| 
            
           
  Мляко и млечни продукти
    Неподходящи храни: сирене с много мазнина.
    Подходящи храни: прясно и кисело мляко, диетична извара, овче и краве сирене, кашкавал, топени сирена и др.
    Месо, месни произведения, птици, риба, яйца
    Неподходящи храни: тлъсти меса и риби, мозък, хайвер.
    Подходящи храни: месо – телешко, говеждо, агнешко, нетлъсто свинско и овче, заек; птици – пиле, кокошка, пуйка, фазан; риби – пъстърва, бяла риба, мерлуза, пролетна скумрия, треска, налим, шаран, лин, кефал, сребрист хек, сафрид и др.; субпродукти – бял и черен дроб, сърце, език; месни произведения – телешки салам, кренвирши, нетлъста шунка и филе; яйца – предимно белтъци (жълтък в ограничено количество).
    Хляб, тестени изделия, зърнени храни, захар
    Неподходящи храни: захар, мед, глюкоза, шоколад, бонбони, локум, сладка със захар, сладкарски изделия със захар.
    Подходящи храни: хляб – типов, ръжен, пълнозърнест, “Тонус”; шоколад и бонбони – диабетични бисквити, кексове, диабетични кремове; мармалад и конфитюр и др., приготвени без захар; овесени ядки, ориз и грис в ограничени количества.
    Варива и ядкови плодове
    Неподходящи храни: кестени.
    Подходящи храни: зрял фасул, леща, грах, соя – в ограничени количества до 50 г, лешници, орехи, фъстъци, бадеми – 30 г дневно.
    Зеленчуци
    1. В неограничени количества: зелена салата и маруля, краставици, репички, спанак, тиквички, домати.
    2. В умерени количества (до 200 г): зеле, патладжани, бакла, карфиол, киселец, коприва, лук, праз, моркови, пиперки, ряпа, зелен фасул, алабаш, червено цвекло.
    3. В ограничени количества (до 100 г): картофи и зелен грах.
    Плодове
    Неподходящи храни: грозде, мушмули - сладки сортове, круши, банани; сушени смокини, стафиди, фурми, сливи, грозде.
    1. В ограничени количества (150-200 г): череши, бяло френско грозде, портокал, лимони, праскови, боровинки, дренки, мандарини, несладки круши, ябълки, ананас, вишни, дюли.
    2. В умерени количества (200-300 г): дини, пъпеши, малини, ягоди, къпини, тиква, грейпфрут.
    Мазнини
    Неподходящи храни: лой, сланина, гъша мас.
    Подходящи храни: слънчогледово и царевично масло, маргарин, зехтин, прясно масло, сметана.
    Напитки
    Всички видове чай от липа, лайка, мента; отвара от шипки, алкохолни напитки; слабо кафе – натурално и какао; подсладени с кафе “Инка”, руски чай, захар, бозаминерални води, нектари без захар.
    Подправки
    Неподходящи храни: лют червен пипер, люти чушлета.
    Подходящи храни: зелен магданоз, копър, джоджен, чубрица, целина, доматено пюре, сладък червен пипер; ограничено – черен пипер, канела, горчица, бахар, дафинов лист.
    Кулинарна обработка
    Ястията се приготвят с намалено количество сол, чрез варене, печене, на скара, задушаване, по-рядко пържене. Избягват се запръжките и панировките.
  
           
  
             |