Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:46 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови  
Автор Pagerist (жаден)
Публикувано14.08.07 14:05

Здравейте,
най-накрая реших да сменям 4-те обикновени (75 или 100 вата) крушки на двата полилея в хола с енергоспестяващи.
Моля, препоръчайте ми марка и модел (най-добре и магазин) крушки, даващи хубава топла светлина и отдаващи светлина аналогично на балонните - 75 или 100 вата.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушки [re: Pagerist]  
Автор lrn (минаващ)
Публикувано14.08.07 17:00

Не си купувай !!! Не, че не са хубаво нещо, обаче не са за нашето скапано напрежение. Един приятел магазинер го питах колко е гаранцията и се оказа, че никой производител не дава гаранции за България, защото нямаме стабилизирано напрежение и..... горят даже по-често от обикновените. Сега вярно всичко е и до късмет - може да те изкарат и 2 години, но в общия случай (статистически) по скоро е набутване отколкото спестяване.

П.С. Еее ако ги вържеш през някакъв стабилизатор....

Редактирано от lrn на 14.08.07 17:02.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: lrn]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано14.08.07 17:23

Чакай сега.Ако си в София напрежението е стабилно.Има си ред и се следи непрекъснато.Естествено има рядко аварийни случаи на отказ на автоматиката.
А не съм чул някой да дава гаранция за крушки.
По важното е да са в подходящ светлинен спектър и да не са турски,китайски и разни други неизвестни производители.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: Pagerist]  
Автор dikobraz (каналист)
Публикувано14.08.07 18:46

моя опит с този вид лампи. още 1998г. купих една за проба за сумата от 13 $ с една година гаранция. изчислих че за да излезе сметката трябва да работи 8 г. да, ама не. на 11 месец отказа. смених я. отново 11месеца и нея я смених. третата издържа 13 месеца. вече е извън гаранция. след това купих осрам. издържа 2 години. сега имам филипс. на година и половина. докато загрее при първоначален старт минават 4-5 минути. и тя е тръгнала.
това са лампите с "жълта" светлина. купих и от китайските но те дават "синя" светлина и не издържат и година.
щом е за полилей/полиелей/полюлей/ препоръчвам димерен ключ. така се регулира осветеността. по добрия избор е "мерлин жерен" струваха около 20 лв. регулира плавно светлината. китайските /струваха 8 лв/ не са толкова прецизни.
препоръчителна мощност за крушките е 60 в. иначе овъглява фасонката

правим го да стане по добре,
получава се както винаги

Редактирано от dikobraz на 14.08.07 18:48.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: dikobraz]  
Авторbrada (Нерегистриран)
Публикувано14.08.07 20:14

купи си крушки от метро енергоспестяващи-дават гаранция,аз съм доволен,вече десета година ги ползвам и са ОК не че не горят,но много по рядко от нормалните.Само имат една особеност-не понасят често включване и изключване,ако го спазваш изкарват години,една ме изкара-4 години без да я гася.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: brada]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано14.08.07 20:31

И колко ел.енергия ще изхарчи като не я гасиш?
Май за още 10 на година.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: brada]  
Автордиkoбpaз (Нерегистриран)
Публикувано14.08.07 20:37

brada аз не търся e save лампи друг търси.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: Pagerist]  
АвторLambo (Нерегистриран)
Публикувано14.08.07 21:43

Prostar от магаѕините на Conrad (на Прага 100м над 5'те кьошета например). Около 4лв са издържат над година.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: Lambo]  
АвторNick (Нерегистриран)
Публикувано15.08.07 09:56

Здравейте,
Наистина май е по-добре, когато по-малко се палят и гасят. Аз например имам в кухнята крушка 16W, която се пали като се стъмни 17h-20h и се гаси след 23h всеки ден, т.е. едно палене на вечер и забележете работи от Януари 2000г!!! Купих я от Penny Markt - магазинчета в Германия за 7 марки...Не е Осрам нито Филипс, но пише made in Germany. Нищо чудно да е ненадписан Осрам. Е, сигурно има и момента късмет, нормално други са ми изкарвали 2 - 3 години.
Може би е важен и моментът вентилация, защото въпреки, че не се загрява колкото обикновена в затворено осветително тяло например става топло, а вътре има електролитни кондензатори, които стареят при висока температура.

Тема Re: Препоръчайте енергоспестяващи крушкинови [re: lrn]  
АвторMepakлия (Нерегистриран)
Публикувано15.08.07 10:54

Има "крушки" с гаранция до 10 години на осрам продавани в метро, има и аро които са правени в осрам и са вече с 2г гаранция, а не 3 месеца както беше преди. Имам осрам с 10г гаранция и вече 3г. бачка безотказно, като доста често се светва и изгасва.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.