Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:34 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Турски електроженнови  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано04.08.07 07:41

Купих го за 55 лв и много неща заварих с него

, вкл. и с електроди 5 мм.
Обаче оня ден, както си работих изведнъж започна да бучи силно - както, когато електрода залепне за винкела, например.
Оставих вторичната намотка на празен ход (откачих кабелите от клемите), но бученето продължава - явно е късо съединение във вторичната или първичната намотка.

Въпроса е - как да разбера в коя намотка е к.с., за да я развия и навия отново или е нещо друго?

Намотките са навити с алуминиев проводник

Тема Re: Турски електроженнови [re: EЛ]  
Автор Bakлин Xpиcтoв (по идеите)
Публикувано04.08.07 07:48

Просто сметни на ново електрожена и го пренавий целия с меден проводник. Разбирам, че това е извън финансовите ти очаквания, но за 55 лева - толкова. За 120 до 150 можеше да си намериш пернишки втора употреба който щеше да те закопае. Не поучавам, просто и аз минах по този път. Онзи с алуминиевата тел си седи в кашончето и така ще си и остане.

Ваклин Христов

0887000332

Ще се кандидатирам за кмет!

Тема Re: Турски електрожен за 55 лв?нови [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Автор Xoлдън (изморен кон)
Публикувано04.08.07 08:58

Е тва за 55 лв. е върха на сладоледа.
Ремонта му излиза 150-200 лв,а не се знае дали ламарината не е черна лакирана.
Гледах едни бояджийски компресори в Бриколаж за 150 лв. С балон,регулатор и автоматика.Тая цена е толкова съмнителна,че сериозен познавач няма да го купи.
Ефтиното винаги излиза скъпо.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Турски електроженнови [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано04.08.07 13:25

Много добре си работеше машинката

- заварявал съм винкели и профили без проблем.
Наметките са изолирани с някаква тъкан, не знам как е станало к.с. в някоя от намотките - това искам да определя - къде е к.с.

Автор Bakлин Xpиcтoв (по идеите)
Публикувано04.08.07 13:33

Във вторичната. Ако е в първичната ще ти горят бушоните. Това дето е работел добре ме съмнява, но то пък си е твой проблем.

Ваклин Христов

0887000332

Ще се кандидатирам за кмет!

Тема Re: Турски електроженнови [re: Bakлин Xpиcтoв]  
Публикувано04.08.07 13:43

То е все тая.Може да се определи в коя намотка е късото,ама си е за разбирачи.
Ако са отделно навити и го включиш без да изгорят бушоните,ако грее само първичната -междувитковото е там,ако греят и двете късото е във вторичната.

АвторMинaвaщ (Нерегистриран)
Публикувано04.08.07 17:33

Намери си една туба нитроцелулозен лак и си импрегнирай намотките на трафа с него.След като се оцеди лака го оставяш да изсъхне и може пак да си използваш електрожена.

Тема Re: Турски електрожен [re: Mинaвaщ]  
Публикувано04.08.07 18:11

Бе ти голям акъл му даде.И как тоя лак ще изолира металното междувитково късо?
С твоя акъл вече няма да има шанс да го оправи до живот.

Тема Re: Турски електроженнови [re: Xoлдън]  
АвторWSG (Нерегистриран)
Публикувано06.08.07 03:43

Сигурен ли си че е късо? Дали просто не се е разтракал повече? Може да пробваш да измериш какво напрежение дава на изхода. Ако наистина има късо предполагам, че ще е доста по ниско от нормалното. Ако е повредена намотка ми се струва най вероятно да е вторичната защото инъче бушона щеше да замине.
Вторичната намотка на електрожените до колкото съм запознат се навива с правоъгален меден проводник изолиран с нещо по различно от лак (това подобие на плат за което говориш). Ако тръгнеш да развиваш вторичната хубаво оглеждай дали покритието не се е претъркало по ъглите на проводника. Ако са били хлабави и са вибрирали и са се търкали един в друг може и да стане. Ако намериш мястото го увии с някаква по плътна хартия и от горе плътно с изолирбанд. Дано не се нагрява много тая намотка 4е....

Автор Mitko197O (експериментатор)
Публикувано09.08.07 22:24

И аз имах такъв електрожен. Наистина хубаво заваряваше.... преди да изгори. Проблема му е че не се охлажда добре отвътре първичната намотка. Развих го за да видя къде е изгорял. Просто беше прегрял отвътре. Ако искаш си купи още един за 55 лв. и му сложи як вентилатор да го духа. Или отиди на раковска (в софия) малко след канала отдясно. Ателие за ремонт на двигатели. За 60 лева ги пренавиват с медна жица тия електрожени. Вече са се спезиализирали. Аз си навих по-голям, пак с алуминиева жица и го духам с вентилатор. работи екстра.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.