|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
каптаж на извор?
|
|
Автор |
krisy75 (член) |
Публикувано | 24.10.06 16:42 |
|
Нуждая се от информация точно как се каптира намерен водоизточник. Пълен лаик съм. Стана така, че водата, която откриме не я каптирахме и остана на дъното на езеро. А сега ни трябва чешма. Не намерих нищо в интернет - вие сте последната ми надежда.
| |
Тема
|
Re: каптаж на извор?
[re: krisy75]
|
|
Автор |
Niky (AquariaBG) |
Публикувано | 26.10.06 10:35 |
|
Нещо не разбрах - изкаш да каптираш извора, който сега е под езерото?!
Bulgarian Aquarium Encyclopedia - AQUARIUMBG.COM
| |
Тема
|
[re: Niky]
|
|
Автор |
krisy75 (член) |
Публикувано | 26.10.06 15:03 |
|
Не, искам да каптирам нов водоизточник, за да не стане като при този с езерото. Но не знам каква точно е процедурата - като направят сондажа - какво се прави?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Niky (AquariaBG) |
Публикувано | 26.10.06 15:57 |
|
Като направят сондажа ти слагат тръби в които пускаш помпа и тя ти вади вода.
А каптаж се прави на вода която тече по повърхността или на висока подпочвена вода.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
krisy75 (член) |
Публикувано | 27.10.06 14:15 |
|
Благодаря, че ми отговаряш. И аз продължавам да питам. Колко високи трябва да са подпочвените води, за да се каптират. 3-4 метра под земята високи подпочвени води ли са? А без помпа водата няма ли да се качи по тръбите до поръхността на земята? Или това зависи от мощността на водния поток. Идеята е да се напълни едно езеро, но водата да се хване преди него, за да се използва за пиене, миене и т.н. - преди да се излее в него.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Niky (AquariaBG) |
Публикувано | 28.10.06 08:37 |
|
Продължаваш да бъркаш понятията Сондаж и Kаптаж.
| |
Тема
|
|
|
Автор | brada (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.10.06 13:02 |
|
верно ги бъркаш,но това не ти пречи да си направиш езерото.Като пуснеш обсадната тръба в сондажа отлей окло нея бетонов "фундамент"около нея след като естествено си я оставил да стърчи над нивото на терена,колкото ти е необходимо,пусни в тръбата потопяема помпа,закарай водата където я искаш,използвай колкото и когато ти трябва,а излишната пусни да тече там където искаш да стане езерото.
| |
Тема
|
|
|
Автор | импepиaлиcт (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.10.06 14:10 |
|
Каптаж
1.Устройство
1.1. Суха и мокра камера от стоманобетон
1.2. Мократа камера е тази страна на изкопа от където прониква водата.
1.3. Стена от каменна зидария и заскаляване от към входа на водата в мократа камера.
1.4. Суха камера. Залепена до мократа. Разположени са шибърите на тръбите за водоотвеждане и източване.
2. Действие
2.1. Водата през заскаляването и кам. зидария изпълва мократа камера.
2.2. От мократа камера по водотв. тръба се пълни резервоар разположен на по-ниска кота.
2.3. През тръбата за източване периодично се почиства утайката.
Съвет: По-добре поставете конкретен въпрос, а не от общ характер.
| |
|
Благодаря на всички ви. Няма как да поставя конкретен въпрос, като нищо не разбирам. Просто исках първо да проуча темата. Пуснах търсачката, но нищо не открих. И понеже явно бъркам понятията - започвам отново и се надявам да не прекаля с търпението ви - каква е разликата между каптаж и сондаж? И при това, което ми е описал "империалист" - нужно ли е електричество? Още веднъж - извинете за невежеството, но в женския си опит до сега не съм се сблъсквала с такива неща.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Niky (AquariaBG) |
Публикувано | 30.10.06 11:32 |
|
По добре остави на мъжа си тая работа. А и не си права, че няма информация за тези неща по Интернет. Аз бях дотук. УСпех.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|