|
Тема
|
Нанофолио?
|
|
Автор |
Cтoянoв (непознат) |
Публикувано | 30.03.09 20:57 |
|
Днес прочетох това :
http://www.utilitiesbulgaria.com/nanofolio.htm
Някой ползва ли го?
Някакви мнения?
| |
|
не съм ползвал, но ми е любопитно за цената, на самия материал?
*ба бъ** дир* бля
св. св. електрон и неговите протони
чукча-читател
| |
Тема
|
Re: Нанофолио?
[re: Cтoянoв]
|
|
Автор |
Xoлдън (стипендиант) |
Публикувано | 01.04.09 16:42 |
|
Безплатен обяд няма.
Най икономично за момента е цикъла на Карно т.е. климатик,или термопомпа,което е все едно.
Нямам спомени да е направено друго фундаментално откритие.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
|
Има , имааа... Да хакнеш енергото!
Това само в кръга на майтапа.Иначе от термопомпите и ядрената енергия по-ефтинджос май и аз не се сещам.
Друг е въпроса на каква цена ни продават тока произведен от АЕЦ-а !!!
| |
|
Тези отоплителни елементи се появиха 80-те години. Консумират доста енергия и след няколко години бяха отхвърлени и забравени. Нищо икономично няма в тях освен само равномерното отопление защото може да се монтират на различни места по стените. Другото предимство е че не заемат място но не са дълговечни.
Няма невъзможни работи - има много трудни работи
| |
|
Да си си задавал някога въпроса, колко от тока който консумираш е с произход АЕЦ?
| |
|
Аха.Не чак толкова , колкото ми се иска.
| |
|
То и на мен ми се иска да съм крупен робовладелец, ама нали въведохте димукрацията.
За тока от АЕЦ има следните ограничения:
1. АЕЦ е базова централа. Това означава, че работи с постоянна мощност в относително продължителни периоди от време. Технологията и е такава.
2. АЕЦ предпочита да продава на детерминирани консуматори с постоянен товар. По тази причина съществува "свободен пазар на електроенергия" със съответните квоти.
3. От посредника между купувача и продавача приоритетно се изкупува енергията от възобновяеми източници. Вятър, вода, слънце. Цената и е друга за да се стимулира такъв тип производство. Така е по закон. Така е и редно.
4. АЕЦ не работи по безотпадна технология. Горивото се ползва веднъж когато е от природен уран. След това се приема обратно от производителя и се "рециклира". Прави се гориво с друг изотопен състав и по-добри параметри. Ползва се отново. Обаче, за момента, няма технология за последващо утилизиране на рециклираното гориво. То просто става отработено гориво и толкова. Едва ли някой ще иска да си го вземе обратно. Говоря за реактори тип ВВЕР. Горивото от РБМК става за производство на плутонии, но студената война се предполага да е безвъзвратно отминала. Пък и такива реактори не останаха.
5. АЕЦ акумулира голяма производствена мощност в една точка. Т.е. отказ на централата превантивно ограничава потреблението в отделни други точки. До преди няколко години разтоварването беше "масирано", сега е относително балансирано в зависимост от товара.
6. Лятото токът основно е от ВЕЦ. Зимата от ТЕЦ. И едните и другите са нужни за покриване на товаровия график Себестойността на тока и на двете е относително висока. На първите заради малкото генерирана енергия, на другите, заради скъпото гориво.
7. Тенденцията в световен мащаб е към свиване на потреблението.
и т.н.
Изобщо, цената на тока е достатъчно балансирана. Като се вземе предвид, че и процентът електроенергия за бита е основно в часовете на върхово натоварване, ще разбереш, че и пет аец'а с по 10 блока да ти сложат, пак толкова ще плащаш.
За сериозен износ и дума не може да става. Ограниченията към качествата на енергосистемата на купувача в момента са толкова сериозни, че малко страни могат да си позволят да купуват електроенергия. Всеки гледа да се оправя сам.
| |
|
|
|
|