Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:58 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Тема Пещнови  
АвторПицap (Нерегистриран)
Публикувано02.07.05 07:59

Пещите са доста старо и на пръв поглед елементарно изобретение. Все пак за нас хората от 21 век те носят чара на нещо истинско и романтично, което не е пластмасово, не е микровълново, не е самопочистваща се фурна на топъл въздух, а над нея иноксов абсорбатор,. Всички тези неща ги имам и са наистина голямо удобство. Имам и камина с горивна камера DeVille, много
ефективна, много скъпа, но лишена от възможността да я използвам за нещо повече от отопление и гледане на огъня. Не правя пуйка, агне или нещо подобно всеки ден, даже и пица не ям всяка седмица, но на прясно изпечения бял, пълнозърнест, ръжен или типов хляб съм склонен да се наслаждавам по-често. Другото удоволствие е даси я направя сам. Мога да си платя и целта ми не е да спестя пари за да получа някаква необходимост.Наистина не съм нито зидар, нито готвач, нито даже и продавач на огнеупорни тухли.
Не бих посмял да давам съвети, просто реших да обобща моята информация. Нека бъде нещо като извинение към форума за пошлата дискусия с бетонния плот. Аз и преди го казах, но явно не съм бил достатъчно ясен. В момента изграждам моята пещ, но върви бавно и затова ще дам само теоретична информация. Както споменах преди няколко дни, ако има интерес ще постна снимки и инфо за резултатите.
Най-общо казано принципа на пеща е, че има затворена горивна камера само с една вратчика отпред. Ако ще се използва навън тя може директно да се използва за извеждане на дима, а ако е в затворено помещение, то се прави затворено пространство пред вратичката, което отгоре е свързано с комина, а отпред е пак отвор. Пеща се зида от огнеупорни тухли, понеже целта е да има много добра топлороводимост. За малка, не-професионална пещ са нужни около 5-6 кг. хубави дърва, например дъбови. Палят се на входа на пеща, когато се разгорят се прибутват по-навътре, а съвсем накрая в дъното. Пеща е готова, когато вътре побелеят стените. Жарта се изважда или ако е нужно и пеща е достатъно голяма може да се остави да гори в един от крайщата. Няма проблем с температурата тъй като пеща е нагрята равномерно отвсякъде. В началото е добре да се изчака малко температурата да спадне тъй като може да е около 400 градуса. Аз мисля да поставя термометър под една от централните тухли на основата или/и на вратичката. Малка пещ с не много дебели стени поддържа топлина за готвене около 5 часа. В началото е най-добре да се използва за пици - нужни са около 2 мин. за приготвянето. После хляб и т.н. Няма да давам рецепти, щото това е друга тема. Италианците май са патентовали пица Неаполитана в ЕС, като съставки, технология, едната част от които е, че пицата задължително се пече
на пещ. Класическите пещи са куполни, но се правят и правоъгълни. Няма съществена разлика в качествата на двата вида. Куполните са по-трудни за изпълнение. Освен това има неаполитански пещи, които са по ниски. Например свода е с височина р-ра на диаметъра разделен на 3,4. Те се загряват бързо и са много добри за пици. Тосканските са по-високи и аз съм се спрял на тях, защото стават по-добре и за хляб, печива и др. Освен това си мисля, че ще е по-добре и когато просто искам да използвам пеща за огнище. Вратичката обаче е винаги 0.63 от височината на пеща. Така е при всички стари пещи - римски, френски, немски, австрийски. За малка пещ - моя проект е мисля минимума или под него. Дебелината на стените трябва да е около 12-20см. Това включва огнеупорната тухла и циментов кожух. Ако е по-малка ще изстива много бързо, а ако е много дебела ще се нагрява бавно. Както споменах за малка пещ са нужни около 5кг. дърва и 1-1.5 часа за да бъде готова за готвене. В Мосю Бриколаж се продават готови пещи отскоро. Цената е около 700лв. В началото мислех, че е много, но след като си направих сметка се оказа, че моята ще излеза даже повече. Бих си купил от тях, но не ми пасват на помещението, а и ми се струва, че са с тънки стени. Цената на огнеупорна тухла в Мосю Бриколаж е някъде към 2.40. От самия производител в Елин Пелин - "Шамот" могат да се купят за 2.10 лв. т.е. разликата не е голяма. Теглото на ена тухла е 4.1 кг., а размера е 250x123x65mm Има и клиновидни, които се използват за сводове.
Има още много информация, но мисля, че е по-добре да дам линкове:
http://www.motherearthnews.com
http://www.traditionaloven.com
http://www.fornobravo.com
http://mha-net.org/html/gallery.htm
имам и още, но в момента не са ми на разположение. Чертежа на моя проект е правен на ръка и не съм го снимал. Ако има интерес може да обсъждаме конкретни детайли. Вероятно някой може би е по-нясно и да ме поправи ако греша някъде.

Тема Re: Пещ [re: Пицap]  
Авторdii (Нерегистриран)
Публикувано03.07.05 08:48

А според теб могат ли да се ползват тухлите от стара акумулираща печка? Ако е такава с марка Изгрев има около 56 тухли... вярвам стара печка можеш да купиш много евтино и после само трябва да се пренесе и разглоби...
Само внимаваи щото много перлит и много боклуци има и става досто мръсно...

Тема Re: Пещнови [re: Пицap]  
Автордидo (Нерегистриран)
Публикувано03.07.05 18:20

Здравей Пицар,
Скоро (преди Гергьовден ) правих на приятел пещ за печене на агне.
Дай ми e – mail си да дискутираме и имам няколко въпроса към теб.
mihajlov@abv.bg
Благодаря ти.

Тема Интересува ме всякаква информациянови [re: Пицap]  
Автор npomekmop ()
Публикувано04.07.05 18:01

Привет!
Предстои ми правенето на пещ за агнета /поне две тави трябва да събира/.
Много ми се ще да си направя и пещ на дърва и въглища за нагряване на стомани /нещо ме влече към коване/. Не знам обаче как да си направя впръскването на кислород за форсиране на горенето. От какви огнеупорни тухли да бъде за да не се износва бързо?
Интересува ме всякаква информация /чертежи, пропорции и т.н./
Благодаря предварително!

Тема Re: Пещнови [re: dii]  
Публикувано07.07.05 09:33

Мисля, че наистина могат да се използват тухли от акумулираща печка. Все пак не съм много сигурен. Температурата в пеща достига над 400 градуса. Иначе перлита наистина е нещо ужасно:)

Тема Re: Интересува ме всякаква информациянови [re: npomekmop]  
Публикувано07.07.05 09:51

За двете тави си трябва сериозна по размер пещ. Освен това трябва и да има доста добра акумулираща способност т.е. по-дебели стени. Аз имам само теоретични знания и не бих се наел да давам съвети. По-горе само споделих собствените си проучвания.
При коването се използват въглища, а не дърва. Там температурата трябва да е 1500 градуса, че и 2000. Не съм убеден, че огнеупорните тухли, а и лепилото могат да издържат дълго. Все пак се обади в Шамот в Елин Пелин и питай. В дядовата ми къща има такава пещ за коване с кожен мех за въздуха, който се помпа с крак. Не съм се заглеждал от какво е правена пеща, щото тогава не ме е интересувало, а и не съм ходил там от 10г. Все пак е издържала поне 60г.
Иначе ето ти един линк, където човека си е направил ел. духало. Гледам, че пеща е метална. Може би не е нужно да има акумлиране в този случай. А то и няма как щото комина е директно отгоре и дърпа всичко. Важно е да има много кислород, калорично гориво и нещо добро да отвежда дима.
http://collections.ic.gc.ca/cumberland/forgeoven.htm

Тема Re: Пещнови [re: Пицap]  
Автор ha!Модератор (Нерегистриран)
Публикувано07.07.05 10:04

акумулиращите печки ги правят с огнеупорни тухли
както и пещите

прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ

Редактирано от ha! на 07.07.05 10:11.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.