето и издирвам малки фасунги E14 да подменя луничките с енергоспестяващи миньонки, ама засега удрям на камък - оказва се, че в България се продават 2-3 вида Е14 фасунги, които са по-големи по размер от уж по-големите си събратя Е27, и няма как да ги навра в чашките...
| |
Тема
|
[re: Blake]
|
|
Автор |
LRN (МИ) |
Публикувано | 15.10.09 11:06 |
|
Аз съм с лунички на 220V и не са ми горели от 2 години (!). Обаче си сложих едно потенциометърче (най-вероятно не е само потенциометър) на Шнайдер и с него си ги паля. Струва доколкото си спомням около 18-20лв. Направих го така, защото не искам разни трафове да ми се нагряват над гипсокартона и след време да ми бучат - още повече и от тях се натрупват загуби.
А колегата там, който препоръчва дефектно-токова защита и т.н. - престарал си се - няма нужда, а и една интсалация било то и 12Ж се изпълни некадърно пак може да има проблеми и т.нРедактирано от LRN на 15.10.09 11:10.
| |
Тема
|
[re: LRN]
|
|
Автор |
Blake (старо куче) |
Публикувано | 15.10.09 12:02 |
|
Еми и на мене не бяха ми горели няколко месеца, ама последния - прекалиха. Освен това, както казах, светлината е направо мижава като за 300 вата консумация. Интересно, че никоя друга крушка не ми е горяла в апартамента, само тези лунички.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|