Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:29 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Ка-стъкло?нови  
Автор Kaily (непостижима)
Публикувано29.04.07 23:38

Който си е сложил, може ли да ме светне има ли полза и ефект от него или е поредната парлама с научно име?

Нещата са смислени не защото ние им даваме смисъл,а защото разкриват смисъла си пред нас.

Тема Re: Ка-стъкло?нови [re: Kaily]  
Авторror (Нерегистриран)
Публикувано30.04.07 01:53

Кварталните стъклари казват че продават к- стъкло -в пакета зеленеело.
К-стъклото имало метал.Някъде прочетох че се пробвало с омметър-дали е истинско .
Ц омметъра не пищи.
За да се произведе стъкло ,което да отразява не знам кои си вълни отвън на вътре и не знам кои си от вътре навън ,трябва доста висока технология ,която едва ли се прилага за масово производство.
Тази разлика в цените не ми вдъхва доверие .Според мен изолацията на звука и топлото идва от ширината на пакета,от вакума -ако е такъв или от газа .
Четох обаче че след 2-3 години стъклопакета се разхерметизирал .
Човек измисля неща ,след 2-3 години измисля други неща ,които поправят първите му измислици.
Май започваме да живеем в свят където през 2-3 години измислят и бълват в съзнанието ни консумации на нови марки .
Смятам ,че едно нещо колкото е по-просто толкова повече облегчава живота ни , колкото е по-сложно повече ни прави зависими.
Да кажат по- четящите .

Тема Малко уточнение.нови [re: ror]  
Автор Xoлдън (старо куче)
Публикувано30.04.07 09:13

За К стъклото не знам.Но за стъклопакета да си кажа,че няма никакъв вакуум или газ.
Ако имаше вакуум трябва стъклото да е дебело поне 100 см.Сметнете.
1 атмосфера е 1 кг. на квадратен сантиметър.Дори при частичен вакуум от
-0.5 ата. това означава 5 тона на квадратен метър.Не напразно кинескопите на телевизорите и мониторите са 95% от теглото им.Защото, за да издържат на това усилие се правят с голяма дебелина в частта на екрана.
За запълването с някакъв газ.Разбиращите малко от топлопроводимост знаят,че основната изолация не идва от газа(защото има конвекция) ,а от множеството малки шупли в материала ,чрез които конвекцията намалява.
Не споря с никого,просто пояснявам да не ви подлъгват.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Автор Sargon lll ()
Публикувано30.04.07 10:08

Има сериозен ефект от използването на К-стъкло(нискоемисионно стъкло). Не е парлама. Просто се нанася тънък, почти прозрачен слой, който спира част от лъчите, които ние и без това не може да възприемем(извън видимия спектър). По този начин се гарантира, че ще има по-добра топлинна изолация в помещението.

Тема Re: Ка-стъкло?нови [re: ror]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано30.04.07 10:14

Възможно е да зеленее или синее, но в никакъв случай не трябва да се мери с омметър. Има различни окиси, някои са електрически непроводими и не може да се стигне до сериозни изводи по този начин. Вероятно, най-разпространените К-стъкла имат тънък електропроводящ слой, но това не може да е общо правило.

Висока технология трябва и не трябва. Зависи от производителя. Ако, технологията не е много удачна, след време е възможно тънкия нанесен слой, превръщащ обикновено в К-стъкло, да изпада. Въпросът е след колко време ще се случи. Вероятно след много време, ако е защитен от външни въздействия.

Автор jordanvass (сбрадаимустаци)
Публикувано30.04.07 10:29

Като чете човек теорията - излиза, че е голямата работа това К-стъкло. И сигурно теорията не греши. Обаче на практика нещата не стоят точно така.
Никой няма как практически да оцени топлото в стаята дали се дължи на К-стъклопакета или на по-слънчевия ден. Или на новата ти уплътнена дограма. И производителите на стъклопакети това го знаят и масово лъжат, като ти вземат пари за К-стъкло, а ти слагат обикновено. Няма как да го познаеш. И няма как да оцениш ползата. Онова с пробването с омметър е верно, ама трябва да го направиш преди да ти съберат стъклопакета, защото проводящите слоеве остават от вътрешната страна и веднъж залят стъклопакета - няма как да премериш вече електропроводимостта му.
Има обаче един практичен метод за познаване, описан в един друг направисам форум. Та общо взето той се свежда до това да се запали нощно време запалка за цигари на няколко сантиметра от стъклото и да се гледат цветовете на четирите пламъчета, които се отразяват като в огледало. При истинско К-стъкло едното (май третото) било с маааалко по-различен цват. А при обикновеното стъкло били еднакви. Не споря дали методът дава 100% гаранция.
Аз миналото лято сменях дограма и поисках единия прозорец да го направят с К-стъкло. Като внасяха стъклопакета майсторите надълго ми обясняваха как това стъкло синеело като го погледнеш под не знам си какъв ъгъл или не знам вече какво беше - ама се познавало ясно. Тинтири минтири - познават таратанци. Или лъжат. А ти като не разбираш - за да не се излагаш - викаш: Да бе, ама верно и аз го виждам. Виждаш - другия път. Оказа се, че хич даже не са ми сложили такова стъкло. Най обикновено си е май. Или поне така показва методът със запалката - всички пламъчета са ми еднакви. Лично аз съм склонен да си счупя пред майстора стъклопакета и да го замеря пред него с омметъра от вътрешния край, ама майстора вече го няма а и не си струва труда май.
Така че внимавайте с К-стъклата - лъжат яко.

Мъж без мустаци - все едно жена с мустаци!

Тема Re: Ка-стъкло?нови [re: jordanvass]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано30.04.07 10:40

Сигурно лъжат, но е истина, че трудно се установява.

Доколкото знам, часто от К-стъклата са със слой от TiO2. Този оксид е прозрачен и електронепроводим. Знам, защото професионално се занимавам с подобни покрития, макар и не върху К-стъкла.

Когато този слой се нанесе без някаква подложка(някакъв друг слой) - той е практически много трудно забележим. Трябва да гледаш едно изделие без слой и едно със слой, за да можеш евентуално да разбереш, че едното е третирано. Само когато гледаш под някакъв специфичен ъгъл, може да забележиш, че прозрачността намалява. Но, това важи за ТiO2, за други слоеве може да е още по-трудно да се различи.

Иначе, примерно оксидът на желязото, който получаваме има собствен зелено-златист цвят и може би именно той най-често се ползва за К-стъкло. Не съм сигурен.

Просто трябва да се разчита на професионализма на фирмите за дограма.

Тема Re: Ка-стъкло?нови [re: Sargon lll]  
Публикувано30.04.07 10:49

Аз лично в професионализма на фирмата, която ми прави дограмата, не се съмнявам. Обаче повечето производители си поръчват стъклопакетите на друга фирма, на чийто професионализъм те пък от своя страна се доверяват. Ония пък си купуват стъклата от друг, дето пък прави стъкла и така веригата става дълга и трудна за проследяване. Накрая всеки вдига раменете, а крайният клиент го отнася.

Тема Re: Ка-стъкло?нови [re: jordanvass]  
Автор Kaily (непостижима)
Публикувано30.04.07 11:34

А има ли разлика между стаята ти с Ка стъкло и оная без?
От чисто практическа гледна точка, една зима си изкарал все пак с различни стъкла.

Нещата са смислени не защото ние им даваме смисъл,а защото разкриват смисъла си пред нас.

Публикувано30.04.07 12:10

Е точно в това е проблемът - никой няма две еднакви къщи с две еднакви стаи с две еднакви разположения и да направи едната с обикновено, другата с К-стъкло и да сравнява вътре какви са температурите. Няма как да се прецени от кое точно е ефектът - по принцип ти сменяш дограма, при всички положения ще има разлика, независимо с какво стъкло е. Едва ли някой може да прецени дали заради стъклото му е по-топло. А аз дори не зная имам или нямам К-стъкло!

Не ти хваля или плюя нищо, всеки сам си решава, аз само те съветвам да внимаваш дали ти слагат това, за което плащаш. Лично аз не бих си сложил К-стъкло вече. Не съм убеден дали ползата ще покрие по-високата цена за малкото години, през които този стъклопакет ще е ефективен.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.