Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:30 16.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Електромоторен въпроснови  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано27.07.09 10:06

Да питам и аз един път...
Имам прахосмукачка Самсуняк, която обаче след година работа вече почти е предала богу дух. От тези без торбичките е, с няколко филтъра, взех я уж да чисти добре, ама вече взе да не я върши тая работа. Явно филтрите (а и не само те) се задръстиха, въпреки че ги пера редовно. Особено този задния НЕРА филтър вече явно въобще не пропуска. Капачето зад него се е деформирало топлинно и не задържа.

Както и да е... Последния път като прахосмуках (онзиден), махнах въпросния заден филтър, за да мога все пак да изчистя (щото иначе загрява адски бързо и изключва някаква защита), и забелязах, че при малко по-високи обороти двигателя вътре хвърля адски искри, направо като заря е. Та въпроса ми е каква може да е причината, и как мога да си я отстраня самичък. Предполагам, че и самия двигател е пълен с боклуци (въпреки многото филтри), и нещо му е зацапано, но не ъм спец по двигатели, затова питам тук.

Мерси предварително.

Тема Re: Електромоторен въпроснови [re: Blake]  
Автор wiz (100 тонa змей)
Публикувано27.07.09 10:12

ами вероятно двигателя е с четки
които може да се изтъркат с времето и така се отдалечават и за тва хвърлят повече искри
сигурно има и пружинки които ги притискат

така че ако смяташ че може да се справиш прегледай тези четки

No pain, no gain

Редактирано от wiz на 27.07.09 10:13.

Тема Re: Електромоторен въпрос [re: Blake]  
Автор rapraмeл ()
Публикувано27.07.09 10:27

Многото искри също покават че или ротора или статора а може и двете (особено ако по-дълго са работили по-този начин) са изгорели.

Автор _Mepakлия_ (Инженер)
Публикувано27.07.09 10:29

Ако прахосмукачката е на една година означава че е в гаранция още. Демек не я оправяй сама, а я занеси в сервиза на самсунг.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано27.07.09 12:03

Прахосмукачката в сервиз, не за друго ами за да ти продадът нов хепа-филтър с монтажа защото иначе не се продават... а бе да ги е... После минаваш през технополис или техномаркет продаваха "циклонни филтри" при някои модели на Самсунг са включени в комплекта. Самия филтър беше по спомени 14-15 лева "монтажа" - просто се слага между тръбата и маркуча, ако чистиш само пода (не държиш тръбата хоризонтално) поеме около 80-90% от боклуците и не отиват в задните филтри.

от сайта на техномаркет модела с такъв филтър е "SAMSUNG SC-4035"

Колкото до искренето - всеки четков електромотор си искри над определени обороти, при теб единствения ограничител на оборотите се явява товара т.е. наличието на нещо да спира въздуха. Все пак ще носиш прахосмукачката в сервиз - кажи им да я погледнат, комплект четки са 3-5 лева дори и да се наложи да си ги платиш.

за такъв филтър става въпрос:

това е SAMSUNG SC-4135

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Електромоторен въпроснови [re: _Mepakлия_]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано27.07.09 12:18

Ъъъ, първо съм в мъжки род :)
второ, имайки предвид сервизите, не ми се стои без прахосмукачка един месец, щото в къщи ще стане кочина... Иначе да, гаранционна е, но най-вероятно ще ме обвинят за нещо (например деформираната задна вратичка), и ще ми отпадне гаранцията, така че все тая...

Иначе мерси, ще погледна четките следващия уикенд...

Тема В допълнениенови [re: Диaн]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано27.07.09 12:42

Прахосмукачките са със серийни двигатели и при липса на товар (т.е. задръстени филтри) развиват високи обороти и могат да изгорят от липса на охлаждане.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Електромоторен въпроснови [re: Диaн]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано27.07.09 13:30

Прахосмукачката е с кофичка, която се изважда и изсипва, и има точно такъв тип "циклонен" филтър, само че е вътре в самата кофичка, преди всичките филтри.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано27.07.09 16:55

Сложи външен (не е скъп), този вътрешния не може да отдели хубаво прахоляка и той се набива във хепа-филтъра. Проблемите при тези филтри са че се водят консуматив и трудно се намират - имам подарена една SOLAC дето е чистено 1 месец с нея ама поради липса на такъв филтър е неизползваема.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: Електромоторен въпроснови [re: Диaн]  
Автор Blake (старо куче)
Публикувано27.07.09 17:27

Знаи да поясня - от тръбата въздуха (и мръсотията) влиза в кофичката, в нея има външно отделение и вътрешно отделение. Вътрешното отделение е спираловидно завито и много добре обира например косми и други по-тежки предмети. После въздуха се качва нагоре и попада във външното отделение. После следва филтър тип "дунапрен" около сантиметър дебел, под него има слой мрежичка-вата-плат, следва едър филтър преди мотора, мотора и хепа филтъра отзад. Според мен освен най-финия прах друго не може да мине и да отиде в мотора. Ама точно този прах предполагам е проблемен и зацапва нещо. Другото е, че явно слоя след дунапрена е запушен, както и хепа-филтъра, и прахосмукачката се озорва със смукането...
Както и да е, първо смятам да мина през някой сервиз да взема нови филтри и да видя как е с тях положението, пък после ще бърникам...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.