Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:46 05.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Тема EPS или нещо друго?нови  
Автор gizdo (непознат )
Публикувано04.09.08 08:31

Отново захващам безкрайно болната и дъвкана тема EPS XPS или нещо друго?
Най- накрая дойде ред и на мойта къща след 2 месеца чакане майстора да се освободи и да почне саниране. Бях твърдо решил да взема стиропор 5см, къщата е тухла еденичка и четох по форумите, че точно на тухла се слагало EPS. Добре, но "баш майстора " ме хвърли в размисли и страсти относно качеството на стиропора. Човекът ми каза, че стиропора има свойството да се свива и след 2-3 години почва да се отлепва мазилката от стиропора. Има логика в това с огледа на това, че при свиването на стиропора се получава "шкембе" между мазилката и EPS то. От друга страна няма и за какво да ме лъже при положение че материалите си ги купувам аз.
Нека, който има опит да даде съвет. Ще се свие ли стиропора? Ще пада ли мазилка? Кое е по- добро за тухла- стиропор, фибран, монодур, неопор?

Редактирано от gizdo на 04.09.08 08:32.

Тема Re: EPS или нещо друго?нови [re: gizdo]  
Автор Aluminimpex (agent)
Публикувано04.09.08 09:32

Абсолютни глупости.Изгони го този "майстор".Освен че се лепи стиропора се и дюбелира така че няма мърдане.А и откъде му е дошла мисълта че се свива

нали ще се шпаклова и покрие с някаква мазилка. И запмни и кажина "майстора че XPS или фибран се слага само за фундаменти, изолация на стени се прави САМО със стиропор.Успех дано не е късно.

Разочарованието от лошото качество остава дълго след удоволствието от ниската цвна..

Тема Re: EPS или нещо друго?нови [re: Aluminimpex]  
Автор gizdo (непознат )
Публикувано04.09.08 09:46

Съгласен съм, че се дюбелира и запечатва отгоре с мазилки, но съм чел и по форуми, че стиропора има свойство да се свива. Дори преди време ме съветваха да купя предварително ЕПС- то, за да може да узрее предварително и да не се свива по- натам като е вече на стената.
Ако си прав ще съм много радостен, защото аз си бях направил сметка за саниране със стиропор, цената ще ми е наполовин в сравнение с монодур, фибран или каквото и да е.

Автор ESPACE (MPV)
Публикувано04.09.08 13:08

Видях стиропор сложен като изолация между две плоскости в едни бунгала на 30 години - няма и намерение да се свива.

Автор stanetzz (President Evil)
Публикувано04.09.08 21:24

".... Човекът ми каза, че стиропора има свойството да се свива и след 2-3 години почва да се отлепва мазилката от стиропора....."
Човекът според мен се застрахова за последствията от работата си- като почне да ти пада мазилката, ще каже: "Ама аз нали ти казах..." . Бягай далече.
Иначе колкото хора, толкова мнения, но общо взето,както ти е писал колегата преди мен- EPS на тухла, XPS на основи, колони и панелки.
И малък съвет- сметни, и ще видиш, че ако увеличиш дебелината на изолацията, крайната сума няма да ти се увеличи кой-знае колко- примерно с 1лв за всеки допълнителен сантиметър дебелина/ на квадратен метър изолация. А резултата си струва

Тема Re: EPS или нещо друго? [re: gizdo]  
Автор aз.cъм.Eмo (Емо)
Публикувано05.09.08 10:00

Т'ва за свиването!?!?

п.п. Изолационните материали се подбират, така щото тяхната паропроницаемост за се увеличава отвътре навън, т.е. отвън - EPS! Защо ли - много дълга тема.

Тема Re: EPS или нещо друго?нови [re: aз.cъм.Eмo]  
Автор gizdo (непознат )
Публикувано18.09.08 08:31

Здравейте сръчковци, имам едно питане към вас, знам, че единствено тук ще намеря компетентен отговор.
Момчетата дето ми санират къщата вчера ми заявиха, че нямало нужда от втора ръка теракол преди драсканата мазилка. Уговорката ни беше за две ръце теракол плюс драскана мазилка, но сега ми казаха, че две ръце теракол се правел само ако се боядисва сградата с боя, ако е драсакана мазилка една ръка шпакловка е напълно достатъчна.
Какво мисл;ите вие по въпроса? Нужна ли си е втората ръка теракол или да ги оставя да праскат мазилката само врху първата ръка?

Автор PRlNCEZANDOR (vodoun)
Публикувано18.09.08 11:18

Незнам какво са ти казали, аз не съм спец по мазилки, но ще ти кажа само едно което е истина а твойте момчета вероятно не го знаят - да го знаеш ти.
Коефициента на топлопроводност на изолационните материали е около 0,3-0,2 w/mK, а като влезе вода във стиропора, фибрана или т.н. коефициента отива на 1,5-3 и нагоре, т.е. все едно имаш малко по-дебела варова мазилка.
Извод - има ли най-малка вероятност това да повлияе на намокрянето на изолационни я слой, излолацията моментално си остава да ти топли само душата, а не къщата.

Прави ми впечатление, и при мой съседи изолации който са вече на по2-3 години, покривният слой им се е отлюпил и се вижда изолиращият материал. В това нещо като влезе вода сега по октомврииските дъждове, ще изкара чаак до юни догодина. Т.е изолацията е с много нарушени качества особено на местата където е проникнала вода.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.