|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Полюлей с халогенни лампички
|
|
Автор |
ivantt (непознат
) |
Публикувано | 06.06.09 17:50 |
|
Гледах в Комо полюлей с 20 халогенни лампички по 10W/общо 200W/.
Колебая се дали да го купим! Дали ще свети като 200W обикновенни лампи?! Нямам опит с халогенни лампи!
| |
Тема
|
Re: Полюлей с халогенни лампички
[re: ivantt]
|
|
Автор |
silverado (добродушен) |
Публикувано | 07.06.09 12:55 |
|
Симпатично изглежда.
Ма паяците сигур с пароструйка,таквози ...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Beceл Цaнkoв (присъединил се) |
Публикувано | 07.06.09 17:13 |
|
Преди година купихме подобен с 9 лампи по 20 вата. Свети много ярко. Обаче наскоро му изгоря трансформаторът, вграден е в тялото на лампата, миниатюрен, електронен и е точно 180 вата, явно някакъв пик го гътна. Естествено, точно такъв нямаше, та се наложи електротехник да вгради два, да раздели крушките на две групи и т.н., но сега пак работи.
Страницата на хумориста Весел Цанков -
| |
|
1. Цената не си заслужава. 199 лв. за консуматор от 200 W.
2. 20 лампи по 10 вата - трудно се намират 10 W лампи ако ти изгори една и я заместиш с 20 W ще гръмне.
3. Високата консумация. все пак халогенната лампа е лампа с нажежаема жичка. и от тука следва, че голяма част от консумираната ел. енергия излиза като топлина (в ИР спектъра).
Да в условия на криза, ще повишиш консумацията на ток, както и ще платиш ДДС то, и за покупката и за тока който ще ти изхарчиш по късно и ще налееш бюджета. Но чисто практико-икономически за тебе е да свиеш разходите, и да направиш нещо тип "Направи си сам" (какъвото е името на форума). - Предлагам ти:
Лампион с Енергоспестяваща крушка от 25 W
може да не направи лесно по типа на Надуваемата топка:
трябва ти:
1. фасунга,
2. кабел (може стар от неизпозлваем ел уред) до 50 см.
3. Клема (ако няма на тавана)
4. малко канап, или конци за плетене (ако не ти харесва цвета на канапа в различен цвят.)
5. Надуваема детска топка (служи само за оформяне на лампиона после се носи на плажа)
6. Енергоспестяваща луминисентна крушка от 25 W все още има в Кауфланд с "дневна светлина" на прилични цени.
7. лепило за тапети
8. кибтитена кутия.
И така: надуваш топката, правиш малко лепило за тапети и го поставяш в кибритената кутия (без клечките). Прекарваш конеца (канапа) през нея.
Хващаш топката и започваш да я омотаваш с намазания с лепилото конец.
След като омотаеш така, че да се получи не много плътно омотаване (за да излиза светлината, я оставяш да изсъхне за 24 часа (може и по рано).
Правиш ел. част: В клемата вкарваш дввте жички на кабела а другия му край във фасунгата.
Като изсъхне топката, изпускаш въздуха от нея, разрязваш там където е надувалката кръг така че да може да вкараш фасунгата.
Вкарваш фасунгата в тази дупка. Противоположно на нея изрязваш друга кръгла дупка с по голям диаметър така че да може да се вкарва крушката през него.
Монтираш на тавана ( свали бушоните).
Слагаш крушката и готово.
В крайна сметка ще има приятен външен вид, за няма и повече от 20 лв. Ще свети като избрания от тебе полилен, но ще пестиш не 2но, не 4рно а 8рно по малко! 200:25=8
Преди масово хората ги правеха но като ръгаха обикновенни крушки те се палеха. Сега поставянето на луминисцентна крушка която не грее не води до този риск!!!!
Аз така направих в нас, след като пуснаха по миналата седмица в Кауфланд енергоспестяващи крушки Сафир на половин цена. Всичко в къщи смених с тях, а в хола изхвърлин стария полилей, и направих 3 такива.
Имах 3 халогенни лампиона по единия 5лампи по 20 W, другите два с 2 по 20. т.е. общо 100+40+40 w -180W. сега само със 75 W се осветлява много повече.
Махнах и халогенките над мивката в кухнята ... 3х20 W и замених с обикновенна пура от 18 W.
Да не съм много щастлив че като пестя не вкарвам пари в Бюджета, но те и без това излизат тот там понякога не и по предназначение. В крайна сметка Пестя, а излишния ток НЕК нека да си го продава в чужбина - така ще пълни пак бюджета не от мен а от някоя македонка, сръбкиня, румънка или гъркиня.
Редактирано от pepi2OO8 на 19.06.09 09:47.
| |
Тема
|
Re: tz. Не го купувай
[re: pepi2OO8]
|
|
Автор |
Blake (старо куче) |
Публикувано | 19.06.09 09:56 |
|
За съжаление си много далеч от истината...
Осветявал съм се с 2х25 вата енергоспестяващи крушки, при това МАРКОВИ (които светят бая повече от продаваните ефтинджоси в Кауфланд, Метро и прочее), без никакви лампиони, които да спират светлината, и резултата е полумрак в стаята, неправилно възприятие на цветовете и други екстри. С една лампа, че и плюс лампион като описания от тебе, който спира поне 50% от и без това мижавата светлина, не искам да знам какво ще бъде в стаята. Резултата ще е чести посещения при очен лекар най-вероятно.
Друг е въпроса, че от чисто дизайнерско решение, не всеки иска да си сложи подобна самоделка в стаята, щото няма да му отива на интериора. Да, икономично и природосъобразно е може би, ама не и красиво и практично.
В крайна сметка Пестя, а излишния ток НЕК нека да си го продава в чужбина - така ще пълни пак бюджета не от мен а от някоя македонка, сръбкиня, румънка или гъркиня.
Тука няма да се смея много - резултата от подобно "пълнене на бюджета" го виждаме постоянно - непрекъснато увеличение на тока, все повече луксозни джипове по улиците и т.н.
| |
|
Слагал съм в хол 3.5 на 4.5 метра един брой българска енергоспесяваща лампа с мощност 11 вата. Спектър - млечно бял. В стаята можеше да бродираш на пода. В лампата трудно се гледаше. Изкара 6 или 7 години и отиде в кофата понеже се разлепи тръбата от тялото. Бяха старозагорско производство, от тези, които бяха раздавани на социално слаби. Лошото е, че сега по магазините не съм виждал такива.
Просто, трябва да се пробват няколко вида лампи, докато се намери оптимума като цветова гама и яркост и да се ползва от тях.
За цената на тока. Производствената цена реално се покачва много по-бавно от цената за краен клиент. Цената за краен клиент се формира като закупеният от производителите ток се раздели на РЕАЛНИТЕ приходи и се добавят реалните разходи за да стигне тока до клиента. Т.е., проблемът е в това, че вече и частни фирми си позволяват лукса да предоставят ток срещу бюлетини, което е далеч от всякаква логика. Например ЧЕЗ, която е една държавна компания в Чехия, да осигурява електроенергия, за да е стабилно положението в България?! Е това вече е истинска европейска взаимопомощ.
| |
|
За цената на тока няма спор...
Ама на това 3.5 х 4.5 хол ли му викаш? Моя е 26м2, предишния дето го осветявах с 2-те енергоспестяващи беше 21м2
Ползвал съм енергоспестяващи лампи на поне 5-6 производители, нито една не ставаше. Под "ставаше" имам предвид че се вижда нормално с нея. Работя с цветове и таблици от такива - винаги излизах на "нормална" крушка в коридора, за да видя какъв точно е цвета, щото от енергоспестяващите беше мазало...
А 11 вата откъдето и да я погледнеш е малко, не съм бродирал, ма ми се струва недостатъчно
| |
|
Последното изречение, преведено на местен, следва да се чете:
"Не знам как е, ама не е така!"
Казвам ти, че светеше. След това пробвах с поредица от вносни пустиняци и се отказах.
| |
|
5.5 на 4.5-пробвах сичко
1-во-лепнат пулюлей с енергови крушки-нищо
2-ру-откачация моя-дупка в окачен таван и вътре като виетнамска шапка рефлектор от домакинско фолио и плексигласово пано -не бива
3-ту-3 аплика със ст.заарските лампи(енергоспестителни)-1996-май бяха-по цени тогавашни на ЦУМ-себестойно--изплащателност след 7-8 годин. Само една устиска от 3 броя, ама реставрирах и още една с комбинация от бг-електроника +китайска тръба.
Накрая сложих стандартни осв. тела за окачен таван, ма не мирясах-намислих диодна осветителност-и там са осрах и затворих лум. тръбите с плексигласови плоскости на зърна и спря да мяза на офис .
П.П. Що се сетих-онзи ден одих на риболовност и останах без осветителност-и ми попаднаха едни диодни платки с много сплескани диоди, лепени на платката -голяма работа ви казвам-само мирише тока и си светиш на воля из природата.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tiseran () |
Публикувано | 10.07.09 14:10 |
|
Скоро си направих полюлей с шест халогенни лампички от 50 вата, но сложих ключ с реостат и така мога да намалям консумацията според потреблението. Това е той, а въпросът ми е: не стана ли претрупан с тези листенца (халогенните лампички се оказа че развиват голяма температура и затова се наложи да сложа листата)? Дали ако ги боядисам леко със златен бронз или някакъв нюанс на зелено, кафяво или от трите по малко ще има по завършен вид?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|