Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:26 18.04.24 
Здравна
   >> Медицинска
*Кратък преглед

Тема подагра  
Авторпитaщa (Нерегистриран)
Публикувано30.03.06 17:21



бихте ли ми казали нещо за заболяването Подагра. Какви са симптомите, кои органи от нашето тяло биват атакувани и до колко е опасна, имали адекватно лечение



Тема Най-общо...нови [re: питaщa]  
Автор Дokи (понякога GP)
Публикувано30.03.06 18:15



казано,това е невъзможност на организма да изхвърля пикочната киселина.Започва най-често с болка в големия пръст на краката(ляв или десен,но не и едновременно) и по-рядко в някоя друга става или стави(несиметрично).Болката е поради това,че при високи нива на пикочната к-на,тя започва да кристализира в ставите.Няма кой знае какви други поражения в организма,освен може би образуването на камъчета в бъбреците.Лечение има,но основното е диета.

много сме,луди сме!


Тема Re: Най-общо...нови [re: Дokи]  
Авторинфo (Нерегистриран)
Публикувано30.03.06 21:31



Подаграта е обменно заболяване т.е. има нарушаване в обмяната на веществата, при което в организма:
се образува наднормено количество пикочна киселина
или пък тази киселина се изхвърля от организма в недостатъчно количество. На видовете и формите подагра няма да се спирам.
Пикочната киселина се натрупва в кръвта и тъканите и това се проявява със ставни, извънставни или бъбречни болестни признаци. Опасността от това заболяване се повишава, когато се комбинира със затлъстяване и оточност. А това е доста често!
При мъжете нормалното ниво на пикочната киселина в кръвта е до 416 - 420 umol/l, а при жените е до 340 umol/l. Над тази концентрация пикочната киселина започва да изкристализирва, да се натрупва и отлага в тъканите, ставите, около ставите, вътрешните органи, по ушните миди, в кожата и др. Тези натрупвания са под формата на т.нар. “тофи”- зрънца или топченца по ушите, по кожата, в тежките случаи като бъбречни камъни. Те се срещат при хроничната й форма.
При поставянето на диагнозата трябва да се изследва пикочната киселина в кръвта, количеството й в отделената урина за 24 часа, а също и рН-то на урината т.е. нейната киселост – нормално урината има рН между 6 и 7, а при подаграта може да спадне под 6 дори до 5. Това говори за наличието на много кисела урина. Освен това трябва да се изследва и функцията на бъбреците, защото при подаграта тя се нарушава в една или друга степен. А и често се наблюдават бъбречни уратни песъчинки или камъни.
Подаграта се проявява като артрит, който се получава когато голямо количество пикочна киселина се отлага в ставите и тъканите. Пикочната киселина е продукт при обмяната на веществата наречени пурини. Затова диетата трябва да съдържа колкото може по-малко пурини. Пурините са органични вещества съдържащи и азот. Към храните богати на пурини, които трябва да се изключат напълно от менюто на страдащите от подагра принадлежат месни бульони, гъби, сардинки, аншоа, аспержи, солена херинга, карантиите, тлъстите риби, бирата и др.
Организмът на хората страдащи от подагра не произвежда достатъчно количество от храносмилателния ензим уриказа, който окислява относително неразтворимата пикочна киселина до високо разтворимо вещество. В резултат на този недостиг на уриказа се получава натрупване на пикочна киселина в кръвта, в тъканите, където накрая започва да изкристализирва. Тези кристали са като иглички.Най-често така кристализиралата пикочна киселина се отлага с предпочитание в ставите на първи пръст на краката, но може и в други стави – глезенни, коленни, на ходилото.
Дефицитът на някои вещества в организма може да предизвика кризи от подагра. Недостигът на пантотенова киселина витамин В5 може значително да повиши нивото на пикочната киселина.
Според проведените научни изследвания се установило, че храна бедна на витамин А предизвиква подагра.
Недостигът на витамин Е предизвиква увреждане на клетъчните ядра, в резултат на което възниква пикочна киселина.
Хора, които страдат от инфекция от кандиди – квасни гъбички или дълго време приемат антибиотици имат в кръвта си често повишено количество на пикочната киселина.
Признаци и диагноза:
Обикновено първите признаци са рязка болка и последващо възпаление на засегнатата става и нейното зачервяване, оток и повишена чувствителност на допир. Пристъпите от подагра са тясно свързани с вида и количеството на приеманата храна!!!! Затлъстяването и неправилното хранене повишават риска от появата на това заболяване. В миналото подаграта се наричала “болест на богатите”, защото зависи от надмерната консумация на храна и алкохол. В същност засяга хора от всички категории и то преди всичко във възрастта 40 до 50 години. Може да има наследствено предразположение или да се провокира от неправилно хранене, надмерно пиене на алкохол, някои лекарства, преяждане, стрес, след операция, нараняване на стави и др.
Приблизително 90 процента от страдащите от подагра са мъже. Придружаващи проблеми могат да бъдат бъбречни камъни от пикочна киселина. Ако се направи пункция на засегната става и се изследва течността ще се открият кристалите от пикочна киселина.
При острите кризи пациентите обикновено се събуждат през нощта от интензивна болка, първият пръст на крака е напрегнат, кожата е суха, гореща, оточна, зачервена, залъскана. Вените на повърхността на ходилото може да бъдат разширени, понякога може да има и температура. Пристъпът често се предхожда от прекомерно натоварване на организма с храна, алкохол, също от употребата на диуретици(изпикаващи лекарства) или при ГЛАДУВАНЕ!!!!
Като обменно заболяване подаграта води до верига от промени вътре в организма. Затова ще съобщя за интересни свързани с нея промени преди да разгледам лечението й в светлината на природните средства и методи.
От белтъци се нуждаем за изграждането на нови тъкани, за израстване на организма. Белтъците са сложни молекули образувани от различни аминокиселини.
Някои принадлежат към основните хранителни вещества, които тялото не може да си изработи само и затова трябва да ги внесе с храната. Недостигът на белтъци води до забавяне на растежа и до рязко нарушено самооздравяване на организма. Днес в съвременния начин на живот практически не се среща недостиг на белтъци. Вместо това повечето хора консумират твърде много белтъци, което повлиява неблагоприятно здравето. Освен това много от тези белтъци се внасят със съмнителни източници.
Повечето хора получават белтъците от животинска храна: месо, пилешко месо, риба, мляко и млечни продукти. Между растителните източници на белтъци се числят бобовите храни, житните храни, някои видове орехи. Важната разлика между животинските и растителните източници се състои в това, че растителните са по-малко концентрирани. В бобовите храни например белтъците са разредени със скорбяла и несмилаеми влакнести вещества, затова порцията от растителни белтъци в сравнение с тази от животински произход трябва да бъде много по-голяма.
Ако консумирате повече белтъци, отколкото тялото се нуждае за израстване, изграждане, регенериране тогава те се оползотворяват като източник на енергия, като гориво. Но белтъците не са идеалното гориво за тялото. Молекулите на белтъците са големи и сложни и тяхното преработване и метаболизъм изисква повече работа, отколкото работата по преработването на захарите и мазнините.Затова белтъците са по-малко ефективно гориво. Разходът на работата за получаване на енергия от тях не е така изгодна, както при другите хранителни вещества.
Практическият резултат от това е, че когато ядете храна с голямо съдържание на белтъци храносмилателната система трябва много да работи и за самовъзстановяването на организма остава по-малко енергия.
Белтъците като източник на енергия носят още един проблем: не се изгарят добре. Захарите и мазнините съставени само от въглерод, водород и кислород се разграждат до въглероден двуокис и вода. Белтъците съдържат АЗОТ, който в процеса на обмяната се отделя като токсични азотни остатъци. За детоксикирането им тежестта пада върху черния дроб, където се преработват до пикочна киселина – просто по състав вещество, което също е токсично. Бъбреците пък трябва да отделят и изхвърлят пикочната киселина. Свързаната функция на черния дроб и бъбреците по този начин снижава възможностите им при цялостното детоксикиране на организма за всички останали отпадни вещества в тялото.
Азотните отпадни продукти при обмяната на белтъците отгоре на всичко могат да дразнят и увреждат имунната система и да повишават риска от появата на алергии и автоимунни проблеми, нарушаване на имунната защита на организма. Всичко това са доводи защо е по-добра да не се консумират много белтъци. Трябва да се приемат толкова белтъци, колкото са необходими за изграждането на организма, за регенерацията му, за поддържане на важните градивни процеси и да не се надхвърля това количество, за да не стават източник на метаболитна енергия.
Кога белтъците са твърде много? За задоволяване средните нужди на възрастния човек е достатъчно удивително малко количество – около 60 грама белтъци в храната дневно! Много хора днес ядат във всяко ядене много повече! 120 грама е вече повече от достатъчно. Общо казано: когато изконсумирате едно белтъчно ядене дневно, съдържащо напр. месо, пилешко, риба, яйца ще бъде достатъчно. Старайте се останалите храни да бъдат от въглехидрати и зеленчуци и плодове: задушен зеленчук, ориз напр., пълнозърнести храни, салати, хляб. Снижаване количеството на приеманите белтъци води до освобождовоне на енергия, отбременяване работата на черния дроб, бъбреците, икономисва се енергия при работата им, имунната система се предпазва от увреждане.

Подаграта и употребата на алкохол. Алкохолът ограничава, намаля излъчването на пикочната киселина чрез бъбреците и затова след неговата употреба при предразположените хора се повишава нивото на тази киселина в кръвта. Острите кризи от подагра често са след “алкохолни нощи”.
Алкохолиците, които пият алкохол и след това не ядат нищо получават кризи от подагра, защото гладуването предизвиква по-нататъшно повишаване нивото на пикочната киселина. Това отрицателно влияние се дължи, че окисляването на етиловия алкохол е свързано с редукцията на пируват до млечна киселина. Това повишено ниво на млечна киселина (хиперлактацидемия) ограничава излъчването на пикочна киселина и освен това участва в появата на ацидоза (прекиселяване)на организма и хипогликемия(недостиг на захар в кръвта).
Във виното няма пикочна киселина. Бирата я съдържа около 160 мг. на литър, което не е малко, като си представим, че храната на болните от падагра бедна на пурини би трябвало да съдържа по-малко от 200 мг.пурини на ден.
Употребата на червено вино при болни от подагра трябва да бъде с мярка – около 200 мл. дневно.
Черният дроб е главният детоксикиращ орган в човешкото тяло и затова отстраняването на алкохола протича решаващо в черния дроб. Тук алкохолът се окислява до ацеталдехид. Изгаря с постоянна бързина от 0,1 гр. чист алкохол на 1 кг. телесно тегло за един час! Например мъж с тегло 70 кг. е способен да отстрани 7 гр. алкохол за час. Нивото на алкохола в кръвта спада с бързина 0,1-0,2 промила за час. Усвояването, абсорбцията на алкохола е много по-бързо, отколкото неговото елиминиране, затова лесно може да се достигнат токсични и дори смъртоносни концентрации. Под въздействието на алкохола в черния дроб настъпват редица промени. Такива са например нарушаването на обмяната на мазнините, въглехидратите и пикочната киселина. В последствие на това се повишава отлагането на мазнини в черния дроб и увреждане на чернодробните клетки.
В началните стадии от увреждането на черния дроб от алкохола се получава т.нар. стеатоза, когато в чернодробните клетки се натрупват мастни капки и черният дроб е цялостно уголемен. В този случай се наблюдават изменения и в чернодробните проби, което е доказателство за нарушената функция на черния дроб. Този стадий е напълно обратим – ако се преустанови употребата на алкохолни напитки.
По тежкото увреждане от алкохола е хепатитът. Вследствие на умиране на чернодробни клетки има нарушена структура и функция. Изследванията доказват това. И тук е възможно оздравяване, но е необходимо пълното изключване на алкохола и все пак като резултат от увредите остава разрастването на съединителна тъкан или т.нар. фиброза. По-късните стадии е чернозробната цироза. Нормалните чернодробни клетки се заместват от съединителна тъкан, която няма функцията на здравия черен дроб. Затова при подаграта употребата на алкохол още повече натоварва и без това натоварения черен дроб.

А сега малко за бъбреците: Нашето тяло е съставено от около 2/3 вода-всяка клетка съдържа вода, и всяка клетка е обиколена от всички страни с вода. Затова водата е най-важното вещество за организма вкл. и транспортно. Цялото количество вода и съдържащите се в нея разтворени вещества нормално се поддържат от много сложни механизми в равновесие и постоянство, за да се извършват процесите на обмяната нормално и организмът да оцелее. Ако не пием достатъчно количество вода се стига да сгъстяване на солите в тялото, а също и се повишава нивото на отпадните продукти и т.нар. свободни радикали-които увреждат клетките и ускоряват стареенето. Когато се пие вода се разреждат всички тези вещества, поддържаме ги в безопасна концентрация, повишава се отделянето и изхвърлянето от организма и се намалява тяхното негативно въздействие. Затова пиенето на добра и в достатъчно количество вода е твърде полезно и необходимо. Но вода без минерали!С минерали т.е. минерална вода може да се пие кратко време! Това е питейното балнеолечение! Когато тялото получава вода наситена с минерали не може да приема още и всички тези отпадни и токсични продукти от обмяната в организма, да ги разтвори, принесе и изхвърли, защото вече е “запълнена с минералите”. Затова и Петър Димков препоръчва дневно да се приема и определено количество дестилирана вода за повишаване детоксикацията на организма. Особено внимание трябва да се обърне на готварската сол, която съдържа натрий, който задържа вода в организма. Или с други думи да се ограничава солта, за да не се задържа наднормено количество вода в тялото и да не се нарушава циркулацията й. Може още да се каже, че каквото е измито е чисто, а с пиенето на вода се извършва “промиване” на организма и забавяне на стареенето.
Центърът, който ръководи, контролира и се разпорежда с водата в организма са бъбреците. Те филтрират кръвта и отделят вода с разтворени в нея отпадни вещества, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото. Затова функцията на бъбреците е така жизнено важна.
Разбира се целият този процес е комплексен и много сложен. Затова колко е важно да се пие достатъчно вода, да се изхвърлят максимално отпадните продукти вкл. и пикочната киселина, за да не се натрупват в тялото.
При подаграта вследствие повишеното ниво на пикочна киселина и отлагането й в ставите се наблюдава т.нар. подагрозен артрит. “Най-любимото” място са голямата става на големия пръст на краката. И защо е така обяснение ни дава, когато погледнем т.нар. в китайската медицина енергетичен меридиан(и съвкупността от акупунктурни точки) на бъбреците – минава в близост до тези стави. Под влиянието на бъбреците са всички стави, гръбнака, долните крайници. Ако имаме проблеми в бъбреците това може да се прояви с болки в гърба, колената, палците на краката. При това може и да няма болки в бъбреците.
За подаграта се казва , че е кралска болест, защото високо поставените хора се хранели “добре” преди всичко с много месо и сладки храни. Двата вида храна прекиселява организма, натоварват и отслабват функцията на бъбреците и пикочния мехур, в резултат на което се натрупва пикочна киселина в тялото. Появилата се повишена киселост се неутрализира с извличането на калций от костите и зъбите, подпомага се появата на остеопороза. Бъбреците регулират и ръководят минералите в костите и организма, затова правилната им функция осигурява здрави кости!
За правилната функция на бъбреците много е важна храната.
Какво най-много уврежда бъбреците?: захарта, наднормената консумация на белтъци от животински произход, кофеина(кафе, кока-кола, черен чай), тежките метали, алкохол, химически вещества в храната, лекарства, наднормена употреба на минерали и витамини(под формата на препарати). Например витамин С за организма е много важен, заема 80% от дневната нужда от всички витамини. Но най-подходящо е премането му с храни богати на този витамин – киви, лимони, чушки, сухи шипки и мн. др., където е в биологичноактивен вид, лявовъртящата му форма и би трябвало да е свързан с растителни вещества. Витамин С има влияние върху енергетичния меридиан на бъбреците-оптималните дози го стимулират, а големите дози използвани дълго време го увреждат. Когато имате снижена бъбречна функция най-добре е да я подобрите не с високи дози мултиминерални препарати и дълга употреба на минерални води, а с билков чай подпомагащ функцията на бъбреците.

Лечението на подаграта:
Разбира се на първо място е класическото лечение, което всеки лекар трябва да определи. Тук се използват лекарствени препарати, които потискат ензимите участващи в превръщането на хипоксантина в ксантин и от него до покочна киселина. Така нивото на пикочната киселина спада и отлагането й в тъканите се предотвратява. Или с лекарствата се: снижава образуването на пикочна киселина и се
увеличава излъчването й чрез бъбреците.
При острия пристъп се прилагат и противовъзпалителни, аналгетични, подобряващи отделянето на урината и др. лекарства.
Всички те имат обаче странични действия, често водят до влошаване състоянието като в началото на лечението кризите от подагра може да зечестят.
На първо място е и диетата. Диетата трябва да се прилага достатъчно дълго време – с месеци и дори с години!
При острите кризи на артрит:
болният се поставя в покой на легло- прави се студен компрес или лек масаж с парче лед, след това с леко отшумяване на болките и ако болният понася може да се прави затоплящ компрес, електрофореза, магнитно поле и др.
диетата в този стадий за период от две седмици се състои само от сурови плодове и зеленчуци(без спанак, домати, грах). Най-подходящи са фреш соковете. Отличен е пресният сок от череши, може де се пие и сок от кервиз, разреден с преварена или дестилирана вода. Не пийте изобщо вода от чешмата! Подходящи са минерални води, които са т.нар. алкални т.е. с рН над 7 – хисарска, горнобанска, софийска и др. В острия стадий може към водата да се прибави и хлебна сода –(сода бикарбонат) в доза 1 грам на 100 мл. вода, като с това се неутрализира високата киселост в организма. Черешите и ягодите неутрализират пикочната киселина, поради което е подходящо да ги консумирате в голямо количество! Към диетата постепенно се прибавят и зърнени храни, семена.
Ролята на диетата е храната да бъде с алкални свойства(с рН над 7) т.е. да възстанови рН-то в организма и урината. Плодовете и зеленчуците са точно с такива свойства. Тук можем да изредим:
краставиците! – да се изяде сурова краставица е все едно да се изпие чаша вода, имат много ниска калорийна стойност, съдържат минерали, витамини, но най-важното нещо е, че имат алкализиращи свойства защото съдържат калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, различни микроелементи като сяра, всички те с високоалкални свойства. Краставиците помагат за снижаването на повишената пикочна киселина и за повишаване на диурезата-отделяната урина.
червена ряпа!– особено внимание трябва да се даде на тази ряпа, защото с богатия си алкализиращ минерален състав е много лечебна при подаграта.
лимоните! – са със силни детоксикиращи свойства, отлично помагат при повишени стойности на пикочната киселина, при ставните усложнения, много са ефективни при бъбречни камъни като подпомагат разтварянето им, особено ако са образувани от пикочна киселина, повишават имунната защита, при възпаления, разреждат кръвта, против анемия, против повишение на холестерола, антиоксиданти и т.н.
картофи!- много са ценни при метаболитната ацидоза, при повишено нива на пикочната киселина, при подагрен артрит, при бъбречни камъни., богати на витамини от група В, богати на минерали особено калий
кервиз!! –етеричното масло съдържащо се в кервиза повишава отделянето на отпадните продукти от обмяната чрез урината –и пикочната киселина, много подходящ при подагра, подагрозен артрит, при отоци, при повишено кръвно налягане, алкализира, при повишена кръвна захар, при повишен холестерол.
праз! - подпомага изхвърлянето на пикочната киселина, има алкализиращи свойства, диуретични свойства, при подагра, артроза, артрит, запек, бъбречни нрушения.

още морковите, кайсии, салата, банани, праскови, грозде, грейпфрут, тиква, ягоди, слънчогледово семе, авокадо, круши, червена ряпа!!, лимони-(богати особено на витамин С в активена форма), кромид лук, смокини, фурми, тиквички, репички, ананас, зеле, чушки – (много богати на витамин С), дюли – (богати на витамин С, Е, минерали – калий, желязо, мед), ябълки, диня, пъпеши –(богати на витамини и минерали, водата от пъпешите се нарича “жива вода”, подобряват функцията на бъбреците, при бъбречни инфекции, при бъбречни камъни, при подагра!! и подагрозен артрит, при запек и др.), череши – (черешова диета за прочистване на организма при подагра, подагрозен артрит, артроза, при наднормено тегло, захарна болест, запек, чернодробни заболявания, сърдечни проблеми, противовъзпалително действие и др.), малини, киви, мандаринки, портокали и др.
За подобряване отделянето на урината се препоръчват кервиз, ябълки, праскови, дини, круши, пъпеши, грозде, лимони,


Основните принципни неща при болните от подагра са:
да ограничат приеманите калории!
да ограничат силно до изключване на храните съдържащи т.нар. пуринови вещества, от които възниква пикочната киселина.
достатъчен прием на вода – минимално 2 литра дневно!
силно ограничаване на животинските белтъци, животинските мазнини и готварската сол!
никакъв алкохол!
Диетата: достатъчно количество на плодове и зеленчуци в суров вид!!!
Да не се преяжда!

В процеса на регенерацията при подагра и ставните й усложнения трябва:
да се ограничи и елиминира употребата на кафе, всички напитки съдържащи кофеин вкл. лимонади и изкуствени сокове
да не се консумират колбаси, пастети, месни храни, сметанови, маойнези, също какао, ревен, аспержи, бобови варива.
захарта да се замени с пчелен мед
да се повиши приема на течности особено на чистата вода
да се приемат билкови чайове, които подобряват чернодробната и бъбречната функция
да се консумират достатъчно количество пресни сурови плодове и зеленчуци


Сниженото количество на месото се замества с белтъци от млечни продукти, особено ценна е изварата, обезмаслено сирене, киселото мляко, яйчен белтък.
Подходяща е консумацията на ориз, картофи, пълнозърнести храни в оптимални количества.
Растителните масла са подходящи и трябва да се редуват – соево, репково, зехтин, слънчогледово и др..
Може де се пие зелен чай и с мед.
Най-подходящо е храната да се задушава, вари или пече и без прилагането на пикантни подправки!
Подходящи са магданоз, копър, ким, майоранка. Препоръчват се един или два дни в седмицата разтоварващи дни – на плодове и зеленчуци.

Изцяло неподходящи са:

животински вътрешности, месо от млади животни, консервирани меса, месни екстракти-бульони, тлъсти колбаси, тлъсти сирена, морски риби, също грах, леща, фасул, спанак, зелен грах, шоколад, какао, черен чай, алкохолни напитки, силни подправки- черен пипер, люти чушки, дафинов лист, чесън, мускатово орехче и др.
също пържени храни, печени орехи, нито никакви хранителни продукти съдържащи масла-(рафинирани,които са претърпяли топлинна обработка). Маслата след прилагане на високи температури са променени, бързо унищожават витамин Е, в резултат на което се получава повишено образуване на пикочна киселина.
висококалорични храни като сладкиши и печива, бялото брашно и произведенията от него и съдържащи захар
храни съдържащи аминокиселината глицин, защото в организма на хора страдащи от подагра бързо се преобразува до пикочна киселина



Изготвянето и спазването на строг хранителен режим ще предотврати спешните ставни или бъбречни кризи или появата на бъбречна недостатъчност.

Природно лечение: алое вера -сок от цялото листо(има готови продукти)
люцерна – (medicago sativa, alfalfa)-изключително богат източник на ензими, салицилова киселина, кумарова, гроздова, гликозиди, много витамини – А,Е,D,К,от група В вкл. и В6, хлорофил, флавоноиди, калий, калций, фосфор, магнезий, провитамин А и др.
Люцерната помага за снижаване нивото на серумната пикочна киселина. Намира се като хранителна добавка.
Често се препоръчват семена от кервиз като се приготвя чай-
1 чаена лъжичка семена, размачкани в хаванче се заливат с 300 мл. вряща вода, вари се 1 минута, кисне 30 минути, прецежда се и се пие. При силни кризи дневно може де се изпиват 3 такива дози.
Този чай ускорява излъчването на пикочната киселина с урината.
Към билките с противоподагрено действие са:
Тужебник(Таволник, Filipendula ulmaria) Това е една изключителна билка използва се цвета на растението– с богато въздействие върху организма, няма странични действия, няма противопоказания. Между свойствата й принадлежат: отлично противоревматична средство, премахва отоците, подобрява обмяната, при подагра специално, наднормено тегло и мн. др. Може да се прилага самостоятелно - равна супена лъжица от билката се залива с 250 мл. вряща вода, кисне през нощта сутринта се прецежда и се изпива на гладно.
През 1899 година фирмата Friedrich Bayer в Elberfeld от Тужебник създава лекарство против ревматизъм и го нарича Аспирин!
Последните научни изследвания на Тужебник установяват, че има и противотуморни свойства.
Врес (Calluna vulgaris) още една чудесна билка – изхвърля от тялото пикочната киселина, при подагра, ревматизъм, разрушава пикочни камъни, при отоци, първокласен дезинфектант на пикочните пътища, няма странични действия, може да се прилага и в педиатрията и в гериатрията.

Ето една отлична комбинация от билки подходящи за подагра:
Тужебник цвят 100 гр.
Пача трева стрък 50 гр.
Врес цвят 50 гр
Гръмотрън корен 30 гр.
Маточина стрък 20 гр.
Всичко се смесва и се разбърква много добре
От тази смес се взема 1 равна супена лъжица, залива се с 250 мл. вряла вода кисне 30 минути, прецежда се и се пие сутрин на гладно. Такава доза може да се пие и на обяд и вечер преди сън.

През деня може да се пие по 3-4 чаши липов чай – между храненията.

Препоръчва се да се пие пресен сок:
150 мл. от зеле
50 мл. от моркови
50 мл. от кервиз( може и плюс магданоз – по 25 мл.)
Препоръчва се и кора от бреза.

Балнеолечение- чрез балнеолечението се намалява ендогенното образуване на пикочна киселина и се увеличава отделянето й от организма чрез урината. Подходящи води са в Сапарева баня, Горна баня, Банкя и главно радоновите минерални води в Момин проход, Хисар-Момина баня, Пчелин, Стрелча, Наречен, които имат специфично въздействие върху пуриновата обмяна. Балнеолечението не е подходящо при острите сътояния на подаграта. Лечението се комбинира с питейно балнеолечение, с прилагането още на физиотерапия, на калолечение, лечебна гимнастика, масажи, сауна.

Ако имате наднормено тегло намалете теглото си до нормата. Със снижаването на теглото се снижава и нивото на пикочната киселина в кръвта!!
Не правете твърде драстични отслабващи диети. Рязкото спиране приема на храна може след повече от три дни да предизвика повишаването на пикочната киселина в кръвта.
При някои пациенти страдащи от подагра се е наблюдавало успокояване на състоянието след лечение с пчелна отрова-метод наречен апитерапия- като пчелната отрова се инжектира подкожно или просто с ужилване от пчела. Според изследванията отровата има противовъзпалителни свойства, а също и стимулиращи свойства върху имунната система.



Тема Леле,мале!!!нови [re: инфo]  
Автор Дokи (понякога GP)
Публикувано31.03.06 08:27





много сме,луди сме!


Тема Re: Най-общо...нови [re: инфo]  
Авторпитaщa (Нерегистриран)
Публикувано31.03.06 09:58



е на това му викам аз изчерпателен отговор!! Много благодаря, наистина ми помогнахте да добия представа за това заболяване




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.