|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
помощ за комин
|
|
Автор |
4x4 (<>) |
Публикувано | 25.04.05 16:16 |
|
Здравейте, първо искам да кажа, че много разчитам на вашата помощ.
Значи, казуса е следния от тази зима съседа отдолу започна да се топли на дърва и ефекта при мен е, че ми влиза пушек през абсорбатора. След известна намеса ефекта намаля само до пушене при близки външна и вътрешна температура, очевидно комина при тези случаи дърпа по слабо и пушека избива у нас.
Молбата ми е да ми дадете контакт с търговец или производител на клапан за въздух, който да пуска въздуха в комина само в едната посока. Вече си купих един пласмасов клапан от Бриколаж но пропуска пушек, очевидно трябва да е професионално изпълнение.
Всякакви други идеи по темата са добре дошли.
Please don't drink and drive you're not quite ready to meet me yet! God
| |
Тема
|
Re: помощ за комин
[re: 4x4]
|
|
Автор |
mania4ka (madness) |
Публикувано | 25.04.05 17:39 |
|
няма да те спаси. Единственото решение е съседа да не ползва печката с дърва. Ние имахме същия проблем. Дори няколко пъти много сериозно ни обгазиха. Започнаха се едни разправии със строителя и съседите кой къде и как се е ключил в комина, ремонти и глупости, но ефекта не спря. Дори да не няма пушек, има миризма. Просто Абсорбатор и печка на дърва (камина) нямат място в едно коминско тяло.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
bachev13 (непознат
) |
Публикувано | 25.04.05 17:54 |
|
nikakyv klapan ne moje da pomogne - trqbva da ne se polzvat edna i sy6ta dupka ot kominskoto tqlo. Moje6 da probva6 da si pusne6 sobstvena traba vytre v dupkata na komina, koqto da izliza dogore. Tova re6enie oba4e e vazmojno samo ako si na posledniq ili predposledniq etaj i ako se4enieto na otvora na komina pozvolqva
| |
Тема
|
[re: bachev13]
|
|
Автор |
4x4 (<>) |
Публикувано | 25.04.05 18:49 |
|
Проблема е, че не сме в една и съща дупка, но очевидно комина е кофти иззидан и пропуска между двете.
Все трябва да има решение, съседа никога няма да се откаже от печката, а аз си искам абсорбатора.
Знам, че по-умния отстъпва но ми писна все да съм по-умен
| |
Тема
|
|
|
Автор | pencil (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.04.05 01:57 |
|
спасението е да си размениш панелката за самостоятелна къща. Така няма да пречиш на никого
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Haчko (Mr. sir) |
Публикувано | 26.04.05 03:07 |
|
От много години почти никой не зида комини, правят ги със специални коминни тела
... Абе, ето ти една проста схема. Това е разрез (с малки пропуски) през комина, показани са няколко коминни тела (те са различни видове, както се вижда) и осъществяването на прехода между каналите. Със стрелки съм показал включванията - съседът е отяво, ти си отдясно. Показал съм и как според мен трябва да се получи преминаването - каналът, в който е включен съседът, трябва да се свързва с "твоя" канал над мястото на включването на абсорбатора ти. И колкото по-отдалечен от твоя отвор е този преход, толкова по-добре за теб... сещаш се защо. Това е начинът да избегнеш голямата пушилка. Обаче... дим така или иначе ще се спуска и надолу (няма начин, коминът трябва да е изпълнен гениално, за да има добра тяга, а се съмнявам да е така). И точно за тоя "остатъчен" дим, който се процежда надолу към твоя отвор, трябва да се погрижиш с някакъв клапан... или перка, или и аз не знам какво
Ето я картинката:
П.С. Коминните тела са високи около 25-30 сантиметра
Щом сме двама, страшно няма.
| |
Тема
|
[re: Haчko]
|
|
Автор |
4x4 (<>) |
Публикувано | 26.04.05 10:22 |
|
Под иззидан имах предвид иззиждането и измазването на самите коминни тела. Проблема при нас е следния разказвам по твойта схема: Съседа се е включил в дясната дупка няколко етаж по-долу, а аз в лявата. Преходите на края на всеки етаж малката дупка да взиза в голямата и на горния етаж малката да започва отначало не са изградени при нас - дупките са си от горе до долу без връзка между тях (теоретично). Аз направих този преход преди включването на моя абсорбатор или малката дупка се прехвърля в голямата. Тъкмо си мислех, че проблема е решен накарах го да запали киамината и като дима си бълваше отгоре. Очевидно има дупки между двете дупки на комина по които с просмуква много пушек.
Казаха ми, че ако комина се удължи на покрива като височина ще се увеличи тягата, вярно ли е?
Редактирано от 4x4 на 26.04.05 10:23.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Haчko (Mr. sir) |
Публикувано | 26.04.05 15:40 |
|
Еее, значи самите комини са изпълнени лошо
Ще ти кажа какво знам за тягата... тоест, какви правила спазват архитектите. Ако коминът отстои на по-малко от 1.50 м от билото на покрива, се пуска поне 30 сантиметра по-висок (от билото). Ако е на (1.50-3.00) м - горният ръб на комина равни с билото. И ако е на повече от 3 метра от билото - пуска се една мислена права на 10 от хоризонталата, минаваща през билото и до нея стига коминът.
При плоски покриви удължаването на комина помага, но не безкрайно. Нещата опират до въздушни течения, вихри, "захлупвания", разлики в температурите, даже до гладкост на вътрешните стени на комина (по-гладки е по-добре). Определено се иска майсторлък, за да се получи приличен резултат.
А по твоя случай... много вероятно е някой "майстор" да е "модернизирал" димоотводните канали по някакъв си негов, "майсторски" начин Знаеш ли какво? Мисля, че няма да сбъркаш, ако потърсиш помощта и съветите на коминочистач.
Щом сме двама, страшно няма.
| |
Тема
|
|
|
Автор | nprsam (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.04.05 18:48 |
|
Когато си чистих комина стана дума за подобряване на тягата и това, как в жилищна кооперация инсталирали котелна инсталация, която изисквала по-голяма тяга на комините и монтирали за това някъкви "шапки"- вентилатори, които яко дърпали, но били скъпички... Иначе казано, при това съчетание абсорбатор-печка на дърва не се сещам за друго, което не го изключва де!
| |
Тема
|
|
|
Автор | zevzek (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.05.05 02:58 |
|
ето ти единственото решение:
през лъатото се качва6 на покрива и пускаш в комина намачкан картон от кашон или не6ти подобно, което няма да пречи на аспиратора, но ще откаже съседа ти да ползва печката на този комин. Той ще си премести печката и пак ще е на топло, ти ще си дишаш дълбоко в кухнята. и двамата ще сте доволни, но съседа няма да знае защо се е запушил комина.
Никога не е късно, да направиш на човека мръсно !!!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
vache () |
Публикувано | 08.05.05 20:52 |
|
Истината е, че в един комин не се включват абсорбатор и печка!!! Ние имаме камина и схемата ни е като дадената по-горе. Още откакто е построен блока в комина е имало някакво парче бетон с арматура, което значително намалява сечението на комина, респ. намалява тягата. Ние сме на 1 етаж от 9 етажен блок и пушеше навсякъде (у нас и у комшиите). Накрая някой мръсник ни хакна торба керамзит и се наложи да викнем коминочистач, който прочисти комина. Сега нито у нас се усеща, че има камина, нито комшиите се дразнят като си правим скара на жарта. Обаче ние вкъщи имаме 2 комина, единия е в кухнята, но макар да си е направен като стандартно коминно тяло за печка никога няма да си включа там камината - едно защото хората с абсорбатори ще имат проблеми и второ, защото абсорбаторите намаляват тягата, т.е. моята печка ще пуши... При вас се получава това, което се получи при нас при запушен комин - дима влиза откъдето си намери цепка по коминните тела... това е от намалената тяга, дима от камината не може да се изсмуе нагоре. Виждала съм печка с пробити кюнци, която тегли яко и няма никакъв дим. Значи всичко е в тягата... Нямате ли вариант да говорите с комшията да си премести камината? Ама това е доста сложно, особено ако е направил инсталация. Спасение нямате, дори и да сложите някакви клапи дима ще преминава през всички дупчици в мазилката на коминните тела..
| |
Тема
|
[re: vache]
|
|
Автор |
4x4 (<>) |
Публикувано | 10.05.05 11:16 |
|
Ех да беше и моя съсед сговорчив като теб
Очевидно, трябва да търся алтернативно решение. Има ли някаква институция, която да може да помогне в случая, има ли правило или закон, който забранява печки да се включват в комини със сечение под определен диаметър.?
| |
Тема
|
няма за съжаление, но
|
|
Автор | Cвeтльo (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.05.05 13:58 |
|
можеш да търсиш строителя , ако блока е строен скоро, и да искаш да си оправи поразиите или строителния надзор / ако има тъкъв/. Можеш да водиш дело срущу тях ,за некачествено извършена работа.
| |
Тема
|
Re: няма за съжаление, но
[re: Cвeтльo]
|
|
Автор |
mania4ka (madness) |
Публикувано | 11.05.05 10:30 |
|
при нас строителя, никаква не я свърши. Копа нови дуъпки при съседите, прави струва, у нас не посмя да дойде, че много разходи трябваше да плати. Въпреки горните мерки, обгазяването продължи, докато не се разпрахме някакви със къминодържателите да не я палят, а пък те ще съдят строителя за....
| |
Тема
|
|
|
Автор |
vache () |
Публикувано | 12.05.05 13:46 |
|
Ами едва ли има такъв закон... Според мен строителя е виновен за ситуацията
При нас комините са изградени от коминни тела. Имаме 2 комина (кухня и хол) и 2 отдушника (баня, тоалетна). Отдушниците са от едни големи тръби и не стават за печка. Ако строителя включи в кухнята отдушник комшията няма да си включи камината... Обаче ако комина е изграден от коминни тела, т.е. предвиден е за печка (сечението се определя от други неща), значи си е в правото. Обаче и вие сте си в правото... Ако имате 2 комина, както сме ние е въпрос на добросъседство той да си сложи камината на комин, в който не се включват абсорбатори. Ако обаче имате само 1 комин всеки си е в правото и в същото време всички страдате, защото у вас пуши, а камината на съседа не тегли...
За съжаление не знам какво да те посъветвам...
| |
Тема
|
Компетентно мнение
[re: vache]
|
|
Автор |
666666 (минаващ) |
Публикувано | 17.05.05 09:53 |
|
Случайно попаднах в този клуб и ме учудва че не се сещате за вентилаторите - като си сложиш един свестен вентилатор на дупката ще издухаш и дима и съседа си...
| |
Тема
|
Re: Компетентно мнение
[re: 666666]
|
|
Автор |
4x4 (<>) |
Публикувано | 18.05.05 14:45 |
|
Да ама да го оставя денонощно да работи ли? Това май не е моето решение.
Проблема е, че строителя вече го няма ние дори сами си достроявахме блока. Очевидно един от батаците, които заряза са комините и наистина не знам как да постъпя.
| |
Тема
|
Re: Компетентно мнение
|
|
Автор | kkk (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.05.05 20:00 |
|
Като гледам, няма решение. Евентуално може да се надяваш че с времето катраните от камината ще запушат процепите между отделните комини, но само ако са малки.
Пробва ли да запушиш тръбата на твоя комин под връзката с абсорбатора? Ако имаш късмет неплътностите между комините може да са само надолу, и така проблема ще се реши.
Няма ли начин да си изведеш абсорбатора навън през някоя по-близка стена с гъвкав тръбопровод? Ясно че е неудобно, губи се част от шкафчетата (ако ги има) и т.н. ама...
Другия вариант е да се сложи някакъв бавновъртящ се и икономичен вентилатор, който да работи постоянно, но той пък ще пречи на основния вентилатор на абсорбатора.:-(
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|