Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:07 03.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема компресор от хладилникнови  
АвторCтeфaн (Нерегистриран)
Публикувано01.02.07 10:29

Здравейте!

Искам да попитам някой дали може да ми каже как да захраня компресор от хладилник, ще го ползвам като помпа. От монтираното на корпуса на компресора реле (поне мисля, че е реле) излизат три кабела - черен син и червен. Отделно към корпуса на кмпресора е свързана земя. Не ми е ясно към кои два кабела да свържа О и фаза.

Благодаря!

Тема Re: компресор от хладилникнови [re: Cтeфaн]  
Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано01.02.07 12:51

Кажи модела на хладилника и ако има надпис на компресора де?

Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: компресор от хладилникнови [re: Djasta-Prasta]  
Публикувано01.02.07 13:15

Мисля, че хладилникът беше български - "Мраз", но компресорът със сигурност е руски, на "залепеното" за корпуса реле пише на руски - нещо то вида "завод за хладилно оборудване". Релето е плоско с дебелина ~ 1 см, като габарити се вписва в кибритена кутия, горният му край е оформен като дъга и има три успоредни, наредени една до друга клеми. Две от жиците, излизащи от релето - синя и червена, отиват в една черна кутия, от която пък излиза само една синя жица. Третата - черна е свободна и май е отвала към захранващите клеми.
Ще погледна по-подробно за по-смислени сведения, благодаря.

Публикувано01.02.07 13:40

Ако се не лъжа имаше няколко модела компресори за мраз. Значи релето е подава ел. енергия към пусковата намотка тя развърта двигателя и малко след това запуска и работната намотка на двигателя.
От тук какво следва, връзваш захранващия кабел към релето и съответно релето към компресора. Иначе ще стане бум и тряс.
.

АвторПoмaraч (Нерегистриран)
Публикувано01.02.07 17:08

Онова дъгообразното в горния край с трите клеми нее релето а съединителния панел на захранващия кабел на компресора .Релето е оная черна кутийка от която излизат преди да захранят компресора. Ако се вгледаш по внимателно по капачето или по корпуса на кутиката (релето)трябва да има една стрелка която ти указва как трябвада се монтира релето.
То е със свободно падаща електромагнитна котва която включва работната намотка на компресора.Не се опитвай да включиш компресора със неправилно монтирано реле ,няма да тръгне или и да тръгне ще изключи след малко.
Ако нети е наясно просто прехвърли цялата схема като запазиш посоката на релето.

Тема Re: компресор от хладилникнови [re: Пoмaraч]  
Публикувано01.02.07 17:32

Всъщност аз съм демонтирал компресора заедно с релето, както си е свързано. Тогава въпросът ми е: мога ли да свържа едното захранващо жило към единият свободен кабел излизащ от релето (от него си продължават два кабела клемовия блок на към компресора както си бяха), а другото захранващо жили към свободния кабел, излзизащ от въпросния съединителен панел, както ме поправихте, и съответно земята със земята на щепсела.
Благодаря ви!

Автор melnichar (минаващ)
Публикувано01.02.07 17:43

Грешиш- Подава на работната и на пусковата, след това изключва пусковата !!!

Публикувано02.02.07 11:28

Включвай смело, так както е свързано от хладилника, единственото е че ще премахнеш терморегулатора ( терморелето).

Тема Re: компресор от хладилникнови [re: melnichar]  
Публикувано02.02.07 15:49

Дрън дрън

АвторXoлдън (Нерегистриран)
Публикувано02.02.07 16:35

Не си прав.Включват се двете намотки и след като двигателя се развърти пусковата се изключва.Тя служи да създаде въртящ ммомент при пуска.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.