Тема
|
Турски електрожен
|
|
Автор | EЛ (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.07 07:41 |
|
Купих го за 55 лв и много неща заварих с него , вкл. и с електроди 5 мм.
Обаче оня ден, както си работих изведнъж започна да бучи силно - както, когато електрода залепне за винкела, например.
Оставих вторичната намотка на празен ход (откачих кабелите от клемите), но бученето продължава - явно е късо съединение във вторичната или първичната намотка.
Въпроса е - как да разбера в коя намотка е к.с., за да я развия и навия отново или е нещо друго?
Намотките са навити с алуминиев проводник
|
|
|
Просто сметни на ново електрожена и го пренавий целия с меден проводник. Разбирам, че това е извън финансовите ти очаквания, но за 55 лева - толкова. За 120 до 150 можеше да си намериш пернишки втора употреба който щеше да те закопае. Не поучавам, просто и аз минах по този път. Онзи с алуминиевата тел си седи в кашончето и така ще си и остане.
Ваклин Христов
0887000332
Ще се кандидатирам за кмет!
|
|
|
Е тва за 55 лв. е върха на сладоледа.
Ремонта му излиза 150-200 лв,а не се знае дали ламарината не е черна лакирана.
Гледах едни бояджийски компресори в Бриколаж за 150 лв. С балон,регулатор и автоматика.Тая цена е толкова съмнителна,че сериозен познавач няма да го купи.
Ефтиното винаги излиза скъпо.
Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
|
|
Тема
|
Re: Турски електрожен
[re: Bakлин Xpиcтoв]
|
|
Автор | EЛ (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.07 13:25 |
|
Много добре си работеше машинката - заварявал съм винкели и профили без проблем.
Наметките са изолирани с някаква тъкан, не знам как е станало к.с. в някоя от намотките - това искам да определя - къде е к.с.
|
|
|
Във вторичната. Ако е в първичната ще ти горят бушоните. Това дето е работел добре ме съмнява, но то пък си е твой проблем.
Ваклин Христов
0887000332
Ще се кандидатирам за кмет!
|
|
|
То е все тая.Може да се определи в коя намотка е късото,ама си е за разбирачи.
Ако са отделно навити и го включиш без да изгорят бушоните,ако грее само първичната -междувитковото е там,ако греят и двете късото е във вторичната.
|
|
Тема
|
[re: EЛ]
|
|
Автор | Mинaвaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.08.07 17:33 |
|
Намери си една туба нитроцелулозен лак и си импрегнирай намотките на трафа с него.След като се оцеди лака го оставяш да изсъхне и може пак да си използваш електрожена.
|
|
Тема
|
[re: Mинaвaщ]
|
|
Автор |
Xoлдън (изморен кон) |
Публикувано | 04.08.07 18:11 |
|
Бе ти голям акъл му даде.И как тоя лак ще изолира металното междувитково късо?
С твоя акъл вече няма да има шанс да го оправи до живот.
|
|
Тема
|
[re: Xoлдън]
|
|
Автор | WSG (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.08.07 03:43 |
|
Сигурен ли си че е късо? Дали просто не се е разтракал повече? Може да пробваш да измериш какво напрежение дава на изхода. Ако наистина има късо предполагам, че ще е доста по ниско от нормалното. Ако е повредена намотка ми се струва най вероятно да е вторичната защото инъче бушона щеше да замине.
Вторичната намотка на електрожените до колкото съм запознат се навива с правоъгален меден проводник изолиран с нещо по различно от лак (това подобие на плат за което говориш). Ако тръгнеш да развиваш вторичната хубаво оглеждай дали покритието не се е претъркало по ъглите на проводника. Ако са били хлабави и са вибрирали и са се търкали един в друг може и да стане. Ако намериш мястото го увии с някаква по плътна хартия и от горе плътно с изолирбанд. Дано не се нагрява много тая намотка 4е....
|
|
Тема
|
[re: EЛ]
|
|
Автор |
Mitko197O (експериментатор) |
Публикувано | 09.08.07 22:24 |
|
И аз имах такъв електрожен. Наистина хубаво заваряваше.... преди да изгори. Проблема му е че не се охлажда добре отвътре първичната намотка. Развих го за да видя къде е изгорял. Просто беше прегрял отвътре. Ако искаш си купи още един за 55 лв. и му сложи як вентилатор да го духа. Или отиди на раковска (в софия) малко след канала отдясно. Ателие за ремонт на двигатели. За 60 лева ги пренавиват с медна жица тия електрожени. Вече са се спезиализирали. Аз си навих по-голям, пак с алуминиева жица и го духам с вентилатор. работи екстра.
|
|