|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Има ли тук хора , виждащи само с едно око, защото
|
|
| Автор |
Bидa () |
| Публикувано | 27.02.08 16:58 |
|
|
искам да ги питам нещо . А и не само тях, ами всеки който знае нещо по следния въпрос.
По рождение виждам само с едното си око. Наскоро съвсем случайно прочетох кратка справка , в която пишеше че двуочновиждащите виждат триизмерно, а еднооките виждат само в две измерения Това ме притесни и разтревожи, първо защото не мога да го разбера.Второ защото едно око ми стига и се чувствам пълноценна.
Така че има ли някой, който е имал две здрави очи и впоследствие е загубил едното, за да каже как е виждал преди и след това и воъбще има ли разлика?
Предварително благодаря.
| |
|
Тема
|
Re: Има ли тук хора , виждащи само с едно око, защото
[re: Bидa]
|
|
| Автор |
femina (Mис Kаприз) |
| Публикувано | 27.02.08 19:22 |
|
|
Това, което пишеш е точно така. Разлика определено има преди и след като останеш с едно око и състоянието е значително по-неприятно за свикване, отколкото при теб, която си се адаптирала с годините.
Не го казвам от личен опит, а като лекар. И на мен ще ми е интересно да чуя други мнения от "пострадали".
Държавата България - невъзможни неща няма!
| |
|
Тема
|
[re: femina]
|
|
| Автор |
Bидa () |
| Публикувано | 27.02.08 21:11 |
|
|
А можеш ли да ми обясниш какво значи дву и триизмерно виждане. Аз виждам предметите с трите им измерения, не ги виждам като нарисувани на хартия само в двете им измерения.
Някаква литература по темата да ми укажете, моля?
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от Bидa на 27.02.08 21:12.</EM></FONT></P>Редактирано от Bидa на 27.02.08 21:12.
| |
|
Тема
|
Re: Има ли тук хора , виждащи само с едно око, защ
|
|
| Автор |
bira_more (бира) |
| Публикувано | 27.02.08 22:55 |
|
|
При бинокулярното зрение има 2 образа от двете очи които се наслагват в мозъка.
Разликите между образите подпомагат оценка на разстоянията. С едно око по трудно се оценява дистанция от колкото с две.
Може би най-подробно е обяснено във физиология на зрението, но там са обяснени и много други аспекти на зрението.
Ако намериш някой учебник по физиология за медици - там е засегнато зрението и как например се оценяват разстояния с едно око и с две очи.
Проблем при едно око е и намален зрителен периметър. Тоест периферното зрение от здравата страна е 90 градуса, докато при другата е 55 (или 60 - не помня).
Ако главата ти е фиксирана и гледаш качествена снимка, може и да не разбереш че е снимка. Но може и да разбереш - дори и дребни движения, ще ти подскажат че става въпрос за снимка - образите не се изместват, както би трябвало да се изместят един спрямо друг.
Bеer? Mоre?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
femina (Mис Kаприз) |
| Публикувано | 27.02.08 23:59 |
|
|
Има много едноочни фактори, които помагат на хората като теб да виждат триизмерно, макар и непълноценно.
Напиши binocilar vision в Google и чети.
Държавата България - невъзможни неща няма!
| |
|
Тема
|
[re: femina]
|
|
| Автор | тaня (Нерегистриран) |
| Публикувано | 28.02.08 09:36 |
|
|
Аз например, като си закрия едното око и вървя по улицата не виждам триизмерно издатините по тротоара и се спъвам. Виждам ги равни.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Bидa () |
| Публикувано | 28.02.08 19:31 |
|
|
Благодаря за информацията.
bira_more, както винаги си на ниво. Искам да ти кажа ,че съм ти фен.
femina, сега чета за монокулярно виждане. Оказва се ,че виждам като кучетата. Ех, моя кучешка съдба!
А мигрената ми дали има някаква връзка със зрението. Страдам от нея от 20 години.Редактирано от Bидa на 28.02.08 19:33.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
femina (Mис Kаприз) |
| Публикувано | 28.02.08 19:43 |
|
|
По принцип Мигрената като заболяването няма връзка с очите. Но може главоболието да има връзка, защото се натоварва с работа повече едното око, или има некоригирана рефракционна аномалия, или мускулен дисбаланс.
Държавата България - невъзможни неща няма!Редактирано от femina на 28.02.08 19:44.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
jabolinka () |
| Публикувано | 28.02.08 21:33 |
|
|
Аз направих възпаление на зрителния нерв и за 2 седмици изгубих зрението на едното си око и мога да кажа по въпроса доста.
Има разлика, за мен беше непоносимо да гледам с едното око. Но все пак към края на периода сякаш започнах да свиквам - ти вероятно компенсираш липсата на едното око с другото.
При мен във връзка с възпалителния процес имаше болка, която е от типа на мигрената - в страни на окото. И до сега месеци след лечението усещам дискомфорт - може би е възможно при теб да има макар и различна от моята връзка между слепотата и мигрената.
| |
|
Тема
|
Re: Има ли тук хора , виждащи само с едно око, защ
|
|
| Автор |
faliak (asfaltof) |
| Публикувано | 28.02.08 23:34 |
|
|
Когато се движиш постигнaш същия ефект. Ето един пример:
- escape velocity of growth -
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|