Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:37 15.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема парно или ток??нови  
Автор DeathKnight (непознат )
Публикувано19.01.06 12:27

здравейте!
мъчи ме следната дилема за отоплението в нов апартамент: дали да се отоплявам с парно или само на ток? става върпос за съвсем нова сграда и апартамент около 90кв. Имам си топлоизолация, PVC дограма и алуминиево фолио зад радиаторите (това в случай че реша за ТЕЦ) и отделно съм си сложил климатик (инверторен Panasonic) и проточен бойлер (в случай че окончателно се откажа от идеята за парното). сега мисля да си взема и един инверторен радиатор 2000W. та въпроса ми е как ще ми излезе по-изгодно отоплението - с ток или на парно? не мисля да отоплявам всички стаи, а само 2 (около 70кв.) колко ще ми излезе отоплението с парно и колко с ток някой може ли да ми каже?

P.S. моля за възможно най-бързи отговори, защото съседите и строителната фирма натискат да подписваме с топлофикация в най-скоро време и аз не знам какво да правя

Тема Re: парно или ток??нови [re: DeathKnight]  
Автор P1O (Маняк)
Публикувано19.01.06 12:41

Според мен е най-евтино с ТЕЦ, поне засега. Ако обаче се вдигне още газта може и да излезне по-скъпо, което обаче не ти пречи да се откажеш от ТЕЦ-а, да останеш само на такса мощност и да си пускаш климатика. Аз се топля само с климатици, но съм вкъща и всички стени, тавани, подове са външни и ми излиза по около 30-35лв на месец средно на климатик.

Автор ha!Модератор ((Нерегистриран))
Публикувано19.01.06 13:04

ако можеш да си позволиш прокарване на парно - по-топло и по-евтино от тец няма

прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ

Тема Re: парно или ток??нови [re: ha!]  
Публикувано19.01.06 13:27

ами то парното си е изградено в цялата сграда (аз дори си сложих и радиатори) само трябва да се подаде заявка да се включим към ТЕЦ-а (точно за това натискат съседите - да сме подадяли молба, че да ни включат до 10 дни...) притеснява ме факта че сега отоплявам с парно около 20кв. площ (само че без всякакви изолации и с алуминиева дограма от която духа осезаемо) и миналата година на месец ми излизаше 70-80лв. без в стаята да е много топло
за това сега се колебая: от една страна сега ще отоплявам доста по-голяма площ, а от друга цената на газта (респ. парното) доста се покачи (и май пак ще се качва) и си мисля че при това положение с по-малко от 130-140 лв./месец за парно няма да мина, а честно казано това ми е прекалено скъпо
чудех се колко може да ми излезе на ток?

Автор VladoR (любител)
Публикувано19.01.06 14:19

Има още един фактор, който никой не засяга!

Зависи не само какво, но и по колко часа на ден ще отопляваш. Защото ако сте двама души и през седмицата само сутрин и вечер сте в къщи може да се окаже, че на ток да ви е по-евтино - имате консумация само по-малко сутрин и вечер.

Засега парното може да е най-евтино, но като си говорим за перманентно отопление. Имай предвид, че отоплението с парно е най-инертно, с ток е най-динамично - демек на ток най-бързо загряваш след като включиш уреда, но и помещението най-бързо изстива след това (не си говорим за маслен радиатор).

Тема Re: парно или ток??нови [re: VladoR]  
Публикувано19.01.06 14:40

става дума само за мен - за сега живея сам и през деня съм на работа, така че ще отоплявам само вечер за около 5-6 часа мах.
за сега клоня към тока. мисля да опитам 1-2 месеца само на ток да видя как ще е (никак не ми харесва идеята за такса мощност и 600те лева първоначална такса, които иска топлофикация софия)

Авторизпaтил oт TEЦ (Нерегистриран)
Публикувано19.01.06 14:51

Аз обитавам 85 кв.м. панелка (тристаен в Люлин) с външна изолация и пвц-дограма, кухня - ал-дограма.Последен етаж.Ползвам 2-те стаи и кухня (със затворен и изолиран балкон!).Хола (22 кв.м) не ползвам!
В двете стаите имам по един 2000 W радиатор, от тези скандинавските (АДАКС) с термореле.Сметката ми за ток, за ЦЯЛОТО домакинство е 45 лв. - м. декември 2005 г.В коридора пускам една газова печка (23 лв. за бутилка/месец) с която отоплявам и кухнята!
Общо: 68 лв!
А Топлофикация ми иска само за един радиатор (този в кухнята - 9 кв.м) и топлата вода общо 85 лв.

Тема Re: парно или ток??нови [re: изпaтил oт TEЦ]  
Авторизпaтил oт TEЦ (Нерегистриран)
Публикувано19.01.06 14:57

....пропуснах - и вътрешна изолация на двете стаи!
Там, където спиме с жената никога не включвам топло- само при децата поддържаме по-висока температура.

По-евтино и по-топло е при нас
на ток и на газ...

Тема Re: парно или ток??нови [re: изпaтил oт TEЦ]  
Публикувано19.01.06 15:01

да, и аз съм се замислял за газова печка. не съм проверявал само колко струва една бутилка и за колко време се изразходва. като отида за радиатора (не знам още каква марка точно ще взема) ще питам и за газовите печки

Автор VladoR (любител)
Публикувано19.01.06 15:07

В този случай твърдо ТОК!

Успех

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.