|
Тема
|
ДЮШЕМЕ
|
|
Автор |
1133 (непознат) |
Публикувано | 12.07.08 21:29 |
|
Предстои ми да си поставям подова настилка в таванско помещение, което ще правя на жилищно. След дълго умуване се спрях на дюшеме чамово или от ела.
Понеже отдолу под част от помещението е тераса ме посъветваха да сложа първо фибран, а след това да наредя отгоре дъски от дюшеме /както се реди паркет/ направо върху фибрана и без напречни гредички. Това по принцип е според мен е възможно да се направи, но ще бъде ли здраво? Или трябва да сложа и напречните гредички? А помещението е 11 кв.метра.
| |
Тема
|
Re: ДЮШЕМЕ
[re: 1133]
|
|
Автор |
oнзи (непознат
) |
Публикувано | 15.07.08 16:45 |
|
Пълна глупост! Прави се следното - първо се закрепват гредички на пода - ако фибрана ще е 5 см то и гредичките да са 5 см. Чрез гредичките ще можеш да изравниш нивото на пода , ако е неравно. Гредичките е хубаво да се захванат за пода с дюбели и винтове. След това между гредичките се поставя фибран на нивото на гредичките /горния ръб на фибрана да е на ниво с горния ръб на гредичките като фибрана го залепяш естествено за пода. Трето редиш дъските на дюшемето.
Това е така, защото дъските се редят трудно /трудно влизат 1 в друга/ и напрежението е голямо тъй като са доста дълги и може да са криви или да се изкривят.
| |
Тема
|
[re: oнзи]
|
|
Автор |
ptj (минаващ) |
Публикувано | 16.07.08 22:02 |
|
Указанията са идеални, но за неспециалист е добре да знае, че гредичките трябва да са идеално прави от горната си страна и да се монтират в една плоскост (най-често хоризонт).
| |
Тема
|
[re: ptj]
|
|
Автор |
*Mими* (Рак) |
Публикувано | 16.07.08 23:07 |
|
да се монтират в една плоскост (най-често хоризонт)
Я,моля те,дай малко повече разяснения,това нещо не го разбрах,а ми стана интересно.Скоро може и ние да правим дюшаме.
| |
|
Има на предвид че, гредите които се използват за скара на дюшеме или ламперия, в напречно сечение ти представляват квадрат или правоъгълник, та 2 от успоредните стени на квадрата или правоъгълника ( гредата) трябва да са гладки и прави, та тия две успоредни стени едната лягъ върху пода ( цементовата замазка) а върху другата се наковава дъските за дюшемето. Та като сложиш дъската върху всички греди да не се получава извивка или наклон. Все едно си направил втори под но нивелиран.
Дрън и бръм, всеки ден и нощ.Редактирано от Djasta-Prasta на 17.07.08 14:33.
| |
|
Благодаря!
| |
Тема
|
[re: *Mими*]
|
|
Автор |
ptj (минаващ) |
Публикувано | 17.07.08 22:39 |
|
Първо се нивелира една греда и после по нея всички останали. Ако поставите дълъг идеално прав (алуминиев мастар) върху всеки 3 вече нивелираните трябва да се допира едновременно и до 3-те.
| |
|
|
|
|