Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:53 03.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Тема Помощ - освежаване банянови  
АвторЛeнa (Нерегистриран)
Публикувано27.12.04 20:00

Живея под наем. От предишните наематели банята е в лошо състояние.
Тапети залепени накриво с разлепени и висящи ъгли, много стари плочки с мръсни тъмносиви фуги. По стената и по плочките има много дупки с дюбели.

Свалих тапетите с мокрене и "стъргане", но по стената остава лепилото.

Моля за помощ, защото нямам опит, а и пари за майстори.

1. Какво трябва да се направи след свалянето на тапетите преди боядисването (няма да слагам тапети)?

2. Може ли за боядисване да се използва обикновена боя, която остана от боядисването на стаите или трябва специална (плочките покриват мокрещите се части)?

Видях вариант на боядисване на стая, като в боята се прибавят много ситни камъчета и стърготини, и след боядисването става почти като с релефен тапет. Може ли този вариант да се използва и за баня?

4. Как могат да се избелят фугите на плочките?

Тъй като не съм в България и няма кого да попитам, ще Ви бъда благодарна за съветите.

Тема Re: Помощ - освежаване банянови [re: Лeнa]  
АвторXXL (Нерегистриран)
Публикувано27.12.04 20:48

По ред на номерата:

1. Колкото повече отмиеш лепилото за тапети от стената, толкова по-добре (и лесно) ще се боядисва после. За целта... вода, много вода. Топла, направо гореща.

2. Няма "обикновена" боя. Има блажна боя, латекс, акрилна боя, автолак... Лично за мен най-добрият вариант е вар. Можеш да я оцветиш с обикновен оцветител за латекс. В никакъв случай не боядисвай банята с блажна боя или с латекс - така ще "запечаташ" стените и тавана, помещението няма да може да "диша" и ти гарантирам, че ще се появи мухъл.

3. Сигурно може, но ще ти струва повечко.

4. С бял цимент и и две гъби като тия, с които триехме дъската в училище. Процедурата е следната: хубаво измиваш плочките. Изчакваш ги да изсъхнат напълно. С влажна (не мокра!) гъба "минаваш" избран от теб участък от стената. Изчакваш малко. Върху сухата гъба изсипваш малко бял цимент и по същия начин "минаваш" същия участък. И то си се получава. Най-важното е стената да не е нито прекалено мокра (да не се намокри сухата гъба, защото циментът ще полепне по нея и ще стане страхотна цапаница), нито да е суха, защото тогава циментът няма да прилепне хубаво. Абе, трябва плочките да са сухи, а във фугите между тях да има влага, това е. Лесно е, сигурен съм, че бързо ще му хванеш цаката.

Тема Латекснови [re: XXL]  
Публикувано28.12.04 12:05

XXL - благодаря много.

Относно обикновена боя - имах предвид боята, с която се боядисват стаите и
която се разрежда с вода (мисля, че се нарича постна).
Тук продават специална боя за бани и мокри помещения, но е скъпа.
Затова мисля, ако става, да използвам "обикновената".

Относно латекса - знам какво става, тъй като предишните наематели са боядисали кухнята (размери 2м х 1,60 м) с латекс и в момента външната стена е с многоцветен мухъл и латексът се люпи. Два пъти чистих мухъла със специален препарат, щях да се отровя, но се появява отново.

Кухнята е проект № 2, след банята.

Можете ли да ми кажете, как се маха латекса ? Със стъргане явно няма да стане.

Благоваря.

Тема Re: освежаване банянови [re: XXL]  
Публикувано28.12.04 12:13

Преди боядисването на банята, с какво да запълня дупките от дюбели по
стените и по плочките?

Благодаря за помощта.

Тема Re: Латекснови [re: Лeнa]  
АвторXXL (Нерегистриран)
Публикувано28.12.04 20:53

Постна боя бива.

Латексът е водоразтворим, следователно би трябвало да се отмива с повечко вода.

Дупките по стените можеш да ги запълниш с онова, с което ще фугираш плочките.

Тема Re: Латекснови [re: Лeнa]  
Автор RC (минаващ)
Публикувано28.12.04 22:28

Лeнa, т.н. постна боя (поне тук в БГ) е варов разтвор с оцветители (поради което много се съмнявам, че се продават такива комбинации там).
Ако основата в/у която е нанесен латекса не е каквато трябва (в смисъл имало е отдолу друга боя (не дай си боже "блажна" или като е кухня стените не са били почистени от всичко което се е изпарявало и е боядисано направо върху него) е напълно нормално да се люпи.
По отношение на препаратите, опитай като си дойдеш тук да си вземеш малко Белина и почисти мухъла с нея.
А латекса ако е добре "хванал" само стъргане му е майката, но не виждам защо трябва да го махаш. Там където е "здрав" едно хубаво измиване с вода (или рядък разтвор на миещ препарат) му е напълно достатъчно за да нанесеш следващия слой.

Тема Против мухлясване...нови [re: Лeнa]  
АвторKaлoян (Нерегистриран)
Публикувано29.12.04 09:22

Препоръчвам следната рецепта за боядисване на стени, които са податливи на мухлясване. Прилагам го повече от 10 год. в апартамента и на волата си и съм много доволен.
Вземаш блажна (алкидна боя). Разделяш кутията на две части и в едната започваш да наливаш бавно вода, като бъркаш постоянно. Добавя се толкова вода, колкото е боята. Понеже разтворът с добавянето на водата се сгъстява, добавяш и разтворител (МРТ,АМВ или нещо подобно). Разбърква се, докато разтворът стане мътен, т.е. не блести и се хомогенизира. Северната стена на кухнята ми мухлясваше и след като приложих тази рецепта, нямам никакви проблеми. Освен това не се образува конденз, което е много подходящо за баня.

Тема Я по-подробно, молянови [re: Kaлoян]  
Автор1OOЙO (Нерегистриран)
Публикувано29.12.04 21:10

Как така се смесват вода и блажна боя?! Да не е някакъв бъзик това?

Тема Re: Я по-подробно, молянови [re: 1OOЙO]  
АвторKaлoян (Нерегистриран)
Публикувано30.12.04 12:55

Въобще не се бъзикам. Повтарям, че повече от 10 год. го правя това. Разтворът се нарича "пресечена блажна боя". Все пак водата трябва да се налива по малко и да се бърка с пръчка продължително време. На 1/2 литра боя - 1/2 литра вода, но наливане и бъркане към 20-30 мин. Отначало водата не се смесва с боята, но при бъркането разтворът постепенно се хомогенизира, след което се добавя още вода.
Не съм пробвал, ако водата е топла и да разбъркам с дрелка. Просто се сетих сега. Аз обикновено към бялата боя прибавям малко цветна алкидна боя, за да не е повърхността досадно бяла. С други оцветители не съм опитвал.

Тема Re: Я по-подробно, моля [re: Kaлoян]  
Автор1OOЙO (Нерегистриран)
Публикувано30.12.04 20:49

Това е интересно. Благодаря! Предполагам, че по този начин се образуват микропори в боята и позволяват стената да "диша"

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.