|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
ВИК задача с повишена трудност.
|
|
| Автор |
Genesis (да ме знаете) |
| Публикувано | 23.09.07 08:41 |
|
|
Здравейте.
Схемата е следната, а след нея и въпроса.
Бунар, в него биво около 750 вата, височина 13м, изпълнена с маркуч и тръва половин цол, след това филтър за боклуци 60 микрона, и сега тук минаваме на един цилиндър пълен със смоли (около 20л) за абсорбиране на варовика на фи 16, след него е цистерната 700л след нея смуче хидрофора 850 вата (смуче от 1 цол и бута на половин цол) и бута по водната система изпълнена на половин цол (това знам че е грешно сечението, но съм невиноват - заварено положение)
И сега трудия въпрос.
Къде точно е мясото на филтъра за варовика. Защо питам?
В момента както вече описах е преди цистерната, НО...
Така поставен той с неговото малко входно и изходно сечение от фи16 заедно с 13-те метра, дебита е малък и цистернта се пълни за час и 20-30 мин. Притеснява ме този товар за бибото да не я умори бързо, нея или гумичката и това време за пълнене да не я прецака отново, или просто на бибото му е все тая, тя си бачка с 750 вата, пак малко съпротивление голям дебит, голямо като моето съпротивление малък дебит.
Другия вариант , който си мислех, чрез който да разтоваря малко бибото е варов. филтър да го сложа след цистерната преди хидрофора. Но, така много ли ще мъча него, вместо от 1 цол да смуче от фи 16.
Въобще голямо ми е чуденето, а нямам право на грешка, че без вода знаете как е.
Надявам се да сте ме разбрали, естествено ще пояснва ако има нещо.
Моля за обосновано технологично решение.
| |
|
Тема
|
Re: ВИК задача с повишена трудност.
[re: Genesis]
|
|
| Автор |
Xoлдън (изморен кон) |
| Публикувано | 23.09.07 09:00 |
|
|
Според мен трябва да сложиш допълнителна обикновенна помпа след бибото преди филтрите.Така ще разтовариш бибото и ще увеличиш дебита.Височина от 13 м. е доста за битово бибо.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
мyнти (излъган) |
| Публикувано | 23.09.07 22:06 |
|
|
дебита е малък и цистернта се пълни за час и 20-30 мин
Така изпълнена схемата сие добре ,това пълнене на цялия резорвоар след филтъра е еднократно при пущане ,след което бибото наваксва изразходваната вода и спира. Просто катода или там с каквото тие изпълнена схемата за включване на бибото трябва да го центроваш така че при първите 10л. изпомпани от хидрофора да включва.
Вярвай ми за едно домакинство нее голям проблем за бибо от 750 вата да захранва инсталацията.Даже 300л.резервоар маже да поддържа захранването на едно домакинство.Ако обаче консумацията е в промишлени количества трябва да се замислиш за смяна на бибото с по мощно.
....ДА МУ БЕРА ЛАЙКАТА....
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | gargamel (Нерегистриран) |
| Публикувано | 24.09.07 08:24 |
|
|
Филтъра не се сещам къде да е.Веднага ми направи впечатление 20 литровия цилиндър със смолите не прочтох да има втори(единия работи другия се регенерира) и не прочетох да има система за регенерация на тоя омекотител, ако е така то тя въобше не работи и можеш да я изхвърлиш.Друго тая смола мръзне ако някога е замръзвала значи не става.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | orняp (Нерегистриран) |
| Публикувано | 24.09.07 11:19 |
|
|
На бибото никак не му е все тая. Колкото по-голямо съпротивление на водата - повече зор за електромагнита. Вярно, потопено е и се охлажда, но защо да товариш елемента, който е на най-терсене място. Ако сложиш филтрите преди хидрофора при запушването им(което е неминуемо, при тази мания за микрони:)) помпата му ще работи с кавитация от вакуума преди нея и ще се прецака. Остава след хидрофора. Изглежда кофти, но е най-добре според мен. Хидрофора си има филтър за неговите нужди, а на неговата помпа , която е центробежна вече наистина и е все тая за съпротивлението след нея. ИМХО
| |
|
Тема
|
[re: orняp]
|
|
| Публикувано | 24.09.07 11:25 |
|
|
Хм, ако и бибото не е центробежно де... Това ще промени нещата
| |
|
Тема
|
[re: orняp]
|
|
| Автор |
Genesis (да ме знаете) |
| Публикувано | 26.09.07 10:56 |
|
|
А ми Огняр и аз смятам, че след хидрофора е най-добре, но така и така не ми достига налягане в системата, като балона падне под 2 атмосфери, а ако сложа филтъра след него със съпротивлението си съвсем ще ми падне налягането когато помпата не върти.
Хъм това с втора помпа сега пак мисля и но ми хрумна нещо. (дано имате нерви да ми изчетете мъдростите )
Ако сложа помощна, центробежнда да кажем помпа от 350 вата, преди филтъра има едно НО. Моята водопровод от филтъра до бибото след пълнене се изпразва самичка за да не замръзва зимата. Така помощната помпа ще налапа въздух.
И сега ще стане ли номера, да пусна бибото, то да подкара водата, да достигне помощната помпа, да я обезвъздуши, да я завърти и като видя че минава водата да пусна и помощната помпа да разтовари бибото и така да процедирам?
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 26.09.07 19:49 |
|
|
Нищо не ти пречи да пробваш. Но така или иначе дебита на съоражението ще зависи от най-тясната точка. Това са ти филтрите с микроните. Освен това при последователно свързани помпи на практика работи тази с по-голямия дебит. И как по дяволите се изпразва сама системата като в бибото има два клапана? Нарочно си го направил?
А на хидрофора налягането се регулира
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Xoлдън (нов човек) |
| Публикувано | 26.09.07 21:59 |
|
|
Не ти трябва да я завърти,но ще я обезвъздуши на 100 % (след като и сега бибото докарва водата до цистерната) и ще си дърпа нормално след включване. Може да я направиш с реле за време да включва примерно 1 мин. след бибото.
Как мислиш се пускат големите помпи в помпени станции.Има една вакуум помпа,която вакуумира помпата и водата си пристига в тялото на помпата.
При теб няма да е вакуум,а ще подадеш вода на центробежната помпа и всичко е на 6.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
| |
|
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
| Автор | az (Нерегистриран) |
| Публикувано | 03.10.07 01:21 |
|
|
Зависи дали от кладенеца имаш прекъсване на напора.При мен има и помпата бутална вкарва водата от 37 м в един варел и за него е вързан хидрофора.на варела иама ел. система за горно и долно ниво и той е почти постоянно пълен.Ако имаш пркъсваме на напора кладенец - помпа филтри водоем (варел) При теб цистерна.Ако нямаш прекъсване помпата е в кладенеца можеш да минеш само с нея - така е при комшията.Балона на хидрофора може и да не е до помпата, а например в къщи.Така се печели минава с една помпа.Има и хидрофорни уредби електронни по 125 лева без балон (само електрониката , помпата отделно )- казват че са по -добри.
Какви са тия филтри за варовика, какво представляват - колко ги взе и откъде?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|