|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема
|
Фруктоза?
|
|
Автор |
aut () |
Публикувано | 20.10.10 14:31 |
|
Питах в клуб Диети, ще питам и тук. Някой чувал ли е за лактозна непоносимост? Пазя диети от няколко години, защото имам проблем с теглото - на 40 съм и т.н. Ограничила съм хляба, сладкото и алкохола и гледам да се храня с повече плодове и зеленчуци. Обаче се изприщвам от тях и то здраво! Не е алергия, правиха ми тестове, а и от противоалергични препарати не минава. Приятелка ми каза, че вероятно става дума за непоносимост към плодова захар - фруктоза и че трябва да пия ензими.
Някой да знае как се изследва това и за какви ензими става дума?
Редактирано от aut на 20.10.10 16:55.
| |
|
лактозата и фруктозата са различни захари.
Лактозата е в млякото. Ако имаш намалено производство на лактаза - ще получаваш разстройство от мляко.
Към фруктоза мисля че няма непоносимост. Може да има де, ама аз поне нямам такъв спомен.
Може да посетиш някой диетолог.
Bеer? Mоre?
| |
|
Вероятно аз бъркам термина, става дума за непоносимост към плодове и зеленчуци, а не към мляко. Изприщвам се, особено от по-сладките плодове, които явно съдържат повече плодова захар. Категорично не е алергия, защото съм си правила тестове, а и антиалергичните препарати не помагат. Като спра този вид храни обаче, обривите преминават. Така че, според мен категорично има връзка с храната.
Колкото до непоносимост или както и да се нарича - приятелката ми каза, че става дума за съвсем нов вид изследвания и за липса на определени ензими. По чужбина имало и хапове. Смяташ ли, че диетолог ще помогне? По-скоро съм за друг доктор, ама не знам точно за какъв
Редактирах си заглавието, защото явно бях сбъркала. Иначе ще потърся и по нета нещо за информация.
Редактирано от aut на 20.10.10 16:56.
| |
|
Диетолога определено е нужен за да прецизираш диетата.
Може би все пак е добре да минеш през алергологията за да се види към какво точно имаш непоносимост.
В смисъл наистина да се изключи алергичния компонент.
От спомените си по биохимия и физиология - фруктозата не би трябвало да ти пречи.
Може да направиш МНОГО ВНИМАТЕЛНО опит с мед. Ама от някъде да си намериш чист истински мед, а не някакъв сурогат с глюкоза, и етикет мед.
Та - опитваш малко мед и виж как ще се чувстваш.
Между другото - никой не знае какви точно боклуци съдържат днешните пазарни плодове и зеленчуци. Може да имаш непоносимост към някоя от "екстрите" - например нитрати.
Може да опиташ и прясно изцеден сок от ябълки, круши.... В смисъл непоносимостта ти да е към обелките.
Bеer? Mоre?
| |
|
Ами диетата ми е точно от диетолога - с повече плодове и зеленчуци, и то предимно сурови, то и след това ми почнаха проблемите. Бях в алергологията и според тях нямам алергия, ама към какво нямам, така и не разбрах. В смисъл, казаха ми, че това не било алергична реакция.
Иначе, ровейки по нета, намерих разни неща, даже видях откъде приятелката ми е чела за лактоза и фруктоза и явно оттам ги е сбъркала
Пише, че наистина имало непоносимост към фруктоза и било нещо ново, в смисъл скоро открито не заболяване, ме ни знам как да го нарека. Ще ровя още да се ориентирам и ще докладвам.
Това с меда ще го пробвам, благодаря ти за идеята. Също и това дали са проверявали за алергия към нитратите.
Обаче дори да има такава непоносимост към фруктоза, не е добре човек да си поставя сам диагнози, аз поне така смятам. Та пак да питам, на какъв доктор се ходи да ти изследва ензимите? Ако има такива изследвания де
| |
|
Не знам - затрудни ме. Може би гастроентеролог.
Между другото - меда е богат на фруктоза. Та - ако имаш непоносимотс към фруктоза - би трябвало да се прояви. И за това пиша - внимателно. Малка доза мед.
Bеer? Mоre?
| |
|
Да, благодаря ти за меда. Аз и мед ям по малко, вместо захар в кафето или върху ябълка. Така че ще пробвам отделно с лъжичка мед, и отделно с някой сладък плод.
Между другото, стана ми интересно с тези непоносимости към плодове и мляко - имало и такава наистина. Било липса на незнам си какви ензими, получавала се някаква реакция и към други храни, която не била алергия. И не винаги е пъпки като при мене де. Както казах, ще чета още и ще докладвам
А за доктор - да, може би гастроентролог, нали е за храносмилане. На такъв още не съм ходила. Или пък ендокринолог, де да знам. Ензимите не се ли произвеждат от жлези? Вероятно питам адски неграмотно.
| |
|
Миналата година се лекувах от проблем свързан с ниски нива на калий в организма. Тогава за първи път чух за фруктозна малабсорбция от лекуващият ми лекар, защото ми беше изписал препарат, който беше несъвместим с подобен проблем. За радост аз нямах, но това което описвате като симптоми ми напомня на чутото, като обяснение! В последствие попаднах на същото словосъчетание и в листовките на други препарати - например популярните АЦЦ, Колдрекс и сиропите Проспан и Малтофер са неподходящи за хора с тази фруктозна малабсорбция. Обаче в нета май няма много статии по темата, попаднах на тези:
Дано съм ви била полезна. Но според мен непременно се вижте с гастроентеролог или диетолог и настоявайте за прецизни изследвания и подходящ за вас хранителен режим
| |
|
Да, и аз това четох. Явно терминът е фруктозна малбсорбация, посмъртно не мога да го произнеса това Намерих още неща, обаче са на английски, утре ще дам някакви линкове.
Това, че в разни лекарства и сиропи има точно фруктова захар не го знаех, мислех че има просто захар. По тази причина съм ги избягвала по диетични причини - пия колдрекс на хапчета примерно, а не разтворим.
Благодаря за отговора, че нужният ми доктор е гастроентеролог. Четох и че има хапчета за лечение, обаче не знам дали ги има в България. В краен случай ще поръчвам по интернет.
Ако точно това ми е страданието де, но темата ми стана интересна
| |
Тема
|
Re: Фруктоза?
[re: aut]
|
|
Автор |
walkman™ (advanced lamer) |
Публикувано | 20.10.10 23:31 |
|
Внимателно с фруктозата! Фруктозата НЕ се метаболизира по нормалния път на захарите (чрез инсулин). На практка - никои клетки на организма не могат да използват фруктозата, освен чернодробните клетки и сперматозоидите. Метаболизмът на фруктозата се извършва единствено в черния дроб, като основната част от нея се превръща в мастни киселини - от там - риск за наднормено тегло и повишаваен на нивото на триглицеридите и лошия холестерол. А и възможностите на черния дрищоб за преработка на фруктоза са ограничени...
Освен това - фруктозата блокира лептина, който би трябвало да "уведоми" мозъка за достигнато засищане. Като резултат - повишен апетит и преяждане... Фруктозата раздразва стомашната лигавица, като резултат могат да се появят стомашни болки, газове, стомашни разстройства.
Това - за фруктозата като подсладител. Ако се консумира като плодова захар в плодовете - повечето вредни ефекти се неутрализират от съдържащите се фибри и други вещества...
____________
Библия учить нас любить ближнего своего. Кама-сутра объясняет, как это делать.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
|
|
|