|
|
|
Тема
|
ТЕЛОПОДАВАЩО УСТРОЙСТВО
|
|
| Автор | ventzi (Нерегистриран) |
| Публикувано | 14.03.06 14:44 |
|
|
Имам следното питане.При мене има спад на напрежението в рамките на 200-210 волта а понякога и повече.Когато работя с телоподаващото заварката при понижено напрежение става некачествена и слаба защото не топи основния материал.Имам идея за стабилизатор но нищо конкретно как да се направи.Въпрос-имали електронна или друга схема за тази цел.Телоподаващото работи с вторично напрежение около 26 волта.
Ще Ви бъда благодарен за някаква идия.
| |
|
Тема
|
Re: ТЕЛОПОДАВАЩО УСТРОЙСТВО
[re: ventzi]
|
|
| Автор |
GBlO (доброжелател) |
| Публикувано | 14.03.06 16:15 |
|
|
обърни се към клуб енергетика. Там са "разбирачите" по темата
| |
|
|
|
Там ще те оправят така, че сам ще се чудиш на чии хора си.
Автотрансформатор му казват на устройството което ти трябва. Не съм уверен дали лабораторен такъв ще ти свърши работа, но като гледам трафчетата на телоподаващите то най-вероятно и да стане. Между другото ако телоподаващото ти е Einhel е напълно възможно да е навивано с алуминиев проводник и турски вестници за изолация. Те си не стават без значение на напрежението.
Vaklin Hristov
CAR DIAGNOSE Ltd.
P.O. Box 79
3320 Kozloduy
Bulgaria
| |
|
Тема
|
[re: Bakлин Xpиcтoв]
|
|
| Автор | жeнтзи (Нерегистриран) |
| Публикувано | 15.03.06 12:32 |
|
|
Трафа ми е български от фирма "РЕДКО"-до 170 А.Имам извод от първичната намотка за понижено напрежение но ме е страх ако скочи напрежението на 220 в. да не прецакам трафа.По тази причина търся нещо като стабилизатор.Не може ли да се направи прагова схема която да се задейства при 200 в. а при 220 в да се изключва и чрез реле да превключвам изводите на трафа.
| |
|
|
|
Може всичко, но надали е финансово оправдано. Минавай смело на намотката за понижено напрежение след като видиш какво точно пише в паспорта на устройството за нея. Просто напрежението нормално е 230-240 волта което при теб най-вероятно никога не достига тези нива. Значи си за понижено.
Vaklin Hristov
CAR DIAGNOSE Ltd.
P.O. Box 79
3320 Kozloduy
Bulgaria
| |
|
Тема
|
[re: Bakлин Xpиcтoв]
|
|
| Автор | Ивo (Нерегистриран) |
| Публикувано | 16.03.06 20:36 |
|
|
Здравейте, Бих искал да попитам за навиването на траф и дросел за такъв апарат. Аз имам телоподаващо от кракра ут5а - направих си и шланг ,цялото устроиство работи като се захрани с 30 в. Реших да опитам да захраня силовата с обикновен заваръчен апарат+грец,без кондензатор и дросел- не става,най-вероятно заради характеристиката на апарата. Преди две години, замерих на един REDKO 150 стойностите след трафа ; на 1степ- 18в/ 50а ;2 -20в/ 55а; 3 -22в/ 60а; 4 -24в /65а, като напрежението е измерено на празен ход. Заснел съм цялата схема-използват двойна вторична намотка с кръстосани краища с шина 5 кв/мм ,същата и за дросела но вървят 2х5.
Един познат ми даде схема , със 4 магнитопровода от цветен телев. електрон и 450 навивки със ф1,8 за първичната като извадя 4-5 извода през 50 навивки -към края. Вторичната пак с ф 1.8 и меря с налучкване докато докарам напрежението. Но всичко това ми се вижда много голямо.
Може ли да се направи нещо по-малко.
| |
|
Тема
|
[re: ventzi]
|
|
| Автор |
Dinely (непознат) |
| Публикувано | 17.03.06 09:36 |
|
|
Донавии си 15 навивки на вторичната стана (дано има място) и си сложи един превключвател за избор на вторичното напрежение и си готов.
| |
|
Тема
|
[re: Ивo]
|
|
| Автор | VENTZl (Нерегистриран) |
| Публикувано | 17.03.06 10:04 |
|
|
Мога да ти дам съвет за дросела.Навивки около 40 от проводник който да издържа на заваръмния ток.Аз използвах шина около 10 кв.мм.Много е важно как ще сглобиш дросела-той е отворен с въздушна междина около 2 мм.Сечението също е важно но не помня колко е.Мисля,че е около 30-40 см.кв.Аз използвам кондензатор 32000 мкф. на 70 волта.Това телоподаващо си го направих сам,но ако намериш телоподаващия механизъм готов е най-добре.
| |
|
Тема
|
[re: Dinely]
|
|
| Автор | Ивo (Нерегистриран) |
| Публикувано | 17.03.06 21:35 |
|
|
15 навивки ще променят само напрежението ? Всъщност искам да разбера как ще се промени характеристиката на трафа.
| |
|
|
|
|