|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Нерафинирано олио
|
|
Автор |
Yuppi (phd mhd ahd) |
Публикувано | 19.11.13 14:16 |
|
Взех си нерафинирано олио "Шарлан" и има много силен вкус на слънчоглед, но така, че ми става неприятно. По принцип обичам вкуса на слънчоглед, но защо с олиото се получава така? Мисля да се доверя на сигналите от тялото ми и да не си го купувам пак. Но тук искам да попитам нормално ли е да има неприятен вкус или е някакъв проблем на дадения производител.
| |
Тема
|
Re: Нерафинирано олио
[re: Yuppi]
|
|
Автор |
ha! (дрисльо) |
Публикувано | 24.11.13 15:04 |
|
Като ще се доверяваш на сигналите на тялото си...
За чий изобщо, ти е олио?
| |
Тема
|
Re: Нерафинирано олио
[re: ha!]
|
|
Автор |
Yuppi (phd mhd ahd) |
Публикувано | 26.11.13 01:42 |
|
Какво предлагаш на мястото на олиото. Въглехидратната диета едва ли е много полезна за кръвната захар. А пък протеин, колко протеин можеш да взимаш?
| |
|
Ама ти олиото като основна храна ли смяташ да го използваш, че питаш каква друга храна е удачна на негово място? Олиото го замести със зехтин (екстра върджин) или масло (обикновено краве - 82% масленост).
Да, високовъглехидратното хранене не е подходящо за хора с повишена кръвна захар и/или повишен инсулин. Добре е основен източник на въглехидрати да бъдат зеленчуците, а да се изключат тестено, сладко, картофи, ориз. Бобовите също не са особено препоръчителни (доста са въглехидратни и те), плодовете също трябва да се ограничат (съдържат много захар).
Протеин под формата на месо, риба, яйца, сирене - по твое желание. Няма да ядеш само месо и яйца по цял ден, но и не ограничавай прекалено много белтъчините, защото все пак са необходими на организма. Идеалното ястие е месо/риба/яйца/сирене + зеленчуци + необходимите мазнини за приготвяне/овкусяване. Конкретните варианти си ги определи според твоите предпочитания.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/
| |
|
Аз зехтин си ям, но временно го бях изключил, защото си бях внушил, че не ми понася нещо. Другите неща ги знам, но напоследък се бях подвел да хапвам повече спагети, а не бива толкова. Мерси за отговора! Краве масло не ям заради предполагаемото влияние върху холестерола (маргарин още по-малко).
А и още нещо - за тези, които си следят солта, внимавайте, хлябът съдържа доста. Най-добре ще усетите колко сол съдържа ако го намокрите с малко топла вода.
| |
|
Маслото ще ти повиши HDL А иначе можеш да прочетеш повече за холестерола (и защо трябва да се ядат повечко яйца и масло) в блога в подписа ми.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/
| |
|
Мерси, забележителен сайт сте разработили. Аз бях останал с впечатлението, че ако не се прекалява с протеините, организмът по-лесно запазвал младия си вид. Но иначе аз обичам да си хапвам от тях. А това, че (кравето) масло повишавало HDL (добрия холестерол) ме учуди, да го вярвам ли?
Изненада ме друго: Alcohol consumption tends to raise HDL levels,[10] and moderate alcohol consumption is associated with lower cardiovascular and all-cause mortality. Recent study confirm the fact that HDL has a buffering role in balancing the effects of hypercoagulable state in type 2 diabetics and decreases high risk of cardiovascular complications in these patients. (от Уикипедия: )
Но това съм готов да приема (изглежда логично), докато за маслото още не съм убеден.
| |
|
За алкохола не съм се интересувала, защото на мен много-много не ми понася, затова почти не пия
А ХДЛ се повишава от наситени мазнини - и от яйца, и от масло, и от всички други храни, които съдържат по-големи количества наситени мазнини. Маслото е много, ама много по-добър вариант от маргарина и мисля, че за това в днешно време малко хора биха спорили (въпреки че все още има доценти по медицина, които препоръчват на хора с прекаран инфаркт или инсулт да заменят маслото с маргарин). Освен това нека да помислим малко: маслото е природна храна, която човечеството употребява от хиляди години. По цял свят най-употребяваните мазнини са били животинските - масло, свинска мас, говежда и овча лой, патешка и гъша мас. Зехтин не се е употребявал масово, защото далеч не навсякъде виреят маслинови дръвчета. А съвременните растителни мазнини, като например слънчогледово олио, орехово, ленено и подобни, са индустриални мазнини - добиват се във фабрични условия и са новост за човечеството. Преди 200 години никой не е консумирал такива количества от точно тези мазнини, защото просто не са разполагали с технология за извличането им, нито пък са държали толкова много да консумират слънчоглед или лен (орехи са яли, разбира се). Така че човешкият организъм не е адаптиран към тези нови индустриални мазнини, защото в хода на еволюцията промените стават много бавно - за минимум няколко хиляди години. За сметка на това сме добре адаптирани към традиционните животински мазнини, а вероятно и към зехтина, но специално за зехтина съм склонна да вярвам, че по-добре адаптирани към него са народите от Средиземноморието, които го добиват и консумират по-отдавна от нас. И след като толкова хиляди години хората са яли масло, точно маслото, а и останалите животински мазнини няма как да са проблем за съвременния човек.
А по отношение на протеините - повечето храни, които съдържат протеин, съдържат и мазнини (напр. месото и яйцата). Така че е трудно да се прекали с протеините, освен ако не се спазва Дюкан, т.е. много нискомазнинно и нисковъглехидратно, но за сметка на това високобелтъчинно хранене, разчитащо на нетлъсти меса, извара, обезмаслени сирена. Това със сигурност не е здравословно.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/
| |
|
Не съм тук да критикувам твоите теории, но според мен трябва по-внимателно да се впускаме в такива разсъждения. Древният човек сигурно е живял до 30-на години и вероятно "типичната" му храна го е поддържала във форма до тази възраст, а не за 60-70 години.
| |
|
Ами, не, не си прав. Повече четене трябва. Средната възраст може да е била 30 години, но това е било средно от всички умрели в бебешка и детска възраст и всички, които са доживявали до 70-80. Огромна част от децата са умирали или като бебета, или в ранна детска възраст от заболявания, за които вече има ваксини и антибиотици, или просто от инфекции по различни причини. Освен това поне част от възрастните също са умирали от инфекции, шарки и подобни, за които днес имаме антибиотици. Но тези, които са оцелявали, са си доживявали нормална старост.
Разбира се, всеки решава за себе си как да се храни.
Ти мислиш ли обаче, като говорим за мазнини, че преди 200 години българите са добивали слънчогледово олио и са готвели с него? Каква мазнина според теб са консумирали? Помисли и ми отговори.
http://cioccolatascorner.blogspot.com/Редактирано от Sol y Sombra на 29.11.13 08:41.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|