|
Тема
|
Скенер + контрастно вещество?
|
|
Автор |
Бeзcъннa (distance) |
Публикувано | 20.04.02 13:12 |
|
Доколкото си познавам хората, пак някой нещо не е разбрал, но се притеснявам, защото става дума да се изследва дете на 6 месеца. Та имат записан час за скенер, но споменаха контрастно вещество! За какво??? И упойка! На скенер не се вкарват контрастни вещества, нали? Или? Не ми се е налагало да ходя или да водя някого, смятам скенера за рентгиноподобно, но на друг принцип просто, не знам какво е. Лазерни лъчи ли се ползват?
Ако това ще помогне да се сетите какво ще му правят на детето - получава гърчове от една седмица, сега е стабилизиран, правена му е пункция - нещо от гръбнака, но майка му не знае за какво изследване. Още няма поставена диагноза.
Сега докато пишех ми хрумна нещо - да не би да го приспят, за да не мърда? Ми да, като е малък, нали? Трябваше да се сетя! Но пък ми остава въпросът с контрастното вещество. Да не говорим, че нямам идея какво ще търсят като причина за гърчовете. Съжалявам, ако питанката ми е бедна откъм факти, но стъпя ли да говоря с лекар в болницата, ще зарежат нещата в мои ръце, а точно сега не съм в състояние да поема ангажимент. Ще съм ви много благодарна, ако можете да ме ориентирате някак от тук.
- - - -
Не се страхувай да се бавиш, страхувай се да спреш.
| |
Тема
|
Re: Скенер + контрастно вещество?
[re: Бeзcъннa]
|
|
Автор | pet (Нерегистриран) |
Публикувано | 20.04.02 13:44 |
|
Без контраста няма как да мине (за малко дете ще му сложат съвсем малко количество).
Упойката правилно си се досетила - тряба да не се мърда а и едно дете ще се изплаши страшно много ако остане само в стая навряно в бучаща машина. Само сканирането на един орган продължава около 30 минути (това е с начални настройки) а ако са повече прибави и 15 минути приблизително за следващ орган. През цялото време трябва да се стои неподвижно, нещо непосилно за толкова малко дете. В началото има един вид настойка и правят няколко скана за позициониране. Това е достатъчно всеки да разбере че от там нататък не се мърда изобщо.
За другото не мога и не искам да говоря защото не съм доктор но те ще ти кажат за какво може да се съмнявали след като е назначен скенер. Според мен е нормално първо да се направи скенер за да се изключи най-лошото.
| |
Тема
|
Ясно, грешкaтa е в мен:-))
[re: pet]
|
|
Автор |
Бeзcъннa (distance) |
Публикувано | 20.04.02 16:32 |
|
Много се зaчудих зa контрaстa, но не знaех, че трябвa. А и питaх няколко души, те също не знaехa, че тaкa се прaви. Ок, дa не се плaшa, знaчи всичко си е кaкто трябвa, блaгодaря!
- - - -
Не се страхувай да се бавиш, страхувай се да спреш.
| |
|
Това ми е специалност, така че мога да ти отговоря съвсем компетентно...
Упойката е задължителна - за да не мърда , както при ядреномагнитен резонасно скениране /ЯМР/, което е относително по-дълго като време, така и при обикновенния компютър томографски скенер /КАТ/ който особено ако е спирален, става за минута.
КАТ е рентгеново изследване и има известно облъчване - но това не е от значение при еднократно изледване и на фона на толкова тежък диагностичан проблем. Контраста е йоден и може да даде алергична реакция в много много редки случай / по често при повторна употреба и при стара марка контраст/ Но този риск е пренебрежимо малък при важността на изследването, а дори и да възникне - аларгичната реакция лесно се овладява с медикаменти , още в самия кабинет, където се извършва изследването. Но не варвам да се случи нищо такова - сега новите поколения контрасти са с изключително добра биологична поносимост.
Така че процедурата на самото иследване, не бива да е повод за излишна тревога у родителите - много по-съществен е резултата!!
Обичайно при гърчове се прави скениране на главен мозък, за да се изключи туморен или друг обемен процес. Или да се открият органични промени при бебета, преживели родова травма...
Qui scribit, bis legit.
| |
|
Усмивкa зa поздрaв! Ако имa нещо, пaк ще питaм.
- - - -
За да убият кучето, казват, че е бясно.
| |
|
|
|
|