|
Страници по тази тема: << 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | (покажи всички)
Тема
|
Re: Ето временно решение
[re: rocтeнka]
|
|
Автор | NEN (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.09.06 14:03 |
|
SOFIA KVARTAL DYRVENICA BL. 18 MISLA ,4E E V A BHOD I NE POMNQ ETAGA . GENATA RABOTI SAMO S PRYSTI I NE IZPITVASH BOLKA
| |
Тема
|
Re: Дискова херния
[re: acтpoapт]
|
|
Автор | Hacko (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.09.06 13:26 |
|
Не знам доколко е вярно това за слабите мускули, понеже много голям процент от страдащите от дископатия / дискова херния са спортисти. Така че, едва ли това е единствената причина.
>> Нека пак да уточня-до 5мм -протрузия, от 5-8 мм-средна дискова херния, от 8-12 мм голяма дискова херния, над 12 мм- секвестрация.
Аз пък доколкото зная протрузията, екструзията и секвестрацията са просто различни етапи на дисково хернииране, които не се определят от размер:
- при протрузията ядрото издува диска отвътре, но още не го е пробило;
- при екструзията го е пробило;
- при секвестрирането, освен че го е пробило, от самото ядро са се откъснали частици, които може да попаднат и свободно да се движат в канала на гръбначния стълб.
Това което съм установил е, че като се казва "дискова херния", обикновено се има предвид само втория и третия етап, но някои наричат и протрузията дискова херния. На мен рентгенолога ми беше казал, че имам начална дискова херния - протрузия. От разни лекари обаче съм чувал, че много хора имат протрузии, въпросът вече е доколко издуват диска, къде го издуват и доколко е тесен канала - това определя вероятността и степента на дразнението.
| |
Тема
|
[re: Hacko]
|
|
Автор | acтpoapт (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.09.06 10:50 |
|
Напълно съм съгласен с това което казвате.По прицип медицината не е инженерна наука и не е правилно нещата да се поставят в схеми.Така например при стесняване на канала на гръбначния мозък дори малките хернии се считат за големи и тежки случаи.Освен това задължително трябва да се проследят болковите симптоми- къде е локализирана болката, има ли нарушения в стъпалата, има ли проблеми при уриниране и т.н.Например една пареза на стъпалото би означавала, че вместо консервативно трябва да се премине към оперативно лечение.
Задължително трябва да се направи снимка-или компютърна томография или ядрено-магнитна такава , да се разчете от специалист и едва тогава може да се определи стратегията за лечение.
Все пак като насочваща информация ще дам размерите за протрузията/хернията в областта на шията:
1-2 мм-неголям размер протрузия-изисква срочно амбулаторно лечение
3-4 мм-среден размер протрузия-изисква срочно амбулаторно лечение
5-6 мм-дискова херния-още е възможно амбулаторно лечение
6-7 мм и повече-голям размер дискова херния-изисква оперативно лечение
| |
Тема
|
[re: Hacko]
|
|
Публикувано | 21.09.06 21:28 |
|
За всички които четат руски съм сложил линк към една книга за дисковата херния.
Оригиналът е на английски-
Sandra Salmans "Back Pain: Questions You Have... Answers You Need "- Hushion House,1995.
Ето и линка :
http://www.massage.ru/backpain.htm
има доста информация по почти всички въпроси свързани с дисковата херния.
| |
Тема
|
[re: devil_d]
|
|
Автор | ивaн (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.09.06 02:44 |
|
Зравей искам да те попитам как е майка ти след операцията дали я боли някъде защото аз съм опериран преди 3 месеца и в началото не ме болеше но сега нещо ме наболява кръста и доктора каза че е нормално но аз се съмнявам . Благодаря ти
| |
Тема
|
[re: ивaн]
|
|
Автор | SUNY (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.06 13:08 |
|
Здравейте! Четох всички мнения по темата тук поне 3 пъти.
Майка ми има дискова херния L 5 - S 1. След като я влачеха по болници, частни лекари, рехабилитатори и т.н. почти месец и половина и пробвахме почти всички възможни инжекции и лекарства като Ултра-Демоспласт, Волтарем, Дексаметазон, Дипропос иии... другите 2 типа ги забравих - това са само инжекциите НИЩО не помогна.
Все казват, че това бил острият период. Та ви питам:
КОГА ще свърши острият период, че той вече месец и 1/2 продължи???????? Тези 2 дни вали дъжд и се сменят сезоните и направо вие от болка в спалнята.
!!! Да допълня, че НЕ я боли кръста ни най-малко, боли я задната част на левият крак с изместваща се болка.
Когато влезе в болница за пръв път този август в остър стадий не пожелаха да и направят скенер и противно на това което казваха, че не бива да се загрява заради възпаление, ТЕ и правиха "нагрявки" с топла луга, защото това било процедурата. В болницата получи изтръпване на пръстите на крака.
Абе да не ви разправям патилааа.....
Та ви питам колко ВРЕМЕ трае ОСТРИЯТ период??? Как излязохте от него и т.н.
| |
Тема
|
[re: SUNY]
|
|
Автор | ЧOPTA (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.06 13:56 |
|
Както бях обещал преди месец и нещо, сега ви пиша продължението на моята одисея. Наистина имам дискова херния L5-C1,но не бяха от това болките ми.Оказа се , че съм получил асептична некроза и от това не можех да ходя нормално.На 7.09 си направих операция на лявата тазобедрена става / по точно я подмениха с изкуствена / , и сега се възтановявам.Болките ми там изчезнаха , остана само една тъпа болка , но това е от операцията , и тя ще мине.След около 6 месеца ще си направя същата операция и на дясната става.При разговор с лекарите , те ми казаха , че в много от случаите се съмняват за дискова херния , а после излиза нещо от некрозите , така че който има по дълъг период от време болки и се съмнява , че е от дискова херния , направете си изследвания и на тазобедрените стави.Това е просто една рентгенова снимка.Особенно ако ви изтръпват седалищните части.Лично при мен тази болест е протекла много бързо , за около 6 -7 месеца. А дисковата херния в момента не ме боли , имам си я на снимка и толкова.
| |
Тема
|
[re: ЧOPTA]
|
|
Автор | SUNY (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.06 14:55 |
|
Чакай , чакай!
С 2 думи не си си правил операция от дискова херния!!!
Майка ми не я боли кръста, а само задната част на левия крак от ябълката на долу + изтръпване на пръстите на крака.
Това ли бяха и твоите симптоми?
| |
Тема
|
[re: SUNY]
|
|
Публикувано | 24.09.06 15:36 |
|
Здравейте!
направете снимка-компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс -само така ще разберете има ли или няма майка ви дискова херния.
Тъй като няма болки в кръста вероятно е да не е дискова херния.
Не е правилно през острия стадий да се лекува с топло или горещо.
| |
Тема
|
[re: acтpoapт]
|
|
Автор | Hacko (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.09.06 00:33 |
|
>> Тъй като няма болки в кръста вероятно е да не е дискова херния.
Напротив, от различни места съм чувал, че при дискова херния не е рядкост да няма болки в кръста, но да има големи проблеми другаде (най-често крак, седалище и т.н.)
>> Не е правилно през острия стадий да се лекува с топло или горещо.
Мда, странно е наистина, че са третирали пациент в остър стадий с луга. Всички препоръчват каквито и да било балнеологични процедури да не се правят в остър стадий, понеже в началото те обострят проблема, а облекчението идва след това. И може да стане беля...
| |
|
Страници по тази тема: << 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | (покажи всички)
|
|
|