Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:19 03.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Камъни.нови  
Автор Genesis (да ме знаете)
Публикувано11.01.07 12:06

Здравейте.
Желанието ми е да строша едни доста едрички и си указа доста здравички камъни.
Те са от тези синкавите, като форма не са плоски а по бият на кръглички, кат ги гледам са м/у 150 и 200 кила парчето. Идеята е да станат за бутобетон. Та се приготвих с един около 6,7 кила чук (вария). Човек кат замехне с него и си вика троши всичко.
Да, ама не. Онзи ден го награбих и замлатих по един камък само дето по обем е поне 10-тина пъти по-дръбен от тези които искам да натроша. Резултата беше плачевен. Камъка не мръдна, отрепах се от блескане та и мазолчета цъфнаха.
Та сега се чудя къртач ли да взимам или си има няква техника а не е само хамалогия. Вие какво ще ме светнете да действам?

Тема Re: Камъни.нови [re: Genesis]  
Авторgargamel (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 12:42

Традиционната техника която се е използвала е награяване с огън (палиш го до камъка) и и в някакъв момент заливаш с вода.Не съм го правил това нещо и не съм гледал само съм слушал.Познат на баща ми преди години се ядосваше че счупил скъпа бургия за хилтито и после пробал с нагряване и колко по лесно било с огън и вода.А иначе като бях малък баща ми ги чупеше с варията ама иска и чалъм не само млатене, трябва да търсиш лесни за отчупване места като ръбове и др.подобни и така по малко докато го счупиш ако мислиш че ше го млатнеш и ще се раздроби няма да стане.

Тема Re: Камъни. [re: gargamel]  
АвторБaш... (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 13:17

Точно така-удряш в посока на дамара,а не върху него.И за по-лесно хвани двама от мургавите братя да удрят.Някои наистина се справят отлично-не може да им се отрече.
Успех!

Тема Re: Камъни.нови [re: Бaш...]  
Автор Djasta-Prasta (Познат)
Публикувано11.01.07 14:42

Най-добре ще стане с длета и 20 кг чук, използвай мургавите ни домашни любимци. Та пробвай както казаха по дамара или по жилките не напреко а надлъжно по камъка. Ако е за бито бетон не ги нагрявай и заливай със вода.

Дрън и бръм, всеки ден и нощ.

Тема Re: Камъни.нови [re: Djasta-Prasta]  
Публикувано11.01.07 17:16

А ми то там при мен за сега от мургавите не се меркат, че обикновенно ги посрещам я с тояга я с брадвата. А това с 20 кила чук нема грижи ама не знам кой ще дъжи шилото, щото трябва да е затворник осъден на смърт.

Автордиkoбpaз (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 17:48

доколкото ми стигат знанията по описание това е сиенит а той не е като гранита да се троши лесно, разпада се на люспи.
баща ми /бог да го простИ/ имаше голям чук /естествено/ и малки Vобразни секачи около 5-6 см дълги и около 2см в ханша. та за всеки секач правеше подходящ отвор в камъка и поставяше отстрани на секача по ламаринка явно за плъзгане
образно изразено некакси така \ V /. правеше подходящия брой отвори според големината на камъка през 6-8см примерно в линия и след това ги редуваше ударите върху секачите.

Авторbrada (Нерегистриран)
Публикувано11.01.07 18:57

сиенит или андезит все тая на здрав камък си попаднал и ако са малко 3-4 камъка,давай с големия чук,но не по малко от 10 кг, и то по дамара иска си усетусет тая работа.Но ако са повече камъните,потърси някоя строителна фирма,те разполагат с хидравлични чукове закачени на малки багери.Ако намериш такова нещо,де да те знам от кой край на България си, за десетина минути си готов срещу 10-15 лв за почерпка,само си дръж ченето да не се откачи като гледаш колко лесно става

Тема Re: Камъни.нови [re: диkoбpaз]  
Публикувано11.01.07 19:33

Е това ми се струва най-практично в моя случай.
Благодаря Ви много за помоща, определно ми дадохте добри идей и смятам да действам.

Авторлyд yмopa нямa (Нерегистриран)
Публикувано12.01.07 00:36

Ако имаш ток можеш да ползваш перфоратор,дрелка,яглошлайф с диск за неметал или други подобни за първоначално,а после набиваш клинове. Ако има и помощник,заваряваш по една арматура на клиновете за да могат да се държат от растояние.

Автор мyнти (излъган)
Публикувано12.01.07 18:09

Някъде бях чел ,че древните египтяни са пукали огромните късове камък с дървени клинове набити в предварително издълбани дупки по посока на дамара . После от горе са поставяли мяхове с вода която капе върху клина ,от влагата дърввото се подува и сцепва камъка .
Можеш да пробваш ,тъкмо ще провериш дали е вярно

....ДА МУ БЕРА ЛАЙКАТА....

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.