Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:06 21.12.24 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема Пак за виното !!!нови  
АвторCимo (Нерегистриран)
Публикувано14.10.04 22:36



В различни източници съм срещал различни мления за това, кога се вадят джибрите от виното /червено ! ??????? Някои ги отделят веднага, накои след края на бурната ферментация 5-6-7 дни ????? Но във втория случай ти трябват поне 3-4 каци ??????? Ако е в бидони как после ще ги отделяш ????
Моля споделете !!!!!!



Тема Re: Пак за виното !!!нови [re: Cимo]  
АвторЧepвeн (Нерегистриран)
Публикувано15.10.04 21:18



Утре ще изтакам моето - на 21-вия ден. Така правя от 10 години. Не знам обаче дали да си говоря с теб след като споменаваш Вино и бидони заедно?!?



Тема Re: Пак за виното !!!нови [re: Чepвeн]  
АвторCимo (Нерегистриран)
Публикувано15.10.04 21:30



Чакай не се сърди знам къде биеш ! Никога не съм го държал в бидони. Тая година реших да смеля гроздето и го оставя да ферментира в бидони, да отделя и калта и после да прилея виното в бъчви. Няма да ми стигнат съдове да държа дълго смляно грозде в каци /бидони/ ??? Някои отделят ширата веднага ???



Тема Re: Пак за виното !!!нови [re: Чepвeн]  
Автор мyнти (излъган)
Публикувано16.10.04 08:01



Та кво точно имаш против бидоните???
Май си от тия хора дето трудно допущат новото до себе си??
Сигурно караш и жена си да пере на ръка в легена от предрасъдаци?

А за виното ; Претакаш на 14-15 ден ,толкова му стига да си вземе танина и да оформи звят, но ако обираш чепките, сместа ти остава бедна на танин -можеш да го подържиш повечко.

.... да му БЕРА ЛАИКАТА...



Тема Re: Пак за виното !!!нови [re: мyнти]  
Авторlvo (Нерегистриран)
Публикувано16.10.04 22:45



Pi4a vi pi6e 4e ako ne go izto4i vednaga niama kude da durji mlianoto grozde....i kak posle 6te go izto4va ot bidonite ??????????



Тема Re: Пак за виното !!!нови [re: Cимo]  
Автор мyнти (излъган)
Публикувано17.10.04 09:38



виж ся симо,нормално се точи виното от джибрите ,след което по
желание се слагат стсбилизатори ,и се оставя в друг съд да си
доотлежи.Джибрите ги обогатяваш с захар да преврът повторно
и са готови за варене на ракия.
Но забележи точисе виното, не се отделят джибрите от виното.
Аз съм го решил ето такасъм си измайсторил едно удобство за бидоните от 120 л.
Снабдяваш се с тръбичка ПВЦ ф-50 дълга с около 10 см по къса от
от височината на бидона ,загряваш единия край и я притискаш да я заустиш ,после по сялата повърхност пробиваш отвори ф-3мм.
колкото повече по добре.Като смачкаш джибрите преди да ги затиснеш
слагаш така приготвената тръбичка в край на бидона.
Става чудесна сонда с която можеш да си източиш виното до капка.
Избягваш неудобството с разните му там кранчета ,и съответно
точи се с маручле ,не с много голямо сечение щото се мътни.


желая ти успех

.... да му БЕРА ЛАИКАТА...



Тема Re: Пак за виното !!!нови [re: мyнти]  
АвторCимo (Нерегистриран)
Публикувано17.10.04 22:52



Здрасти и благодаря Мунти ! До сега съм източвал ширата веднага след смилането, наливам в бъчва с пробита тапа. В нея маркуче, а то в съд с вода.
Тече бурната ферментация-излизат балончета във водата. След около 2 месеца отделям виното от калта, измивам бъчвата и пак го връщам в нея.
Тая година ще държа ширата в джибрите. Това с ПВС тръбата го разбрах, но по време на бурната ферментация как я следиш ? Бидона полузатворен ли е ?



Тема Re: Пак за виното !!! [re: мyнти]  
Авторllko (Нерегистриран)
Публикувано17.10.04 22:57



Kak i s kakvo zatiska6 djibrite v bidona ?



Тема Re: Пак за виното !!! [re: Cимo]  
АвторMaя (Нерегистриран)
Публикувано18.10.04 18:51



Кога се слага захарта веднага след смилането, или когато виното се отделя от джибрите ????? Мерси !



Тема Re: Пак за виното !!! [re: llko]  
Автормyнти (Нерегистриран)
Публикувано18.10.04 21:06



Намачкваш гроздето,вземаш малко щира и мериш захарноста,ако нее достатъчна прибавяш разтворена в шира захар зада получиш 24 карата.
Бидона пълниш 20 см под нивото на ръба(това е мястото за ферментация)
Слага
ш в ъгъла тръбичката (сонда). Първо покриваш дрождите с платно от
сцепена мрежичка от гаца(торбичките в които продават на пазара картофите и лука).Фърху мрежата подреждаш пласт липови клонки с листата.
От горе слагаш предварително скована скаричка от летвички(с профил като
гърловината на бидона) Всичкото това притискаш с камък (по възможност бял
живак ) окло 8-10кг. Така всичко е готово за ферментацията (мрежичката не позволява на дрождите да изплуват ) която аз изчаквам 14 дни .
След това претакам -зада не обогатявам виното с излишен танин ,и местя в съд за тиха ферментация.
Джибрите обогатявам с около 15кг. захар на 100кг.материал.


Захарта се слага разтворена с вода на 1кг.захар 2,5 л, вода като се разтваря добре,щото иначе пада на дъното и няма никва полза от нея.
Джибрите на ново превират и се успокояват ,тогава можеш да сложиш добре капака и да ги свариш на ракия когато имаш време ,така добре затворени могат да престоят доста време 3-4 месеца.

това е в общи линии,разбирасе можеш да експериментираш ,и ако
се получи да споделиш
Желая успех на всички които се захванат стова ,и НАЗДРАВЕ




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.