Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:30 17.07.25 
Здравна
   >> Медицинска
*Кратък преглед

Тема камъни в жлъчката при дете  
Автор dimeco (непознат )
Публикувано09.12.09 10:46

На 7 годишна възраст,откриха на племенника ми камъни в жлъчката.Прави постоянни кризи.
Сега е почти на 15 години.
Тази пролет,при преглед размерите им си бяха,както в началото.
Като тръгна на училище започнаха да се увеличават и сега ,след около 2 месеца са пораснали над 100%.Размерите им са по 7мм/ няколко на брой са/,вече.Преди около 2 месеца-размери около 3мм.
Проблемът е,че са запушили жлъчния му канал.И предлагат оперативно отстраняване.
Въпросите ми са:Имал ли е някой подобни проблеми и как ги е разрешил?И евентуални предложения за добри специалисти!/Уточнявам само,че живеем във Велико Търново/.

Тема Re: камъни в жлъчката при детенови [re: dimeco]  
Автор drek (хирургоид)
Публикувано09.12.09 23:28

Били ли сте досега в гастроентерология или хематология в университетска болница (София или Плевен) за диагностика?

Има ли анемия? Слезката увеличена ли е? Пожълтявал ли е?

Има няколко възможности.
На първо място таласемия минор. Има ли в рода (майка, баща, баби или дядовци) някой с таласемия?
Възможно е да се касае и за друг вид хемоглобинопатия или вродена анемия(напр. на Minkowski-Shauffard).
Обикновено това са най-честите причини за камъни в жлъчката при деца. Камъните се получават заради краткия живот на еритроцитите и повишеното постъпване на пигмент от тях за преработване (хемоглобин в билирубин).

По-рядко се касае за някоя от наследствените хипербилирубинемии. Няма да навлизам в подробности.

При всички положения се налага да се направи натривка от кръв за морфология на еритроцити, както и електрофореза на хемоглобини и естествено и билирубини + чернодробни показатели. Ако от там не излезе нищо се отива към изследване за типове копропорфирини в урината, евентуално ензимни дефицити с или без чернодробна биопсия. Разбира се това е най-общо.

Тъй като аз лично практикувам в София бих могъл да ви дам препоръки за тук.

Доста интересен е въпросът за този запушен жлъчен канал - за кой точно канал става въпрос (общия жлъчен канал или друг)? Как е установено това?Детето пожълтяло ли е? Ако да, то в зависимост от стойностите на билрубина може да се налага оперативно лечение по спешност.

Ако можете да скенирате или да напишете резултати от досегашни изследвания бих могъл да бъда и по-конкретен

Ако искате пишете ми на лично съобщение.

*SOCMOB- Standing on corner minding own business

Тема Re: камъни в жлъчката при детенови [re: drek]  
Автор dimeco (непознат )
Публикувано10.12.09 22:29

Камъните ги откиха на ехограф.И само на това досега е преглеждан /нееднократно/.
В училището има стол,където се хранят децата.Като започна ,първи клас-там обядваха и закусваха следобяд.От тези храни /мазни банички,най-вече/,започнаха да се появяват признаците.
Когато установиха,че са камъни в жлъчката ,думите на лекаря са нещо от рода:-"Ами не знам къде да ви пратя!"/т.е. оправяйте се сами/.
Направиха му/в ЦСМП-Габрово/там имахме познати/кръвни изследвания.И му дадоха някакви лекарства,които не помня.
И това беше.
Но......веднъж направи страхотна криза от сладолед-повръщане и разтройсво едновременно,много силни колики.
От храни като Нескуик с мляко напр.-задължително се ходи по лекари и не се ходи на училище,а обеболяващите ги повръща веднага.
Аз /с майка му сме сестри/имам проблеми със жлъчката.Баба ми също.Но камъни не са ни откривани.
Това,че е запушен канал/не знам кой е точно/го е установил лекарят,който го преглеждал на ехограф,тези дни.Преглеждал е жлъчката в различни положения на тялото му и е казал,че не се преместват .
Ако трябва да оставя e-mail-a си,за някаква връзка!?
Благодаря за обстойния отговор!

Тема Re: камъни в жлъчката при детенови [re: drek]  
Автор dimeco (непознат )
Публикувано11.12.09 09:26

Ето диагнозата:жлъчна калкулоза.в облстта на шиийката се виждат 2-3 конкремента с размер 6-7 мм,които не променят положението си при полипозиционно изследване.
Тове е написано ,след последната ехография.
Искам да попитам също:сокът от ряпа как помага пи тази диагноза?
Става дума за следното:издълбава се ряпа,слага се мед и захар и получения сок се пие 2-3 пъти дневно.

Тема Re: камъни в жлъчката при детенови [re: dimeco]  
Автор drek (хирургоид)
Публикувано11.12.09 17:39

Конкретно за ряпата не знам. Аз съм хирург - ние помагаме по други начини. Апропо по отношение жлъчната калкулоза няма друг трайно ефективен метод за решаване на проблема освен оперативния.

Не сте ми отговорила на въпросите относно наличието на таласемия в рода. Но вероятно няма след като не знаете.

Госпожа, най-лесното е на детето да му се махне жлъчката. Въпросът е да се разбере защо в толкова ранна възраст са се формирали камъни. Най-често това е вторична проява на някакъв друг дефект в метаболизма на хемоглобина до билирубин. НАй-честите причини вече съм ви ги изброил. Но преди да се реши какво да се прави трябва да постъпите в гастроентерология (евентуално в детска гастроентерология) за изясняване наличието на причина за камъните.

Ако искате контакт ми пишете на лично съобщение

*SOCMOB- Standing on corner minding own business

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.