|
Тема
|
DISPLAZIA II STEPEN???:(
|
|
Автор | Янa (Нерегистриран) |
Публикувано | 29.04.03 16:24 |
|
Здравейте на всички!
След като ми откриха раничка на шийката на матката и след изследване с пълна упойка на материял от цервикалния канал ми поставиха "диагноза" "Дисплазия 2 - ра степен" Какво значи това? Казаха, че ще ми правят "конизация"! Това страшно ли е?
Имам чувството, че ми спестяват нещо, дано да не е най - лошото......
Моля Ви, дайте ми някакво обяснение на това понятие......
Благодаря Ви..............
| |
Тема
|
Re: DISPLAZIA II STEPEN???:(
[re: Янa]
|
|
Автор |
AZZA (минаващ) |
Публикувано | 30.04.03 08:03 |
|
Здравей Яна!
За съжаление това което ще прочетеш по-надолу няма да те зарадва.
За предраково заболяване на маточната шийка се считат измененията в нормалната структура на клетките на лигавицата на шийката.
Болестният процес се нарича дисплазия и се разделя на три степени в зависимост от дебелината на засегнатия лигавичен слой. Промените не причиняват оплаквания, което затруднява откриването им в ранен етап. Когато процесът обхваща всички слоеве на даден участък на лигавицата на маточната шийка, се говори за локален карцином, т.е.- процесът не прониква в дълбочина извън дебелината на лигавицата. При проникване на туморните клетки извън лигавицата, то тогава говорим за карцином на шийката на матката.
Карцином на шийката на матката е най-често срещаният злокачествен тумор на женските полови органи. В някои случаи той се причинява от вируси, предизвикващи генитален херпес и кондиломи. Предразполагащи фактори за карцинома са честата смяна на половите партнъори, слабата полова хигиена, венерически заболявания.
Туморът може да има вид на язва или на дървообразно разклонени разраствания.
Той метастазира по три начина:
1. По съседство;
2. По лимфен път в околните лимфни възли;
3. По кръвен път в по-далечни органи.
В началния период туморът не предизвиква оплаквания, което затруднява ранното му откриване. По-късно се увеличава вагиналният секрет /флуор/, тъй като се наслагва бактериално замърсяване. Поради богатото кръвоснабдяване на тумора и лесната му ранимост всеки допир до шийката на матката предизвиква кървене. Това става при полов акт, при гинекологичен преглед и други вътрегенитални манипулации.
При ранен стадий на локален карцином се предприема електрокоагулация или криотерапия на увредения участък. Понастоящем най-често се прибягва до частично отстраняване на засегнатата част на маточната шийка. При по-напреднали случаи се отстранява тотално цялата матка заедно със засегнатите околни тъкани.
Знам, че не те зарадвах с отговора си.
Съжалявам и горе главата!

| |
Тема
|
DISPLAZIA II STEPEN???:(
[re: AZZA]
|
|
Публикувано | 30.04.03 12:11 |
|
Здравей, AZZA!
Благодаря ти за изчерпателния отговор.
Днес ходих при лекаря ми и той ми обясни нещата по същия начин.
За съжаление ще се наложи операция, конизация на маточната шийка.
Страхувам се докъде ще трябва да режат....дали ще ми остане нещо, или недай Боже, ще трябва да я махнат напълно.....
Съвета на лекаря беше след тази операция в срок от около 3 - 4 години да си имам бебе.....защото няма гаранция, че това няма да се повтори и тогава не се знае какво ще махнат............
Тези срокове звучат ужасаващо....когато се планува така, когато нямаш друг изход......
Най - много от всичко искам да си имам деца и ще направя всичко необходимо.......пък после ако ще да ми махнат всичко!
Стискай палци!
Поздрави!
| |
Тема
|
Re: DISPLAZIA II STEPEN???:(
|
|
Автор | Margo (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.03 01:14 |
|
Здравей, Яна,
знам, че си много изплашена и притеснена, но нещата не са толкова страшни, както звучат.
Преди 14 год. ми правиха конизация в Онкологията. Тогава бях на 20г. и можеж да си представиш как ми звучеше...на всичко отгоре никой нищо не обясняваше, нямаше откъде да получа информация.....Важното е, че всичко мина добре, след 2-3 месеца се наложи да горят раничката (казаха, че е нормално), от тогава съм ОК.
Послушах съвета на лекарите и забременях 6-7месеца след конизацията. Бременността ми беше съвсем нормална, не се наложи серклаж, е, получих разкритие още в 7-ми месец, но устисках до термина, затова пък родих по-лесно
Най-важното сега е да имаш лекар, на който да се довериш 100%, близки, които да те подкрепят, и- не отлагай операцията. М/у другото, тя се води съвсем рутинна (за лекарите де). Спомням си, че траеше около 30мин.(ако не греша), упойката беше сравнително лека, не ми поставиха тръба в трахеята.
Не се шашкай излишно, всичко ще е ОК 
| |
Тема
|
И аз искам да попитам...
[re: Margo]
|
|
Автор | Heзнaeщa (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.03 11:57 |
|
Всяка ли раничка която ти открият и ти кажат, че трябва да се обгори, е туморно образувание? Може ли да има ранички от друго естество?
| |
Тема
|
за Марго
[re: Margo]
|
|
Публикувано | 07.05.03 12:40 |
|
Здравей, Марго!
Благодаря ти за отговора.
Наистина съм много притеснена, защото всичко ми се струва много страшно; не съм се шашнала обаче, и знам, че ще направя каквото е необходимо.
Проблема е, че бях и на друг лекар, който ме увери, че ми няма абсолютно нищо, че шийката ми е "прекрасна и идеално гладка" и каза, че този, който ме е наплашил така, е престъпник и касапин. Също ми обясни за важната функция на шийката, особено при нераждалите жени.
А, честно да ти кажа, не смятам скоро да раждам, и поставените срокове след евентуална операция ми звучат много страшно. На мен ми казаха да родя до 2 години, а на теб защо 6 - 7 месеца? Както и да е, най - важното за една жена е да си има бебче, така че ако се наложи......
................................
Ще си направя още изследвания при различни лекари, защото ми е трудно да взема решението за операция толкова лесно. А си мисля, че един месец няма да е от кой знае какво значение.
Можеш ли да ми препоръчаш лекар, в който си сигурна?
Моята диагноза ми я поставиха във ВМА (завеждащият гинекологичното отделение), а други казват, че там не били големи специалисти.....
Вече незнам към кого да се обърна......Благодаря ти предварително.
Поздрави!
| |
Тема
|
Re: за Марго
|
|
Автор |
Margo (queen) |
Публикувано | 08.05.03 15:47 |
|
Мила Яна,
за да се подложиш на операция, наистина трябва да си 100% сигурна, че няма друг изход. Ако искаш, отиди при д-р Ралчева. Тя преглежда (или поне беше там) в Профилактичния кабинет към Онкологията - в една от бараките в двора. Може да те изпрати личния лекар. Тя има и частен кабинет в Лозенец, ако искаш адреса пусни ми бележка. Аз и до сега си правя цитонамазките при нея, не разчитам на друг. Когато преди години ме изпратиха при нея, тя беше категорична, че конизация е неизбежна, изпрати ме на консултация с друг лекар, той при друг - бях на 20г. и нераждала, искаха да са сигурни, че няма друг начин - и окончателното решение за операцията взе доц. Карагьозов - тогава шеф на АГ-то в Онкологията. Можеш да отидеш и при него - той сега е професор, мисля, че е шеф на една от клиниките в Майчин дом, чувала съм само хубави неща за него.
Колкото до срока за забременяване след това, на мен не ми бяха казали такъв, а само, че е желателно да не отлагам много. Аз също не бях мислила за деца, още учехме, но бях прекалено изплашена, та затова решихме да не чакаме, то пък взе, че стана веднага - това е. Естествено, че никой не те юрка, ако не си готова за това.
Така или иначе, първо трябва да решиш другия проблем, а пък дано се окаже, че нямаш такъв
Надявам се да съм ти била полезна
Поздрави, стискам палци
| |
Тема
|
Грешна диагноза?!?
|
|
Публикувано | 09.05.03 10:16 |
|
Здравейте отново!
Вчера ходих при 2 - ри различен лекар след като ми беше поставена диагнозата Дисплазия 2-ра степен.....
Не знам дали да вярвам......
Няма ми абсолютно нищо......
Шийката ми изглежда чудесно, просто няма нинкакви забележки. Каналчето ми е точковидно и лекарката каза, че не прилича НЯКОГА да е разтваряно изобщо. (а ми правиха въпросното изследване с пълна упойка, за да ми вземат проби от цервикалния канал преди 2 седмици!!!Кой знае какво са ми правили и дали изобщо са ми взели проби оттам!)
Взе ми цитонамазка за всеки случай, даже с острата четка не прокърви, а при дисплазийните шийки кървенето било повече от нормално....
Резултатите и от двата допълнителни прегледа ще излязат другата седмица, дано да са хубави......
След като 10 дни живях с идеята, че съм почти раково болна и изходът е единствено операция, не ми е лесно да приема, че нищо ми няма....затова продължавам с прегледите.
.............
Чудя се, що за хора има в тази професия? Нали всички дават клетва, може ли така да спекулират?!?
Благодаря Ви за съветите и на Марго за милите думи!
Поздрави!
| |
Тема
|
Re: Грешна диагноза?!?
|
|
Автор | Гинekoлor (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.05.03 19:58 |
|
Най-вероятно цитонамазката ще е нормална.
Пазарна икономика,какво да се прави!
Успех!
http://go.to/doktorX
| |
|
|
|
|