Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:27 06.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Тема КАТАНАнови  
Автор lorddesword (Чупим пръсти)
Публикувано13.07.08 13:37

Някой може ли да ми каже как да си направя катана (самурайски меч) по метода на дамаските. Е и аз принципно знам как става, но ми се иска да чуя още менения.

Тема Re: КАТАНАнови [re: lorddesword]  
Автор wiz (wise wiz)
Публикувано14.07.08 19:53

ми гледах случаино по тв че се научава да се прави след десетилетия подготовка

така щом искаш отдели няколко десетилетия и отивай да учиш в япония

Тема Re: КАТАНАнови [re: wiz]  
Публикувано14.07.08 23:53

Батка немам нужда от тапи съвети. Казах ти че ми е ясно как се прави. Питах ако има некой дето разбира да ми каже подробности, ако има такива.

Автор wiz (wise wiz)
Публикувано14.07.08 23:57

хехе ми опитвам да ти обясня че тези подробности се учат с години и то в япония а не с питане в дира през нета както ти пробваш

Автор hidrazin4o (член)
Публикувано15.07.08 00:27

Най-важно е закаляването на стоманата.Изисква се доста мазнина и кръв.Обикновенно човешка , от добре охранен индивид - накой охранен мангал например.Примерно може да използваш АЗИС за тая работа.
Като се замисля рядко се среща толкова добре угоена свиня за целта.Те истинските мангалите са си слабички по принцип за разлика от мутантите(АЗИС).
А иначе за самата изработка се използва високовъглеродна стомана , която се кове и прегъва на две.Така се получава геометрична прогресия от пластове.
Може да посетиш във Велико Търново улицата на занаятите или Етъра до Габрово.Там майсторите правят сувенирни , но някои от тях знаят как се правят почти истински такива.Зависи от почерпката.

Ако тръгнеш да си правиш такава - многООО... здраве на мазния АЗИС.Закали си катаната още един път и заради мен(най-добре изотзад) - ще черпя яко.

Тема Re: КАТАНАнови [re: hidrazin4o]  
Публикувано15.07.08 09:58

Ха-ха-ха!
Мога преди това да му изпочупя пръстите, ако почерпиш дори ще включа екстри, който сам съм изобретил!

Автор *Mими* (Рак)
Публикувано15.07.08 15:17

Пиши в гугъла "катана"доста работи видях там
Дано с малко да съм ти помогнала.До сега дори незнаех как се казва това японско чудо

Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано15.07.08 15:36

Дамаската сабя и японския меч нямат нищо общо, може да използват подобни методи за закаляване и обработка.
намираш един майстор ковач на брадви и ножове, и му обесняваш че искаш сабля направена по метода на клепаните брадви. Преди години като ремонтирах къщата на дедо ми, намерих една брадва, която след като е почистих и реших да наточа, щото ми се струваше тъпа забелязах че напречно на острието има 6 слоя. Пробвах да отсеча едно дърво, оказа се че много добре се справя и до сега не съм е натокъл.
Тук един ти предложи методика за закаляване която е пише по старите книги. Нубииски негър, добре охранен, основно с мръвки.

Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: КАТАНА [re: Djasta-Prasta]  
Автор Гaдeн_пyxчo (Пухеста гадина)
Публикувано19.07.08 18:39

Дрън,дрън!
Питайте Дядо Благо!

Откакато мъжете захвърлиха мечовете,света изпедерастя!

Тема Re: КАТАНАнови [re: Гaдeн_пyxчo]  
Автор silverado (добродушен)
Публикувано04.08.08 21:32

3x13 или подобна стомана. Изполлзва се за направа на шублери.Поне така са ми казвали специалисти. И пак реже добре цигани, а от Азис и стружки може да отдели, ако завърташ добре острието.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.