Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:57 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИ  
Автор seichos (непознат )
Публикувано24.06.08 14:31

Искам да си освежа старите врати, но нямам никаква идея как да стане. Надявам се да ми дадете съвет. Понастоящем са боядисани с блажна боя /слонова кост/, като имат не мо-малко от 10 слоя - къщата ми е в стар стил и е над 70 годишна, съответно слоевете са спечени като цимент. Вратите са със страшно много орнаменти и някои от тях имат и малки стъкълца с най различни форми - триъгълни, сферични и т.н., поради което не смея да ги обгарям, а заради орнаментите пък не мога да ги търкам с виброшлайф. Искам да ги направя в естествен цвят - да си приличат на дърво. С блажни бои не може да стане, а ако тръгна да ги лакирам с лакове за дърво върху боята, предполагам няма да издържи много. Моля дайте ми някакъв съвет.
Благодаря ви предварително.

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: seichos]  
Автор V.Grig (Анти-царист)
Публикувано24.06.08 17:50

Лак за дърво в/у боята е безмислица ...

Нямаш почти никакъв шанс да ги реставрираш без да закачаш стъклата. Стъпка по стъпка:

1. Сваляш много внимателна всички стъкълца, стъкла и джамове. Как са закрепени? Маджун и пирончета?? Дървен елемент?

2. После си купуваш пистолет за горещ въздух и подходящи накрайници и шпакли (гледах подобни комплекти в практикер), позволяващи да се стърже вътре в профила на орнаментите.

3. Гориш и стържеш внимателно за да не повредиш орнаментите.

4. Виброшлайф по равните части и за заравняване щетите от шпаклите.

5. Шкурка на ръка за детайлите

6. Кит за дърво за попълване на неравности и дупки от дървояди.

7. Пак шлайфане

8. Лакиране - за предпочитане с пистолет

9. Шлайфане, лакиране, шлайфане, лакиране и така докато решиш, че резултата ти харесва

Същото се отнася и до касите на вратите.

Ако ти или някой друг измисли по-добър вариант за сваляне на 10 и повече слоя блажна боя да казва че и аз имам подобни врати макар и с не толкова много орнаментика по тях.

ПП: Без шлайфане не става - първия слой боя е на практика попил в дървото и няма как да се изкара от там ни с горене ни с препарат!!

ИСТИНСКИЯТ КЛУБ ПОЛИТИКА:

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: V.Grig]  
Автор armeria (непознат )
Публикувано25.06.08 08:40

Това е начинът- пробвала съм го. Много е трудоемко, имаш разходи по покупките, но те много бързо се изплащат, а ефектът накрая е зашеметяващ.

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИ [re: seichos]  
Публикувано25.06.08 11:06

Благодаря ви за съветите. Явно няма по-лесен начин и ще се откажа - имам 11 врати и нещо не мога да си представя колко време ще ми трябва, пък и ще отиде толкова много бира, че ще ми излезе по-евтино да ги сменя.

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИ [re: seichos]  
Автор V.Grig (Анти-царист)
Публикувано25.06.08 16:02

Доста врати наистина - аз не смея да започна моите 5 ... тъй като гледам няма да е по-малко от 3 дни на врата почистването

ИСТИНСКИЯТ КЛУБ ПОЛИТИКА:

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: V.Grig]  
Автор ptj (новак)
Публикувано25.06.08 18:10

А защо трябва сами да ги чистите? Не е ли по-добре да намерите майстори извърващи подобни услуги. Ако на мен ми се налага ремонт на дреха отивам при шивачката. Не че не мога да си закърпя нещо сам, но предпочитам ако ми го прави някой да е наистина добре. От друга страна времето и нервите,които ще загубя за това не са за пенебрегване. По-изгодно ми е икономически да ги използвам за основната си професия, а с изработените пари да платя на някого за съответната услуга.

П.С. Всяка жаба да си знае гьола и мястото в него!

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: ptj]  
Автор Genesis (да ме знаете)
Публикувано26.06.08 08:08

Направо забрави да сваляш боята, по който и да е метод. За 11 врати ако искаш да постигнеш качество ще ти трябва поне година. Ще ти излезно по-евтинко ако си поръчаш нови врати. Нема майтап, точно така е.

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: Genesis]  
Автор dated (незапознат)
Публикувано27.06.08 10:16

Е, чак пък цяла година!

Ако човек се хване сериозно и виброшлайфът е добър, врата без орнаменти заедно с касата ще я почисти за ден. Сложи ги три дни заради горещината, прахоляка, почивките за бира...

За орнаментите след частично сваляне на боята пробвайте и с препарат - за малко останала боя става. Но после пак иска шлайфане. Шкурките да са два вида - едра за почистване на остатъците от боята и после ситна. Така е най-бързо.

Вместо кит може да смесите стружки от дървото с лака. Така попълването на неравностите личи по-малко отколкото с кит.

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: dated]  
Автор Genesis (да ме знаете)
Публикувано27.06.08 11:10

, година образно го казах, но май съм близко до реалността. Борил съм се с такава дограма и знам колко зор и мръсотия е. Това не е за всеки, камо ли ако иска човек да стане хубаво.

Тема Re: ПОМОЩ ЗА СТАРИ ВРАТИнови [re: Genesis]  
Публикувано27.06.08 11:24

Още повече пък че съм и на работа, не мога да си взема отпуск и не мога да се занимавам повече от 2-3 часа на ден. Мисля да китосам неравностите, ще прешкуря повърхостно всичко и да ги мина с валяче с автоевмайл лак и толкова. А пък живот и здраве на следващия ремонт ще ги сменя.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.