Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:26 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Проблем с трафчета за 12V крушки.нови  
Авторslun4o (Нерегистриран)
Публикувано03.05.07 20:39

Здравейте,

въпросът е по-скоро електротехнически, но се надявам, че ще ми помогнете.

Изгоря оригиналният траф (200W) на една серия от 6 крушки, и тъй като беше в кутия съм силно ограничен от размерите и за замяната. Успях да намеря 2х105W, които влизат чудесно, но както и подозирах се появи проблем в успоредното им свързване към веригата. Като се свържат успоредно не работят, предполагам от проблем с фазирането на двата трафа. Решението до колкото разбирам от школските ми спомени по електротехника е да се прекарта през диоди, които да изправят изхода на трафовете и проблема с дефазирането да изчезне. Дотук добре, но нямам никаква представа дали това е решението, как да свържа диодите, какви параметри трябва да имат и най-важното - откъде да ги намеря в София.

Помощ!

Тема Re: Проблем с трафчета за 12V крушки.нови [re: slun4o]  
Автор Xoлдън (старо куче)
Публикувано03.05.07 21:34

Не зная какви са трафчетата,но ако можеш да разделиш лампите на 2х3 ще е най добре.
Иначе ти трябват два "Грец" изправителя(така се наричат и по магазините) за 1 ампер и 400 волта,за да си сгурен ,че трафчетата няма да се самоповредят от паралелната работа.
Магазини има доста по Симеон, на Пиротска а и на много места в Софето.
Иначе на " греца" на изводите означени с( ~) връзваш трафчето,а ( +) и ( -) паралелно и към крушките.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Проблем с трафчета за 12V крушки.нови [re: Xoлдън]  
Публикувано03.05.07 21:45

Благодаря. С това описание си мисля, че ще се справя.

Няма как да се разделят на два кръга крушките - на шина са.

Тема Re: Проблем с трафчета за 12V крушки.нови [re: Xoлдън]  
АвторMaйcтop (Нерегистриран)
Публикувано04.05.07 08:55

Абе Холдън, какви съвети даваш? Токът през единия траф при пълно натоварване е доста над 8 ампера!. Ще ми се да съм там, като включи схемата - обичам илюминацийте.
Има и 10 амперови изправители, но защо да си хвърля човека парите на вятъра, а и в двата изправителя ще има по около 1,2волта пад, което е 10% загуби. 30 вата постоянно нагряване не са никак малко, особено за ограничено пространство. Тъй като напрежениете ще бъде по-ниско и крушките вече няма да светят както трябва. Абе, добре че не си пишем адресите, защото някой "застраховател", може да те посети за да покриеш щетите от такъв съвет.
А сега на въпроса. Какви са трафовете? Обикновенни или електронни? При обикновенните работата е ясна - трябва да се фазират.
1. Свързваш първичните намотки към мрежата (без още да подаваш напрежение)
2. Свързваш единия от изводите на единия траф с единия от изводите на другия траф.
3. Между останалите два свободни края свързваш последователно две 12 волтови крушки. (ако случайно имаш волтметър - слагаш него вместо крушките).
4. Пускаш тока. Ако крушките не светят, или волтметъра показва 0 или не повече от половин волт, значи си уцелил фазировката. Иключваш тока, махаш крушките, свързваш двата свободни края и си готов. Ако крушките светят, то трябва да размениш крайщата или на вторичните или на първичните намотки (което е по-лесно). Ако мериш с волтметър и той показва малко напрещение, но над половин волт, значи трафовете не е добре да работят заедно.

Ако трафовете са електронни, можеш да пробваш същата процедура, но без гаранция за успех. Електрониката е тънка работа, може и да не се сработят въобще.

Тема Re: Проблем с трафчета за 12V крушки.нови [re: Maйcтop]  
Публикувано04.05.07 09:02

Утрепахте ме.

Kaто се замисля, наистина 12В и 100W са повечко от 1А. Трафчетата са електронни. Коя е първичната намотка? Тази на 220 или тази на 12В?

АвторMaйcтop (Нерегистриран)
Публикувано04.05.07 09:44

Първичната е за 220 волта. Нямаш ли някой приятел/познат/роднина, който да разбира от токове?

Публикувано04.05.07 09:49

Смешната част от историята е, че повечето ми приятели/познати/роднини биха питали мен за това. Какво да се прави - хуманитарно обкръжение.

.

Автор Sargon lll ()
Публикувано05.05.07 02:26

А, сигурен ли си, че трансформаторите са електронни?

Автор Xoлдън (старо куче)
Публикувано05.05.07 06:07

Тъп съвет съм дал,щото не чета заглавието,че става дума за 12 V крушки.
За сфазирането си прав стига да са абсолютно еднакви трафчета.Ама вече става дума за разлики в напрежението на к.с. и преводни отношения,та съвсем ще замаяме човека с нашите приказки.
И за греца си прав,че при 12 V ще са големи загубите.
Както е казал народа "Козата си сака пръч"
Една година изпаднах в приключение в провинцията,понеже си носех едно китайско мултимерче,вместо Гьорца,понеже е малко.
И по законите на Мърфи то се скапа,точно,когато ми дотрябва.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Авторлeнивeц (Нерегистриран)
Публикувано05.05.07 09:08

...така както си чета и ме "светна" една идея

Вторичните намотки свържи последователно ( с изходно напрежение около 24в,т.е. сумата от двете изходни), демек не сфазирани, ами точно обратното-дефазирни.
Общият извод на намотките свързваш направо към една от захранващите шини за ел.крушките.
Купуваш два диода по 10А....
Свързваш катодите им заедно и ..с другата захранваща шина за ел.крушките.
Анодите на диодите свързваш с останалите два свободни извода на трафовете.

Казано в заключение, реализираш една класическа и малко позабравена схема на двупътен изправител.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.