Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:57 15.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Телоподаващонови  
АвторMeтъл (Нерегистриран)
Публикувано07.09.05 01:46

Здравейте! Видях че тук често е популярна темата за заварки и реших и аз да питам нещо.
Видях в Метро продават доста изгодно едно телоподаващо към 230 лева. Т.е. миг маг система е защото има горелка за газ и тръбичка.
Досега само с електрожен съм заварявал, но за нещо по-фино не става или поне аз не се научих. Искам да го използвам за ламарина и някои други по фини детайли. Изцяло непрофесионално и само за домашна употреба.
Проблема ми е че не знам какъв газ се използва, откъде се купува бутилка и се зарежда, каква е ориентировъчно цената на тия консумативи и за какво да внимавам като купувам?
Много ви благодаря.

Тема Re: Телоподаващонови [re: Meтъл]  
АвторStealt (Нерегистриран)
Публикувано07.09.05 23:46

Газът е въглероден двуокис.Бутилката става и от пожарогасител и се зарежда примерно при фирми за противопожарни средства или специализирани фирми за технически газове.Питай в някой магазин за електрожени или майсторите по ауспусите и вероятно ще могат да те насочат.Не съм сигурен ,че това което си видял става за работа пък била тя непрофесионална и за вкъщи :-(

Тема Re: Телоподаващо [re: Stealt]  
Публикувано08.09.05 17:49

Ми имам един електрожен на същата фирма - айнхел и за непрофесионални и дребни заварки става.
За газа сигурен ли си че е въглероден двуокис? Някак си няма логика. Очаквах да е газ спомагащ горенето така че да се вдига темепратурата около спойката за да стане по-плътна между слепваните детайли.

Автор __Mepakлия__ (член)
Публикувано08.09.05 18:15

Целта на газта е да защитава горещия метал от вуздуха, затова се казава газозащитна среда, която може да е с активен или инертен газ, с топим или нетопим електрод.

АвторMM (Нерегистриран)
Публикувано08.09.05 18:19

А бе пич, ти ме шашна. Няма такова нещо за вдигане на температурата. Газа е въглероден двуокис / не горлив и не подържа горенето / използва се за изолиране на околния въздух и непозволява окисляване на разтопения метал. С една дума както при електродите на електрожена обмаската се разтапя и изолира разтопения метал от околния въздух , като се разлива вурху шева във вид на шлака , която после изчуваш. Там където шлаката не е покрила плътно шева стават шупли защото материала изгаря от кислорода във въздуха.При телоподаващото устройство телта няма обмаска газта се подава през човката под налягане заедно с телта и не позволява както казах по горе окисляване и изгаряне на материала и шева става равен и хубав.

Тема Re: Телоподаващонови [re: MM]  
Публикувано09.09.05 14:35

Благодаря на всички за съветите! Много ми помогнахте. Мисля да си го взема при първа възможност.
А бутилки знаете ли къде се продават и СО2 къде се зарежда.
В крайна сметка мога да направя една както ме посъветвахте от стар пожарогасител или стара домашна газова бутилка за бутан, ама зареждане...

АвторbatDancho (Нерегистриран)
Публикувано09.09.05 14:55

Вчера купих точно такава - 6 литра = 175 лева /пожарогасител/ нова
В къщи имам такава втора употреба, с която си правя лимонада, зареждането е около 6 лева.
Ако си купиш на старо, трябва да ти я изпробват, преди да почнеш да я пълниш - пълнят я с вода и я надуват до около 200 атмосфери.
Не забравяй, че трябва да си купиш и редуцирвентил, и там 20-50 лева, защото ги пълнят на 50-60 атмосфери и без него като отвориш крана, ще хвръкне

Тема Re: Телоподаващонови [re: batDancho]  
АвторДидo (Нерегистриран)
Публикувано11.09.05 15:10

Газът е точно какъвто казват колегите - СО2.Една година съм поправял всякакви СО- заваръчни апарати.Ако в твоя град има "Цикония" фирма която снабдява всякакви газове пробвай там.
Газът служи за обмаска на телта, т.е. да изолира телта от околната среда.Ако няма газ или е малко се получават газови пори и материала се трупа.Шумът е много характерен - патка.Скороста на телта трябва дя е добре регулирана.Ориентирай се по шума.Трябва да е равномерен и съскащ.Ако скороста е голяма скороста ще усетищ едно "набиване" на ръчока в ръката си.За бутилката ти трябва редуцир вентил за СО2, но може и да е за кислород, защото за СО2 е по скъп.Налягането което се подава в ръкохватката е някъде около 1,5 бара.Ако е високо разтопения материал се издухва и заварката е кофти.
Ако искаш да питаш още нещо пиши ми на gyrkyt@yahoo.com ще ти обясня всичко каквото искаш-от принцип на действие до консумативи.

PS След работа си почиствай ръкохватката.Има едни спрейове които предпазват ръчока от полепване на пръски.Ползвай ги.Ако пък ще правиш прекрасни заварки, купи си флюсова тел.Става двойна защита.Вътре в телта има заваръчен флюс който заедно с газа предпазва заварката.

Мале колко много писах

Тема Re: Телоподаващонови [re: Дидo]  
Автормитю (Нерегистриран)
Публикувано11.09.05 20:03

Дидо,един въпрос и от мен.Скоро си купихме такъв апарат,но направи пробив и изгоря самата дюза.Рекламирахме,оправиха го ,но сега пак прескача искра между дюзата и заваряемата част.Предполагам,че самата тел няма добра изолация ие замасява през дюзата.Може ли да е от нещо друго.

Тема Re: Телоподаващо [re: митю]  
Авторn (Нерегистриран)
Публикувано12.09.05 11:20

смени се апарата!
не веднъж съм го писал тея от метро за нищо не стават.
аз бачкам със струна и съм доволен
Редко също е хубаво но най-ефтия модел е кофти

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.