Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:02 14.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Отопление на баня?нови  
Автор -TACHO- (несериозен)
Публикувано28.09.07 13:48

Здравейте,
живея в нова кооперация, в която още няма парно, няма и топла вода съответно. Тъй като банята трябва да се отоплява зимата си мисля за следната идея: имам лира в банята и бойлера стой точно до нея. Мисля да прекарам топлата вода от бойлера да минава през входа на лирата и след това да върви по предназначение. Така ще се затопля и банята. Обаче не знам дали лирата принципно ще издържи налягането на водата в инсталацията и второ дали ще издържи на температурата?
Вие как мислите?

Тема Re: Отопление на баня?нови [re: -TACHO-]  
Автор _Mepakлия_ (Инженер)
Публикувано28.09.07 16:31

На спецификацията на лирата е написано до какво налягане издържа. Най вероятно няма да има проблеми с налягането, а с температурата със сигурност, ама така докато ти дойде топлата вода до чишмата ще миде доста време и ще се топли банята само докато се ккъпеш, но тогава и без лира се стопля банята от парата. Общо взето по добре си купи печка за баня и си я включвай когато искаш.

Тема Re: Отопление на баня?нови [re: _Mepakлия_]  
Автор lrn (минаващ)
Публикувано28.09.07 16:38

Или с други думи казано - нито ще можеш да отопляваш нито ще имаш топла вода.

Тема Re: Отопление на баня? [re: _Mepakлия_]  
Автор -TACHO- (несериозен)
Публикувано28.09.07 17:48

Печка за баня не искам да слагам, защото имам малки деца и е опасно, освен това нямам предвидено захранване за печката, а преди година съм правил ремонт и не ми се кърти отново. Вариант биха били тези ел. нагреватели, които се монтират в радиоатори и лири, но пак стигам до липсата на ел. кабел, освен този за бойлера.
Колкото до топлата вода, бойлера захранва и кухня и баня и тоалентна (така си беше направена инсталацията) с топла вода, така че водата ще се върти не само когато някой се къпи. А и бойлера особено зимата си е постоянно включен.
В крайна сметка нищо не пречи да пробвам, ще ми трябват само два маркуча по 60-70 см да свържа бойлера с лирата, пък ако не е удачно, за пет минути е демонтирано.

Автор V.Grig (Анти-царист)
Публикувано28.09.07 19:56

Ами не е удачно ... хората ти го казаха! Лирата отдава топлина - на колко градуса ще ти дойде водата в душа мислиш след като мине през лирата? И колко вода мислиш че прекарваш през "топлия" водопровод дневно? 1 измиване на ръце е 30 сек до минута ... най много 5 до 8 литра вода ... дори и метала на лирата няма да нагрее ... ако ли пък го нагрее и почне да отдава познай дали ще ти е топла водата.

От тока на бойлера си дръпни захранване за печка. Не е много разумно но ако я монтираш високо не е опасно за никого. За самата връзка на тока - има си водоустойчиви изолационни ленти - мисля беше самовулканизиращ се каучук - с такива изолират муфите и на 20 квт кабели в земята ....

Комунист ли е, главата му да дрънка по паважа!

Автор Xoлдън (нов човек)
Публикувано28.09.07 21:32

Лирата ще издържи,но идеята ти е неграмотна,както ти писаха хората.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Автор stanetzz (мушмурок)
Публикувано28.09.07 22:21

Каруцата пред коня...
Хората обикновено си затоплят бойлера чрез парното-казват,по-изгодно било...
Ако искаш,пробвай,после тъкмо ще си имаш меки връзки и за нормалния вариант

. Щом като за теб тръби се прокарват по-лесно от кабели...

О,неразумни...ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!!!

Автор Bakлин Xpиcтoв (по идеите)
Публикувано28.09.07 22:26

Баща ми преди много години монтира една печка с реотани в кварцови тръби (май Елба да се водеше тогава) почти под тавана на банята, наклонена под 45 градуса. Включва се десетина минути преди да се къпе човек и е съвсем нормално. Вариант децата да я достигнат няма, но ще е фатално ако с телефона на душа я напръскат с вода. Ток се взема от бойлера.

3, 4! Тридесет и четири. Верният номер в интегралната бюлетина!

Тема Re: Отопление на баня?нови [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Автор Kaily (непостижима)
Публикувано29.09.07 00:09

На некво изложение тая пролет видях едни електрически лири за бани, а скоро ги видях и в Практикер.
Изглеждат като стълба от тръби и са до 100 лева. Могат да се монтират навсякъде и издържат на мокрене.
Ама то въпросът е не само при къпане, ми да влезеш в тоалетната на клинч бррр.

Редактирано от Kaily на 29.09.07 00:12.

Тема Re: Отопление на баня?нови [re: Kaily]  
Автор Genesis (да ме знаете)
Публикувано29.09.07 00:29

Аз в моята баня съм с лира но с ел. нагревател. Екстра е, но винаги внимавам преди да се къпя да я гася.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.