|
Тема
|
еко брикети
|
|
Автор | roro (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.09.06 21:34 |
|
Едвали тук е мястото но все пак ще питам, някой да е ползвал еко брикети и да има лични впечатления от това гориво? Като разход и качество на отоплението, а цената ми е яснаЧетох рекламите за тях , но всеки майстор си хвали стоката , та затова ме интересува мнение от първа ръка някой лично да е ползвал.
| |
Тема
|
Re: еко брикети
[re: roro]
|
|
Автор | ala-bala (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.09.06 07:49 |
|
купи малко и опитай, по цена са като Кузбаските и Донбаските въглища, но по калоричност отстъпват значително, а значителните разлики няма смисъл да се мерят, усещат се, ...абе все едно гориш талашит
| |
Тема
|
[re: roro]
|
|
Автор |
2V6 (В движение) |
Публикувано | 11.09.06 09:11 |
|
Преди 3 години взех 500 кг. Едвам успях да ги пробутам покрай дървата ...
| |
|
Пресовите са гола вода. Шнековите са по-читави, но те са в ограничено количество и са по-скъпи. Просто там и най-добрите машини издържат 2 седмици без да се налага подмяна на витките. Гледай да са гладки, лъскави и мнгого твърди. Ако си имат консистенция на слама не ги взимай. Шнековите се познават по дупката в средата.
Ваклин Христов
Автомобилна диагностика ЕООД
П.К. 79
3320 Козлодуй
България
| |
Тема
|
[re: 2V6]
|
|
Автор |
burgas (новак) |
Публикувано | 11.09.06 14:55 |
|
Леле,колко хора се изказват неподготвени............ Ало,как изобщо можеш да сравняваш еко брикети с дърва?????
Знаци,от 4 години съм само на екобрикети.Разхода за целия отоплителен период е около 1 тон (пецката гори деноношно и отоплява 25 кв.м. стая. Температура-къс ръкав. Екото си има тънкости,за да топли хубаво:
1. Притока на въздух да е колкото се може по-малък
2.НИКОГА не се слага цяло праце- само дето не стопих буриите първия път (цупя ги на 3 парцета)
3.Пепел се изхвърля 1 път на седмица.
4.Цената им миналата година бепе 175-180 ,сега е 245....
5.Най-добре горят в турските цудеса (с казанцетата)
6.Пробвах ги и в камина на вилата,но за там не са много удацни(стават бързо да стоплиш и след това на дърва).
7.Ползвам еко на Емко паркет,защото такива има тук- катомакарон голям са и са доста твърди( правят ги от букови стърготини)
ако някой има въпроси,да пита...............
Поздрави от МОРЕТО
| |
Тема
|
[re: burgas]
|
|
Автор |
2V6 (В движение) |
Публикувано | 11.09.06 16:47 |
|
Е щом си попаднал на хубави - добре. На мене такива ми докараха - горяха бавно, даже оставяха нещо като сгурия. Явно са слагали не само от стърготини, ами и кори, пръст или каквото там са наринали. Иначе като цяло предимството им пред дървата са размерите. В мойто котле можеше да се подредят доста повече в сравнение с дървата.
Килограм сухи дърва не топлят по-малко от килограм сухи стърготини. Това че са пресовани не може да ги направи два пъти по-калорични.
| |
Тема
|
[re: burgas]
|
|
Автор | ala-bala (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.09.06 18:43 |
|
Подобно твърдение, че да "топли хубаво" трябва да се ограничава притока на въздух е в противоречие на всеизвестни физични закони
Напротив...по-малко въздух, по-слабо горене, по-малко топлина...
Ограничаването на въздуха (особено по време на спане) крие рискове от задушаване, отравяне, поради непълното горене...
Такива екобрикети съм виждал да продават дори по железарките магазини, около 5лв. опаковката. Всеки може да купи една-две опаковчици, да провери и да прецени..
| |
Тема
|
[re: ala-bala]
|
|
Автор | roro (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.09.06 20:49 |
|
Раздвоен сам , дърва или брикети. Един кубик дърва(дъб,бук) е около 55-60лв. , което се равнява на 9-10 торби от по 20кг. , те са по 6лв. една. Но незнам като времетраене дали се припокрива. Като чета до тук мненията с котела който имам и отоплявам около 200кв.м. с дърва май ще е по- добре. Абе ще го измисля , благодаря на всички за изказаните мнения ,от помощ са ми.
| |
|
Ползвам еко брикети от 2 години - шнекови според горната дефиниция. Местно производство (Благоевград).
3-4 тона на отоплителен сезон + около 5 кубика дърва за камината. Отопляеми около 200 квадрата, котле на твърдо гориво, къща с топлоизолация и PVC дограма.
Тази година пак съм на тях. Сравнение с въглищата които ползвах първата година :
- изхвърлям пепел 1-2 пъти на седмица ( всеки ден с въглищата)
- много по чисто - еко брикетите са в чували и боклука при прибиране, съхранение и зареждане е нищожен в сравнение с въглищата
- изгарят по бързо, но отдават същото количество топлина (по дефиниция и субективно усещане - първата година 5 тона въглища не ми стигнаха)
- освен че пепелта е нищожно количесто същото важи и за дима - с въглищата щяхме да издушим съседите, а сега почти не се забелязва от комина.
Бързото изгаряне може да се тълкува и като недостатък, но при добра изолациа топлината си остава вътре, така че поне аз нямам проблеми.
Сутрин зареждам котлето (събира се точно един брикет по дължина - около 30 кг. по спомен) почти до горе и най отгоре слагам разпалки. Като си дойде детето от училище драсва една клечка и след разгаряне притваря клапата за въздуха.
Вечер като се прибера от работа към 7-8 прислагвам малко дърва
Не агитирам никого. Всеки трябва да пробва и да реши за себе си (еле пък като се има в предвид че у нас май всеки ги произвежда по своя рецепта).
Но поне за мене мога да кажа че сполучих с тях - първата година бях станал направо въглищар - прах, пепел - чудесия голяма.
Та така - друг по добър вариант би бил газта, ама при нас е още далечко.
| |
|
|
|
|