Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:51 16.07.25 
Здравна
   >> Диети
*Кратък преглед

Тема Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови  
АвторStef4o (Нерегистриран)
Публикувано12.11.05 11:09

Въпросът ми е такъв. Имаме си селско стопанство, доя си прясно мляко от козички и въпроса ми е до колко се обезмаслява прясното мляко при следната обработка: варя го нормално нали, след това го оставям на студено минимум 5 часа, за да се утаи хубаво каймака след което го отстранявам целия. Получената течност с колко % масленост приблизително е? Мога ли да разчитам, че е поне 1 %. Искам възможно по обезмаслено да е. Благодаря:)

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови [re: Stef4o]  
Автор Cornflake (girl)
Публикувано12.11.05 11:16

за какво ти е, пълномасленото си е супер полезно! аз съм готова да се изръся значително за подобно домашно, истинско мляко! ама не намирам

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко? [re: Cornflake]  
АвторStef4o (Нерегистриран)
Публикувано12.11.05 11:19

Добре де. На мен ми е нужно обезмаслено. Имам сърдечни проблеми и трябва да огранича до минимум холестерола. Както и да е. Ако има някой, който може да ми отговори ще се радвам изключително;)

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови [re: Stef4o]  
Автор Cornflake (girl)
Публикувано12.11.05 11:44

съжалявам, че не мога да ти помогна много дано се включи и някой друг.
мога да ти дам един линк за холестерола, ако четеш английски и ако търсиш и по-различни гледни точки:

може да питаш и в този форум за мнения:

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови [re: Cornflake]  
АвторCтeфчo (Нерегистриран)
Публикувано12.11.05 12:35

Ти наистина ме хвърли в тъч. Какви са тия неща? Особено в 9та точка...хората с висок холестерол живеят най-дълго...

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови [re: Cтeфчo]  
Автор Cornflake (girl)
Публикувано12.11.05 13:16

ами това, което знам със сигурност е че разните рафинирани мазнини, трансмазнини (маргарини, олио, хидрогенизирани...) са доста по-вредни от истинските мазнини (от масло, месо, сметана, нерафиниран зехтин). така проповядваната от 80те low-fat diet всъщност не е толкова добра нито за здравето, нито за тялото. в Америка всички ядат low-fat, всичко е обезмаслено, а са си все дебели и болни... да не говорим, че с такава диета се завишават въглехидратите. виж също Бари Сиърс - Зоната, там има отделна глава Зоната и сърцето.
мазнините са доста по-ценна хранителна съставка. мозъкът е основно мазнини, те са в състава на всички клетки... а, и нали напоследък е модерно да се говори за омега-3 мастни киселини... и т.н. и т.н.
аз само ти нахвърлях хаотично някои неща, а ти се поразрови още, разгледай добре сайта на спайдерспорт, там са много отзивчиви впрочем, питай всичко, което те интересува, разбират повече от мен.

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови [re: Cornflake]  
АвторCтeфчo (Нерегистриран)
Публикувано12.11.05 13:52

И какво? Аз имам проблеми със сърцето, трябва да сведа до минимум холестерола...какво да правя толкова съм объркан...

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляко?нови [re: Cтeфчo]  
Автор Cornflake (girl)
Публикувано12.11.05 14:24

успокой се, не се паникьосвай, това също е вредно, нали знаеш ;))
не съм лекар и единственото, което се осмелявам да ти препоръчам е да не преяждаш и да спреш сладкото и тестеното. никаква захар и бяло брашно. яж само черен хляб - домашно приготвен или Бонус. изхвърли и изкуствените мазнини, които споменах по-горе, но внимавай и с останалите. повече натурални храни, повече зеленчуци, повече движение, повече ограмотяване по въпроса...
за спорта не съм напълно убедена, защото все пак натоварва сърцето...

Тема Re: Колко реално може да се обезмасли прясно мляконови [re: Cтeфчo]  
Автор gal (oxygen)
Публикувано12.11.05 23:51

Има много гледни точки за холестерола, не ми се навлиза в подробности.
Нормално е да си объркан.
По принцип в прясното мляко има мазнини (CLA, MCT), които доказано намалят количеството на серумния холестерол. Това важи само за домашното нехомогенизирано прясно мляко.
Ако те тревожат мазнините на първо време обирай каймака и си го пий спокойно.
Има други неща, които помагат с холестерола:
1. намали теглото
2. увеличи суровите зеленчуци
3. увеличи водата до поне 800 мл на 10 кг тегло (ако нямаш проблеми с високо кръвно)
4. движи се повече
5. прибави рибено масло, КЛА, зехтин и поне 30 грама фибри към диетата си (овесени и пшенични трици)
6. махни всички преработени храни. представи си че живееш на село преди 200 години и избирай храните подобаващо.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.