Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:39 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Направи си сам
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема радиаторинови  
Авторkoki (Нерегистриран)
Публикувано06.09.04 17:43

здравейте..
искам да сменя тъпите чугунени радиатори с алуминиеви, но не мога да изкопча никаква информация какви трябва да бъдат.
в магазина не знаеха на какъв обем колко голям радиатор се слага, а те са свободно сглобяеми - правиш си го голям колкото мислиш че трябва.
Има ли формула за изчисляване на тиа неща?
коя марка да избера,
какъв вид радиатори да избера?

Тема Re: радиаторинови [re: koki]  
Автор Julian (маг. Инженер)
Публикувано06.09.04 19:20

Смята се колко са ти загубите в съоветното помещение и се слага радиатор със такава мощност, Тъй като едвали ще си изчислиш загубите тябва да намериш информация каква е мощноста на сегашните радиятори.На алуминиявите се дава мощноста на ребри и си псресмяташ колко ребра ти трябват за да получиш необходимата ти мощност

Всичко отдалечено от морето е провинция. Ъ. Хемингуей

Тема Re: радиаторинови [re: Julian]  
Авторkokи (Нерегистриран)
Публикувано07.09.04 13:40

как да си изчисля мощността на настоящите радиатори?
те са плоски железни радиатори..
предполагам че лицето е важно, но не знам по-каква формула се изчислява.
не зависи ли това и от температурата на водата която циркулира?

Тема Re: радиаторинови [re: koki]  
Автор progressor (ex-guest01feb)
Публикувано07.09.04 14:42

Здрасти,
колегата (Julian) правилно те е насочил. Бих искал само да те предупредя, че така задочно, през Интернет, рискуваш да получиш съвети, които е много вероятно да те отведат до преоразмеряване и съответно излишно харчене на пари, или пък другата крайност - недостатъчно мощност и през зимата, като падне до -15, да почнеш да псуваш :). И друго - радиаторите чугунени ли са или стоманени панелни? Най-добре е да намериш някой, който да ги види 'на живо'; ако нямаш такива познати, компромисен вариант е да направиш няколко снимки, да ги качиш някъде, да измериш няколко разстояния (височина и пр.), така че да се види наистина за какво става въпрос.

Тема Re: радиаторинови [re: progressor]  
Автор dmi (Дивомер)
Публикувано07.09.04 17:23

Ебаси магазина си намерил щом мощността на радиатора не могат да ти сметнат.
Иначе е много просто.
Кубатурата на стаята е умножаваш по коефициент от 45-50 (по избор) и полученото число го делиш на мощността на един глидер. Това ти дава броя на глидерите, които са ти нужни да си отопляваш стаята. Това е идеализиран вариант поради ред причини, които не ми се изброяват...
Мощностите на глидерите са горе долу тия:
Н600 около 195 вата
Н500 около 175 вата
Н300 около 110 вата

Редактирано от dmi на 07.09.04 17:24.

Тема Е, затова говорех [re: dmi]  
Публикувано07.09.04 21:58

в предишния ми постинг, koki.
Изцяло твое си е решението какво и как ще правиш ;)
Към dmi: ами ако съответната стая е 'средна', на междинен етаж, с южно изложение в гр.Сандански, Al/PVC стъклопакет или запазена дърв. 2-катна дограма? Респективно - ъглова стая, посл.етаж, плосък вентилируем покрив, Север, дограма, от която направо си 'вее' на места, жил.блок в Ботевград? Какъв "коефициент" да приложим в тези случаи?
Не искам да се заяждам; наистина 50 W/m3 го използвам и аз за уедрени оценки, но не и когато се е стигнало вече до вадене на пари. Един глидер повече или по-малко си има значение; все пак 15-19 лв. са си пари, може би една надница за мнозина от нас ;)

Тема и азнови [re: progressor]  
Автор dmi (Дивомер)
Публикувано08.09.04 08:36

Аз казвам коеф. 50 като максимална стойност и казах, че всичко е относително и не зависи само от коефициента. По норма за да си отговарят глидерите на мощността трябва входящата вода да е 90 градуса, а изходящата 70! Което към софийското парно не е така. Друг е въпросът ако си на локално...
Абе всичко е относитлено и преходно на тоя свят - от мене да го знаете.
Аз съм ви казал основноите неща, от тук на там импровизациите са си за ваша сметка.

Тема Re: и азнови [re: dmi]  
Публикувано08.09.04 10:26

50 не е максималната стойност, и не всичко е относително ;) ... нищо случайно няма на този свят.
Относно 90/70°C - за препоръчване е експлоатацията на радиаторите (в жилищни и обществени сгради) да се извършва при макс.повърхностна температура 60°С, но това, разбира се, води до увеличаване броя на глидерите и отъняване на джоба ;) - свързано е с намаляване изгарянето на домашния прах и отделяне на летливи в-ва ... ама хайде да не задълбаваме.

Тема Re: и азнови [re: progressor]  
Авторkoki (Нерегистриран)
Публикувано08.09.04 23:24

благодарности за сведенията.
до тук разбрах че радиатори трудно се намират в софия - намерих някакви на сточна гара - човека твърди че са италиянски, но не обича да навлиза в технически подробности - на въпроса кой модел е най-добър отговори че всичките са еднакви, тогава го попитах защо в такъв случай има различни видове и той отвърна че това било понеже хората имали различни вкусове..
как да е..
значи 50W/m^3 е стандарта..
как да си изчисля загубите? апартамента е панел с дървена дограма, която не вее, но си остава дървена дограма - двойни прозорци. В момента се топлоизолираме външно, което предполагам неутрализира въпроса за външните стени. Етажа е 5 и има още толкоз отгоре. В едната стая имам климатик, втората е кухня, а третата е най-зле защото има 3 външни стени.. но пък едната е с корк, а и както споменах за изолацията..

Тема Re: и азнови [re: koki]  
Автор Snuffy (новак)
Публикувано09.09.04 12:12

Преди малко в друг постинг споменах за фирмата "Рувекс" - офисът й се намира в Младост до магазина "Била", а магазинът до Зала Универсиада. Те са вносители на италиански алуминиеви радиатори и са много коректна фирма. В магазина и в офиса ще Ви направят абсолютно точни изчисления за броя на глидерите-трябва да им кажете само размерите на старите радиатори и броя на глидерите, за да ви кажат колко броя ви трябват от алуминиевите. По-късно мога де ви дам и телефони.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.