|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
Тема
|
Газовите Котли - Какво трябва да знае човек !
|
|
| Автор |
tedybb (непознат
) |
| Публикувано | 19.03.07 18:04 |
|
|
Здравейте на всички клубари,
Вдигам тази тема с идеята да събера мнения за газови котли - технологии, марки, модели и всякакви неща свързани с котлите. Сигурен съм, че не съм единствения които има този проблем !!!
От направеното от мен проучване стигнах до извода, че всяка фирма си има собствено виждане за физичните закони на тази планета - едни постигат 109% КПД, други измислят извънземни сплави за топлообменници, трети обещават време за отстраняване на възникнал проблем 15 мин и какви ли не още измислици премислици.
Общо взето ... от 7 обиколени фирми - 5 различни мнения.
Въпросите които имам аз са няколко. Каква точно е разликата между кондензните и стандартните котли. Единственото което разбрах ( може и грешно да съм разбрал) че за кондензните трябва да имаш допълнително бойлер - от кадето системата се оскъпява двойно. Това така ли е ? и ако е така аз ли съм будалата на които се опитват да продадът бойлер за 2000 лева ?
Друго въпросче - марката със сигурност е от значение, а марки дал господ - коя според вас е оптимален варичант между качество и цена. И кои според вас е Мерцедесът на котлите ?
И едно последно въпросче - Кредит Енергиина ефективност - май тва нещо е най-голямата тесла във схемата. Дават до 200 ЕУР за газови-кондензни котли безвъзмезно, ако изтеглиш заем с 10% лихва... егати. кондензен котел с боилер и поставяне е 5000 лева без ДДС. с ДДС 6000 +10% за 1 година - 6600 и ти възтановяват близо 400 лв. Ебаси кредита !!! незнам кои има далавера от цялата работа
Благодаря на всички които постнат мнения !!!
Редактирано от tedybb на 19.03.07 18:09.
| |
|
Тема
|
Re: Газовите Котли - Какво трябва да знае човек !
[re: tedybb]
|
|
| Автор | dimex (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.03.07 12:48 |
|
|
кондензните котли ползват енерия отделяна при конденз на парата (щот това дето остава след изгарянето на газта е предимно пара и со2) по този начин достигат кпд над 100 (до 109%).
конвенционалните котли имат кпд около 95%
и при двете кпд се смята за определено натоварване т.е. през повечето време реалното кпд на котлето няма да е такова.
И за двата типа се предлагат двуконтурни и едноконтурни (за които ти трябва отделен бойлер). проблемът при двуконтурните е че ако ти трябват 8 квт за отопление на апартамента те не са достатъчни за топлата вода и затова пак ще трябва да си вземеш 24 квт котле.
ако ти трябва препоръка за кондензно или не - цената на първото е с около 1000 лв повече, икономията която ще ти докара е не повече от 10%. При средна сметка от 200 лв за 6 месеца отопление имаш спестени 120 лв. годишно. Сам си прецени.
За марките имаше разни теми ама не помня къде. но идеята горе-долу е весман са мерцедесите, ама за домашно ползване не ти трябва мерцедес, вайлант ще да са бмв-то. другите марки изобщо не съм ги гледал като си купувах.
Кредит енергийна ефективност е много добър начин банките да се налапат. далавера няма да имаш, ползвай го само ако наистина нямаш пари.
и една поправка - двуконтурен кондензен котел (не ти трябва бойлер за него) с поставянето на вайлант (които са над средната цена и качество) струваше преди месеци 2300 с ддс. ама не е кондензен. ако си гъзар и решиш да си земеш кондензен, мисля не ти трябва кредит
| |
|
Тема
|
[re: dimex]
|
|
| Автор | минaвaщ (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.03.07 14:07 |
|
|
Братлета, стига с това КПД над 100 % бе, смешно е - отиваме към темата за вечните двигатели ! Като вкараш определено количество газ с определена калоричност, не може при процеса на изгаряне да получиш повече калории - някой фирмаджия като ти го каже, вземи първата попаднала под ръка газова горелка и го удари по главата веднага !
В моя град ужким също предстои газификация, и в тая връзка ви предлагам една тема - за комбинираните газови котли. Т.е. ако монополистът дигне след време яко цените, минаваш на твърдо гориво ! Разбира се, не е приложимо навсякъде. Та някой виждал ли е някоя фирма да предлага такива ?
| |
|
Тема
|
[re: минaвaщ]
|
|
| Автор |
2V6 (В движение) |
| Публикувано | 20.03.07 16:08 |
|
|
На много места е обяснено защо се получава КПД над 100%. Обикновените котли им дават КПД около 90%. Това КПД го изчисляват от нетната енергия на изгаряне на метана, в която не е включена енергията излизаща през комина с парата. Брутната енергия на изгаряне е около 20 % по-голяма при метана от нетната енергия. Така стандартните котли имат реално КПД около 80%, а кондензните до 97%.
При кондензните обаче този процент може да се достигне само при ниски мощности - 10-15% от мощността на котела. Така за целия отоплителен сезон трудно ще се постигне икономия по-голяма от 2-3%, освен ако през цялото време котела не работи под 20% от мощността си ...
2v6
| |
|
Тема
|
[re: 2V6]
|
|
| Публикувано | 21.03.07 09:16 |
|
|
За газовите котли трябва да се знае и това - у нас целенасочено не се продават комбинирани газ/твърдо гориво. За да си зависим от един вид гориво. А вижте това:http:
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | мaйcтop (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.03.07 09:45 |
|
|
Струва ми се, че в главата понятията са се объркали. Или си записвай каквото ти казват във всяка фирма, или вземай листовки и после ги сравнявай. Препоръчвам ти бойлер дори и за некондензен котел. Но няма нужда да е 2000 лв. Обикновен котел + бойлер излиза доста под тази сума. За кредита също нещо не си разбрал. Безвъзмездно ти дават 20%, а лихвата за една година е 10%. Тоест ползваш безплатен кредит и ти остават 10% чиста печалба.
| |
|
Тема
|
[re: мaйcтop]
|
|
| Публикувано | 21.03.07 10:10 |
|
|
Леле мале... Като почнат майстори да се правят на финансисти...
Майсторе, че тоя кредит ако е от няколко хиляди лева, мислиш ли, че средностатистическия кредитополучател ще го върне за една година ? Те банките много добре са анализирали нещата и разчитат на 10 % годишна лихва, но НЯКОЛКО ГОДИНИ, и си делят с фирмите и фонда печалбата !
Миналата година се обадих в този фонд и зададох въпроса така: мога ли да получа тия 20 % , без да ползвам кредит от банка, щото ги имам парите ? Отговорът беше НЕ - трябва да вземеш кредит !!!!! Е ясно ли е сега на всички ?
| |
|
Тема
|
[re: минaвaщ]
|
|
| Автор | kin_69 (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.03.07 12:30 |
|
|
Никой не спомена за температурните режими на кондензните котли и изискванията им към отоплителната инсталация. Всичко това, ако гоним max
КПД разбира се.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | Kapнo (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.03.07 18:34 |
|
|
Да взема да попитам и аз нещо, че това КПД 109% доста ме пострестна.
Каква е температурата на изгарянето на газа в котела и каква е температурата на газовете, след като напускат котела. Може ли някой да каже тези стойности, пък после да посмятаме КПД-та по едноименната с ника ми формулка? М?
| |
|
Тема
|
[re: Kapнo]
|
|
| Автор |
2V6 (В движение) |
| Публикувано | 21.03.07 22:01 |
|
|
Който разбира английски да погледне това:
Най-просто казано ако от обикновен котел се получават 90 кВч топлина от определено количество газ, от кондензен котел могат да се получат до 109 кВч. Това става ако отоплителната вода е под 40 градуса. Такава вода може да се използва само при нискотемпературни отопления - подово, вентилаторни конвектори или преоразмерени радиатори. Температурата на изходните газове е под точката на оросяване. Така голямо количество от водните пари кондензират и енергията от фазовия преход газ-течност се отдава на отоплителната вода, вместо да отива в облаците.
При изгарянето на 1 м3 се отделя 11.46 кВч топлина. 1.11 кВч от тази топлина отива в изпарената вода, отделена при горенето. Обикновените котли не могат да я използват защото изходните им газове са с температура над 100 градуса. Обикновените котли използват около 80% от топлината на изгаряне или около 9 кВч/м3. Кондензните котли достигат 97% или над 11 кВч/м3.
Ефективността на обикновените котли обаче се изчислява въз основа на нетната топлина на изгаряне или 10.35 кВч/м3. В този случай КПД-то им е около 90%. Ако за кондензните котли се използва тази основа се получава КПД 109%.
2v6
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|