|
Тема
|
Храни за мозък?!
|
|
Автор |
Garnier () |
Публикувано | 01.07.07 00:36 |
|
Мили ми съфорумци, след по-малко от 3 седмици ми предстои държавен изпит. Съответно вече съм сдух и паника. Едвам се концентрирам, защото в работата ми е много напрегнато, а отпуска е абсурдно да ми дадат.
Дайте идеи за хем диетични храни, хем благоприятстващи функциите на сивото вещество.
И на цялата дъндания, на 07.07. съм на една мнооого важна сватба...е, не е моята, значи не е чак толкова важна, хахаха.
Тоест от една страна не мога да остана на неядене, от друга трябва да не се отпускам.
Знам за рибата, други идеи...
Предварително благодаря!
| |
|
първо успех с изпитите. второ не ти препоръчвaм глaдувaне-понеже и aз кaто учa и съм нa диетa нищо не се получава. нa мен дa ви кaжa тея дни-кaто е по-топло ми действa добре айрян , не знaм дaли е полезно, но ме хрaни и освежaвa. рибa със сaлaтa ми се струвa добро, ще се чувствaш ситa. плодове също сa полезни, нa мен сa ми кaзвали че ядките -по-специaлно орехите сa полезни за мозъкa, бaдеми също(сурови, не печени), също ядки от кaйсии. едвa ли ще имaш време, но може би мaлко спорт ще ти действa тонизирaщо и отпочивaщо-30 мин нa ден. но все пaк дори и дa не стaне и дa кaчиш някои килогрaм(нямa дa сa повече от 1-2, все пaк сa 3 седмици) спокойно, сегa имaш изпити и те сa по-вaжни. вaжното е дa не изпaдaш в депресии, a дa си с чисто съзнaние. още веднъж успех!
o4akvai vsi4ko ot vsi4ki daje i ot sebe si
| |
Тема
|
Re: Храни за мозък?!
[re: Garnier]
|
|
Автор | 111 (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.07.07 06:53 |
|
Секс секс и пак секс. Изпитана марка.
| |
Тема
|
|
|
Автор | 111 (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.07.07 06:53 |
|
Секс секс и пак секс. Изпитана марка.
| |
Тема
|
Орехи
[re: 111]
|
|
Автор |
milka73 (минаващ) |
Публикувано | 01.07.07 10:54 |
|
На гладно 5-6 ореха. Това е препоръчано от невролог, така че можеш да се довериш.
| |
|
Разбъркваш малко мед с орехи или лешници. Ммм страхотно е, а и наистина ободрява и благоприятства работата на мозъка. Ако не прекаляваш с консумацията, няма да напълнееш.
Успех на изпита.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Изyмeн (Ненормален) |
Публикувано | 01.07.07 13:06 |
|
В клуб медицина има подобна тема. Ето отговора на Linjack
В сесия сме били много хора.. но не са спали по цели нощи само някои и само за някои изпити. Аз съм изкарал 12 сесии и ако съм научил нещо, то е че становището "В сесия съм и ми се налага да не спя по цели нощи" е грешно. Дори два часа и половина сън (10% от денонощието) са повече от нищо - ободряват и помагат.
С едно изречение: "Изогтви си режим и го спазвай!"
1. Храна:
Много въглехидрати, достатъчно белтъчини, малко мазнини. Много течности. Не забрявай да ядеш. (1.5 ч.)
2. Витамини - най-вече С (до 1000 мг на ден, но по-добре 500). Също и А или Геритамин - за очите. Не се вземат заедно. Геритаминът за неповече от три седмици.
3. СЪН - много важен - поне 10% от денонощието (2.5ч.) - най-добре между 22:30 и 1:00.
4. Леко физическо натоварване - разходка: 0.5-1 ч.
5. Учене: 18 ч.
6. Почивка, лична хигиена (хладен душ), забавления: 1-1.5ч.
7. Преди изпит се спи по възможност поне 4 часа - два часа и половина преди 1 и още час и половина сутринта от 5 до 6:30-7ч.
С такъв режим аз мога да изкарам 4-5 дена. След което - поне ден пълна почивка и здрава храна. И нов цикъл.
7. Едва след това идва ред на енергийните напитки и кафетата - не прекалявай с тях - организмът привиква. Ако почнеш да получаваш продължителна тахикардия (ускорено сърцебиене) или силен тремор - спри с тях и наблягай на безалкохолните негазирани наптики.
Системата е изпробвана многократно
Най-важното е невидимо за очите.
| |
|
Благодаря на всички! Ще пробвам всичко. Дано не звуча твърде обезкуражена. Вчера бях на козметик и козметичката ми обеща до вторник да ми направи някакво масълце за мозък, става дума за аромотерапия. Може и да е нищо това масло, но внушението е нещо.
Изпитът ми е един, не 18.07, но нямам възможност за повечето неща. На работа съм от 8.00 до 17.00, където цари огромно напрежение.
Трябва да направя нещо, че да си събера мозъка и да чета 2-3 часа вечерно време. Освен наистина да спя по 4-5 часа макс и да се храня пълноценно + енергийни напитки.
Досегашният ми опит ми е показал, че малкото спане определено ми причинява споменатата тахикардия.
На последната ми сесия - дори заспах, докато си развивах един въпрос. Ей, така пред очите на нашите.
Някакви идеи да намаля спането на 4-5 часа без да ми се отрази зле?! Само за 3 седмици!? Дали енергийните напитки ще ми свършат работа.
От утре сутрин започвам с орехи за закуска, на гладно.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Didi (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.07.07 17:43 |
|
Преди няколко месеца гледах по National Geographic предаване за това как влияят храните на нашата мисловна дейност и работоспособност. Показаха експеримент с двама шахматисти, като първия път на обяд единият прие храна по-богата на белтъчини, а другият - на въглехидрати. При втория опит си смениха менютата. Победители в двата тура бяха онези, които бяха приели по-богатата на белтъчини храна. Заключението беше, че по-богатата на въглехидрати храна забавя мисловната дейност и причинява сънливост, от което следвало - повече белтъчини и по-малко въглехидрати.
Успех на изпита!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор | дecидидa (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.07.07 15:32 |
|
не разбрах дали искаш храна или добавка. храна - сурови орехови ядки и банани.
а ето ти една добавка, която не дава много ккал и много добре подпомага мозъка:
http://www.activemed.medicinebg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=27
| |
|
|
|
|