Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:49 13.11.25 
Здравна
   >> Медицинска
*Кратък преглед

Тема Измерване на кръвното наляганенови  
Автор paysan (непознат )
Публикувано27.11.10 13:28

По съвет на GP-то започнах да си следя кръвното налягане и според инструкциите на апаратчето за горна граница се приема показанието, когато започва да се чуват ударите на сърцето в слушалките, а долната - когато престанат да се долавят. По тези правила най-често го отчитам като (160-170)/(90-85). Според познанията ми по медицина това трябва да е съпроводено с ред други неразположения, а най-много да усещам лека болка в слепоочията. Дали тази горна граница я отчитам, защото чувам ударите, а кръвта не преодолява притискането на маншета. Т.е. точката, отбелязана на маншета за поставяне на слушалката не е отбелязана правилно. Гледам, че GP-то слуша на сгъвката на лакатя, но сам човек не може не да мери така.
Между другото, самочувствието ми се влияе повече от промяната на долната граница.

Тема Re: Измерване на кръвното наляганенови [re: paysan]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано28.11.10 18:54

1. Слуша се върху артерията. Слушалката трябва да бъде върху артерията.
2. Звуците започват да се чуват когато налягането в артерията преодолее налягането в маншетата. Или - щом чуваш звук вече налягането е преодоляно. Ако поставиш на грешно място слушалката - може да го чуеш по късно, тоест да отчетеш по ниска стойност. За по висока - може ако ползваш маншета с грешна дължина, или не я поставиш правилно.
3. Човек се адаптира към кръвното налягане. 170 е висока стойност но ти може да се адаптираш към нея, и дълги години да нямаш никакви оплаквания. Междувременно високото кръвно ще уврежда сърдце (което работи повече без да има нужда), бъбреци, съдове, вътрешни органи. Ще ги уврежда бавно и по малко. Но ще уврежда.
Долната граница е на границата.
Между другото - ако нормализираш кръвното - например изведнъж до 120 / 70 - ще се почувстваш зле.
Така или иначе трябва да се лекуваш - може ако не са ти изписали лекарства да опиташ:
1. Намаляване на солта.
2. Нормализиране на телесното тегло. 10 кг в повече осигуряват 4 мм по високо кръвно налягане.
3. Спорт - умерен
4. Намаляване на стреса
5. Спираш цигари
6. До 100 мл концентрат дневно (или 400 мл вино, или 2 бири). Недопустимо е да непиеш 1 седмица, а след това да си наваксаш.
7. Ограничаваш кафето и черния чай.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Измерване на кръвното налягане [re: bira_more]  
Автор paysan (непознат )
Публикувано29.11.10 11:17

Благодаря за отговорите, вероятно имам някаква адаптация и за сега ще се опитам да мина без медикаменти, защото разбрах, че веднъж започнати ще трябва да се приемат до живот (мечтата на фармацевтичния бизнес), а предполагам не са съвсем без странични ефекти. Та по препоръчаните мерки:
1. Не съм привърженик на соленото.
2. На 50 години 180 см - 90 кг. Има за сваляне 10, а според някакъв друг показател (body mass ) май и повече.
3. Ако работа с лопата, брадва и кирка може да мине за спорт - има ефект (измерванията и самочувстието го показват)
4. Стреса субективно не е голям, но все пак човек трябва да се бори за прехраната си и да се усъвършенства, пък и даже преквалифицира ( до евентуално пенсиониране - още 15 години)
5. Практически последните 30 години не съм пушил, може би 1-2 кутии на година.
6. Тук имам съмнения. Последните 20 години ежедневната ми доза е била 400-500г вино през студения период на два приема(собствено производство) и 500 г. бира през топлата част на годината. През последните 5 съм добавил и 100 г концентрат, но пак домашен и естествено с по-висок градус от 40. Естествено по празниците - увеличаване на дозата. Отказването от тези удоволствия доведе до субективно подобрение и препоръчаните дози ще ми бъдат празнични.
7. Кафето и зеления чай - като цигарите.
Поради тези малко (според мен) рискови фактори се усъмних за показанията на уреда и мисля да направя контролно измерване с друг уред-автоматизиран.

Между другото, GP-то посочи и друг риск - недоспиване. Живея на шумна улица и нощем се будя и пак заспивам, но понякога не веднага. Получава се май самовлошаване - недоспиването повишава кръвното, то пък влошава качеството на съня и стрелката върви надясно.

Редактирано от paysan на 29.11.10 11:38.

Автор LlRA.. (мission)
Публикувано29.11.10 14:45

Холестерола как ти е?

Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано29.11.10 22:42

Определено - шума си е кофти работа.
Автоматичните апарати са по кофти от живачните.
С лекарства може да намалиш кръвното, след това да намалиш и спреш - ако кръвното го позволява.
Иначе - пак ще стигнеш до лекарства, ама повече и с по малко резултат.
Препоръчвам ти консултация с кардиолог.

Bеer? Mоre?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.