Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:31 04.11.25 
Здравна
   >> Диети
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема По въпроса за захарта??нови  
Автор УниKaлнaтa (Заядница)
Публикувано18.01.12 01:01

Хора, дали не е добре да обсъдим любимата на някои от нас ЗАХАР и заместители?

С две думи - заливат ни отвсякъде с информации относно вредни и полезни захари и заместители... Кой какво мисли - КОЯ е най-безвредната захар, която едновременно с това и не помага за качване на килцата? Напоследък по тв се точи една нескопосана реклама, където един мазен чичо обяснява на група полузаспали слушатели предимствата на ...едно нещо, на което му забравих името в момента... (стар човек съм, гази ме деменция

). Ах, колко било полезна, пък и хич не се напълнявало от нея... А разните други захарини, аспартами, цикламати, плодови захари, кафяви захари и пр? Ако се поразровя - мога да открия предаванията на д-р Мария Папазова при Гала, обаче тя е толкова апокалиптична, че ако я чуеш - направо трябва да легнеш и да чакаш кротко смъртта си, след всички отрови, които си погълнал до сега през живота си...

...Уникална е, нали?

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: УниKaлнaтa]  
Автор Rossemary (new)
Публикувано18.01.12 03:04

Aз използвам sweet leaf(Stevia). Ето повече информация:
http://www.sweetleaf.com/
От миналата година е одобрен за използване и в ЕС, поне според уикипедия:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia
Твърди се, че е натурален и безвреден подсладител, като в подкрепа на второто е факта, че в Япония се използва вече 30 г. без никакви вредни за организма следствия.
Бъдещето ще покаже

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: Rossemary]  
Автор Унилнт (Заядница)
Публикувано18.01.12 08:06

А, ТОЧНО Стевия беше това, което мазният чичо рекламира!! Благодаря!

А дали това е "ненадебеляващ" заместител на захарта, както рекламират другите химически боклуци, или просто по някакви причини е по-здравословно, или ценността му е само това, че може да се употребява от диабетици?

Моля те, кажи ми откъде го купуваш, на какви разфасовки и дали си сигурна, че не е менте?

...Уникална е, нали?

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: Унилнт]  
Автор Aнaлни плoдoвe (Плодове №1)
Публикувано18.01.12 16:58

В подсладителите няма калории, проблемите на аспартама и другите от този тип са в страничните ефекти. Стевията доколкото знам, нама такива и е природен продукт - единствения начин, да си сигурна, че това което ползваш е стевия, е да използваш самата билка. Аз лично я използвам за чай. Има и начини, да се прави на прах, но на мен не ми се налага. Инак съм ги срещал и на български. А, подсладителите общо са опасни за теглото, защото тялото ти очаква да получи захари, отделя определени хормони, но не получава нищо такова, в резултат на което, може да почустваш по-силно усещане на глад и желание за сладко ..

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: Aнaлни плoдoвe]  
Автор УниКалната (Заядница)
Публикувано18.01.12 20:04

Благодаря, ама така и не можах да разбера - ядейки стевия - човек успява ли да избегне нормалния надебеляващ ефект на захарта?

...Уникална е, нали?

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: Унилнт]  
Автор Rossemary (new)
Публикувано18.01.12 20:25

Ами пише, че е "..chemical-free, zero-calorie, zero-carb, zero-glycemic index, 100% natural.."
Не съм в България, купувам го в малки пликчета или течно на капки в шише. ХУбава идея е ако си гледаш растението, ама не съм стигнала до това ниво още, може би защото ползвам съвсем малко, по половин до едно пликче дневно.
Мазният чичко трябва да е казал откъде в България може да се поръча. От сайта по-горе научих, че стевия е одобрена за консумация в ЕС от Декември 2011, значи скоро ще наводни пазара.
На последният въпрос за ментето незнам какво да отговоря, почти бях забравила за проблема с ментетата в страната ни

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: УниКалната]  
Публикувано20.01.12 23:40

Да, що се отнася за калории и инсулинов отговор. Но, може да предизвика желание за ядене на сладко или генерално усещане за глад, ако примерно се ползва като подсладител на чай - тялото очаква, че са приети бързи въглехидрати, а получава вода..

Тема Re: По въпроса за захарта?? [re: Aнaлни плoдoвe]  
Автор УниКалната (Заядница)
Публикувано21.01.12 09:04

С други думи - не препоръчваш да се ползва навсякъде като заместител на захарта ли? Ами то, освен в чай и кафе - другаде не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си търся заместител. Обаче аз тези две напитки, плюс прясното мляко - не мога да ги консумирам неподсладени... Три лъжички на чаша!

(И другарят Тодор Живков го пие така...някой да каже нещо?

)

...Уникална е, нали?

Тема Re: По въпроса за захарта??нови [re: УниКалната]  
Публикувано24.01.12 11:20

По-добре Стевия, отколкото захар или аспартам. Просто имай предвид, че след подсладен чай, може да ти се дояде и калориите, да си ги направиш с допълнително хапване..

Тема Re: По въпроса за захарта?? [re: Aнaлни плoдoвe]  
Автор УниKaлнaтa (Заядница)
Публикувано25.01.12 09:03

Благодаря. Ще имам предвид. Не се притеснявам, обаче - нямам нужда от никаква стевия, за да ми се яде непрекъснато)namigam]

А сериозно - по аптеките ли да я търся, или още не се продава свободно, а само с поръчка? И още да питам - фруктозата замества ли ненадебеляващо захарта?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.