Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:14 26.06.24 
Здравна
   >> Диети
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:26



8-дневен очистващ режим на хранене с диуретичен ефект
От Димитрина Сивкова


Въведение

Предложената плодово-зеленчукова диета ще изчисти организма ви от вредните вещества, като същевременно ще загубите излишни килограми. Подходяща е за хора, които имат проблеми с ходенето до тоалетна. Не се препоръчва на хора с проблеми с храносмилателния тракт, язва, гастрит, колит и др.

І ден: Плодове и зеленчуци – сокове; пюрета; пресни салати; готвени като супи или манджи; задушени или печени.

Препоръчителни плодове и зеленчуци в комбинации:
-Червено цвекло + целина + 1 суп. лъж. ябълков сок;
- Краставици, домати + магданоз + лимонов сок;
- Моркови + зеле + ряпа + лимон;

Допълнително – минерална вода и билкови или плодови чайове без ограничение.

ІІ ден: Леща + Плодове +Зеленчуци.

ІІІ ден: Жито + Плодове.

Закуска: Препечена филийка пълнозърнест хляб ( 2 пълнозърнести сухарчета) + 100гр. извара, овкусена със зелени листни подправки + 1 ябълка + чай.

ІV ден: Зеле +Зеленчуци

Закуска: 1 препечена филийка пълнозърнест хляб (тип “Бонус”) + 100гр. извара, овкусена със зеленчукови добавки + чай.

V ден: Фасул – стар или зелен.
Манджа или салата.
При непоносимост - Грах.

VІ ден: Картофи – Печени; салата; варени; задушени; пюре; супа.
Овкусени със зеленчукови добавки + чай и вода.

Препоръчителни плодове и зеленчуци в комбинации:
- Картофена салата + кромид или праз лук + лимон + 1 ч.л. зехтин за цялото количество.
-Картофено пюре + 4 суп. лъж. прясно мляко + копър/магданоз.
-Картофена супа + зелени листни подправки + 1 варено яйце + индийско орехче.

VІІ ден: Зеленчуци + Ориз- варен; печен. Сварен в зеленчуково бульон (може и готов от кубче) + копър + зеленчуци + лимон.

VІІІ ден: Плодове и зеленчуци.
Закуска: 1 филийка препечен пълнозърнест хляб ( 2 парчета диетичен сухар) + 10гр. масло + 1 твърдо сварено яйце + чай.

Препоръки

Можете да пиете минерална вода и билкови чайове без ограничение, минимум 2 литра на ден.
Препоръчвани плодове: Лимони;грейпфрут; киви; портокал; ябълки и круши.
Оцет – само ябълков.
Готварска сол – KCL морска сол.
Олио – зехтин.
Захар – подсладител или нерафинирана.

І; ІІ; V; VІ; VІІ; VIII ден

Закуска -1 водна чаша топла вода с 1 лъж. лимон след ставане + един грейпфрут или фреш (портокал или какъвто и да е плод или зеленчук предпочитате, може и комбинация).

Димитрина Сивкова е дипломиран рехабилитатор, завършила е Медицински Университет, гр.София. Член е на Съюза на кинезитерапевтите в България. Димитрина Сивкова е главен специалист в Център по масажи Fina-Style, гр. София



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:28



Това е диетата на щастливките – на тези, които могат да си позволят почти всичко, дори и торта. Количеството на посочените примерни ястия, определят самите те, съобразявайки се с личното си тегло. Когато то се покачи близко до идеалното, вече ще трябва да ограничат хляба, въглехидратните и мазните храни. ВНИМАВАЙТЕ !!!
Течностите за денонощието остават,както при всички други диети – 2 – 2,5 литра !


ПОНЕДЕЛНИК

Сутрешна закуска /в 7 – 8 часа/
Прясно мляко, подсладено с 2 ч.л. мед – 200 мл.

Втора закуска /около 10 часа/:
Прясно мляко – 150 мл.

Обяд /между 12.30 и 13.30 часа/:
Млечна супа – 250 мл.
Омлет със сирене – 200 г.
Крем карамел – 50 г.
Хляб – 50-100 г. / = една-две малки филии /.

Следобедна закуска /около 16 ч./
Прясно мляко – 150 мл.

Вечеря /не по-късно от 19 часа/:
Омлет със сирене – 150 -200 г.
Гарнитура от зеленчуци /салата/ - 200 г.
Хляб – 100 г.


ВТОРНИК

Сутрешна закуска:
Билков чай с 1 ч.л.мед.

Втора закуска:
Плодове – 150 г.

Обяд:
Билков чай половин час преди ядене
Пиле печено /200 г./ с гарнитура от зеленчуци /200 г./

Следобедна закуска:
Плодове/както в 10 часа/ - 150 г.

Вечеря:
Билков чай половин час преди ядене с плодове /100 г./.
Пиле печено /200 г./ с гарнитура от зеленчуци /200 г./
Хляб – 100 г.


СРЯДА

Разтоварващ ден:
1,5 кг.плодове или зеленчуци /но само от един и същи вид/ се изяждат на 5-6 пъти през деня. Билковият чай се изпива на три пъти,както и в останалите дни!


ЧЕТВЪРТЪК

Сутрешна закуска:
Кисело мляко – 200 мл.

Втора закуска:
Айрян – 200 мл.

Обяд:
Таратор – 200 мл.
Тас-кебап /без много мазнини/ - 200 г.
Хляб – 100 г.

Следобедна закуска:
Айрян – 200 мл.

Вечеря:
Таратор – 200 мл.
Тас-кебап - 250 г.
Хляб – 100 г.


ПЕТЪК

Сутрешна закуска:
Билков чай с 1 –2 ч.л.мед.
Плодове – 150 г.

Втора закуска:
Плодове – 150 г.

Обяд:
Билков чай половин час преди ядене /може със 100 г. плодове/
Риба,печена – 200 г.
Гарнитура от зеленчуци – 200 г.
Хляб – 100 г.

Следобедна закуска:
Плодове – 150 г.

Вечеря:
Билков чай със 100 г. плодове половин час преди ядене
Риба,печена – 200 г.
Гарнитура от зеленчуци – 200 г.
Хляб – 100 г.


СЪБОТА

Сутрешна закуска: Не е задължителна!

Втора закуска:
Билков чай със 150 г. плодове

Обяд:
Билков чай половин час преди ядене
Боб зрял, варен и леко запържен /в съд с незалепващо покритие/- 200 г.
Салата от зеленчуци – 250 г.
Хляб – 100 г.

Следобедна закуска: Не е задължителна

Вечеря:
Билков чай половин час преди ядене
Боб зрял - 200 г.
Салата от зеленчуци – 200 г.
Хляб – 100 г.


НЕДЕЛЯ

Сутрешна закуска: Не е задължителна!

Втора закуска:
Плодове – 200 г.

Обяд:
Супа топчета /от свинско, нетлъсто месо/ - 250 мл.
Нетлъста свинска пържола /200 г./ с гарнитура от зеленчуци /200 г./
Хляб – 100 г.

Следобедна закуска:
Плодова салата – 150 г.

Вечеря:
Свинска пържола /200 г./ с гарнитура от зеленчуци /200 г./
Торта – 100 г.
Хляб – 100 г.



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:29



Едноседмична диета за отслабване с бърз ефект


Въведение

Едноседмичната диета е подходяща за хора, които са решили да стопят много килограми. В никакъв случай недейте да прилагате този хранителен режим ако сте боледували наскоро или спортувате активно.
Диетата не действа на принципа на разделното хранене, а на внимателно подбрания хранителен състав и свойствата на хранителните продукти,както и на правилното калкулиране на поетите калории. При пълния цикъл на диетата се свалят между 4 и 8 кг.

Пийте най-малко по 4 чаши вода (1.5 литра) вода на ден.

Можете да прибавяте следните съставки и подправки към диетата:

- Подправки
- Сол
- пипер
- лимон
- оцет
- соев сос
- горчица и кетчуп


Закуска

Първи ден

Чаша чай или безкофеиново кафе, задължително с ¼ литър вода.

Втори ден

Чаша чай или безкофеиново кафе с ¼ литър вода + една солена бисквита.

Трети ден

Чаша чай или безкофеиново кафе с ¼ литър вода + една солена бисквита или препечена филия.

Четвърти ден

Чаша чай или безкофеиново кафе с ¼ литър вода + една солена бисквита

Пети ден

150-200 грама бяло месо или пилешко роле + 3 не много едри моркова и ¼ литър вода

Шести ден

Чаша чай или безкофеиново кафе с ¼ литър вода + една солена бисквита

Седми ден

Чаша чай или безкофеиново кафе с ¼ литър вода + една солена бисквита

Обяд

Първи ден

2 сварени яйца и един домат

Втори ден

200 грама червено месо със зелена салата.

Трети ден

Зелена салата + един домат + 1 портокал или мандарина

Четвърти ден

100-150 грама бяло сирене + 1 яйце и 1 морков

Пети ден

200 грама печена риба + 1 домат

Шести ден

Печено пиле (200 грама) без кожата + един цитрусов плод.

Седми ден

200 грама червено месо + цитрусов плод

Вечеря

Първи ден

200 грама червено месо със зелена салата. Можете да отберете месото от печено пиле или варено месо, но извадете само месото, без никакви други зеленчуци освен зелената салата. Не слагайте олио в салата, може само зехтин.

Втори ден

150-200 грама бяло месо или пилешко роле с една купа неподсладено кисело мляко.

Трети ден

150-200 грама бяло месо или пилешко роле + плодова салата (сложете каквито плодове искате, без банани) + 2 яйца.

Четвърти ден

Плодова салата (сложете каквито плодове искате, без банани) + 1 чаша неподсладено кисело мляко.

Пети ден

200-300 грама червено месо

Шести ден

2 рохки яйца + 3 моркова

Седми ден

1 яйце и зелена салата


След приключване на диетата яжте плодове и зеленчуци, може и леки салати без много мазнина. След това повторете диетата за още 7 дни.



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:30



--------------------------------------------------------------------------------
Диета за премахване на токсините от тялото

--------------------------------------------------------------------------------





Нашите тела задържат токсини от пестицидите, хормоналните препарати и хербицидите, с които храната ни се преработва. Фактори, предразполагащи черния дроб и стомаха и другите органи да произвеждат токсини са бактериите, вирусите, твърде големите количества алкохол, кафето и други кофеино-съдържащи напитки, тютюнопушенето и някои лекарства.
Ако сте изложени на влиянието на тези фактори или пък консумирате в големи количества полуфабрикати и преработени храни, то вие определено имате нужда от прочистване на организма и даване нов живот на тялото си.
Тази диета, целяща премахване на токсините е подходяща за изпълнение за период от 1-2 седмици. Включва добавянето във ваната на ароматни масла от джинджифил, розмарин и риган, както и поставянето на капчици лавандулово масло върху възглавницата за спане.
С тази малка промяна в навиците ще засилите лимфната активност в организма, която от своя страна засилва потоотделянето и действа пикочогонно. По този начин се усилва работата на черния дроб и червата. Всички тези процеси, протичащи в организма помагат на тялото да се освободи от ненужните токсини.

Съчетавайки и спазвайки съветите, вие ще помогнете на тялото си да се освободи от токсините:
1. Пийте по 2-3 литра вода (натурална, минерална, пречистена) на ден, плодови и зеленчукови сокове, плодов чай.
2. Забравете за съществуването на алкохола.
3. Опитайте се да ядете колкото можете повече плодове и зеленчуци. Яжте ги под формата на салати, сокове-фреш, леко задушени със зехтин, варени, покълнали, сушени, с кисело мляко (обезмаслено). Готвенето на пара е идеален здравословен начин за приготвяне на зеленчуците като единствено картофите не е препоръчително да се готвят по този начин. Имайте предвид, че в началото, когато започва детоксикацията в организма ви можете да страдате от леко главоболие. В такива случаи масажирайте слепоочията с масло от лавандула, а ако болките са по-силни, ще имате нужда от спкойствие и почивка. Опитайте се да поспите, а ако болката все пак не отминава, вземете аспирин или парацетамол (но прибягвайте до лекарства в краен случай).
4. Наблегнете на храните с ниско съдържание на протеини като грах, леща, пиле, яйца и в по-малки количества червено месо. Избягвайте баниците, сладкишите и пържените храни, които са трудноснилаеми. Включете в диетата по възможностповече ядки, соя, грах и леща, за които споменах по-горе.
5. Правете си малки похапвания през деня, но по-често, като за предпочитане са ядките (но не солени). Те са чудесна храна в този случай.

След като приключите с диетата (опитайте се да я приложите поне за 2 седмици), резултатът няма да бъде налице веднага, но ще започнете да се чувствате по-леко. Желателно е и занапред да ограничите количеството на храната, която не сте консумирали по времете на диетата и да акцентирате на пресните плодове и зеленчуци. И нека това се превърне във вашия нов начин на живот ...
Препоръчително е съотношението да бъде 80:20, където 80% от вашата диета представлява здравословна храна, а останалите 20% включват кулинарни изкушения и "глезотии", в уверение на това, че вашето тяло ще успее да се справи в борбата с това количество.



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:31



Разтоварваща диета
От д-р Ралица Стоева


Въведение

Нова година и следващите я празници са свързани в България с обилни празнични обеди и вечери, както и с изпиването на огромно количество алкохол.

Ястията са от месо с много подправки, което допълнително натоварва организма. Сериозните стомашни проблеми могат да настъпят в резултат на съчетаването на мазни ястия с алкохол. Атаки от панкреатит, остър миокарден инфаркт, дори инсулт, хипертонични кризи и въобще доста негативни ефекти могат да бъдат провокирани от празничната маса.

Много рядко се поднасят салати от пресни зеленчуци. В туршиите има високи количества захари и киселини. Пият се малко натурални сокове, а се препоръчва те да се съчетават с алкохол вместо с газирани напитки. Уж сме внимавали да опитаме от всички приготвени неща в малки количества, но се оказва, че сме преяли и препили и сме качили на тегло,чиито стойности са толкова важни за нас! Какво да направим? Отговорът на диетолозите е след празничните дни да направите поне 7- 10-дневна разтоварваща диета.

На първо място са плодовете и зеленчуците, тъй като те са един от основните източници на витамини и някои минерали. Особено нужни през зимния сезон са антиоксидантите, такива като – витамин С, витамин А и бета каротин, витамин Е, фолиева киселина, редица минерали – селен, цинк, които укрепват организма през студените зимни дни, повишават съпротивителните му сили, поддържат обмяната на веществата. Приемайте ежедневно не по-малко от 300 гр. зеленчуци и поне 200 гр. плодове.

Подходящи за зимния сезон и за вашата разтоварваща диета са моркови, зеле, картофи, тиква, цитрусови плодове, киви. Основна храна за българина са хлябът и зърнените храни.

Препоръчва се максимално богата гама от зърнени разновидности – житни, оризови, царевични, овесени. За предпочитане е консумацията на пълнозърнестите видове. Предпочитайте нетлъстите меса – пилешко, телешко, преди кулинарна обработка отстранявайте видимите мазнини. Избирайте нискомаслените млека и млечни продукти. Старайте се да редуцирате приема на твърди, животински мазнини.

Приемайте около два литра течности дневно - вода, билков чай, различни сокове през зимата, тъй като атмосферните условия през този сезон водят до дехидратация. За поддържане на свеж и здрав вид не забравяйте физическата активност. Старайте се да си осигурите поне 10-20 минути дневно разходки на открито.

Предлагаме ви диета, чието най-важно предимство е възможността бързо да свалите от 4 до 8 килограма, а главният й недостатък - небалансираността й.

Затова не бива да се прилага повече от 2-3 седмици. Отслабва се между 4 и 6 килограма. Задължително условие е вечерята да е не по-късно от 19,00 ч. Освен това, диетата не е подходяща за хора, които не понасят цитрусови плодове или имат стомашни проблеми. По време на диетата може да се пие минерална вода без ограничение. И така:


Закуската през всички дни се състои от 2 портокала и 1 чаша кафе или чай без мляко и захар.

1-и ден

Обяд:2 портокала, 2 твърдо сварени яйца, 1 домат;
Вечеря:150 г варено месо, 1 домат, 1 краставица, 1 грейпфрут

2-и ден

Обяд:1 рохко сварено яйце, 1 краставица, 1 грейпфрут
Вечеря:150 г варено месо, зелена салата, подправена с лимонов сок

3-и ден

Обяд: 1 яйце на очи, 2 домата, 200 г задушено цветно зеле
Вечеря: 150 г задушено филе от бяла риба,1 краставица

4-ти ден

Обяд: 1 грейпфрут, салата от прясно зеле със заливка от кисело мляко
Вечеря: 1 твърдо сварено яйце, 150 г обезмаслена извара, 1 сурова чушка, 100 г настъргани моркови

5-и ден

Обяд: 1 твърдо сварено яйце, 1 домат
Вечеря: 200 г сварено пилешко месо, като гарнитура - зелена салата, подправена с лимонов сок

6-и ден

Обяд: 1 ябълка, 1 портокал
Вечеря: 150 г задушено филе от бяла риба, 200 г задушено цветно зеле

7-и ден

Обяд: 150 г обезмаслена извара, 1 чаша доматен сок
Вечеря: 1 ябълка, 1 чаша айран



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:32



диетите:
за или против
текст рослава куманова
фотография светослав караджов

Представете си, че не ядете месо, краве, овче и козе мляко, риба и яйца. Менюто ви е пълно със зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, семена, кълнове и бобови растения. Това са рецептите на веганите (заклетите вегетарианци). Те винаги имат готов заместител на жизненоважните вещества, съдържащи се в храните, които избягват.




Например, вместо яйца хапват соево сирене тофу, банан, ябълков сок и нишесте. Вместо млечни продукти - соево, оризово и кокосово мляко. Вместо високомаслено прясно мляко - соево плюс лъжица оцет. Белтъчините (известни още като протеини) от месото си набавят от пшенични продукти, ориз, броколи, спанак, бадеми, грах, нахут (леблебия), фъстъчено масло, сирене тофу, соево мляко, леща, къдраво зеле, овесена каша. Калция от млечните продукти – от тъмнозелените зеленчуци, меласата, портокаловия сок, шотландското (къдравото) зеле, сиренето тофу, цинка – от бобовите растения, желязото – от тъмнозелените зеленчуци и бобовите растения, и т.н.

Вредни ли са месото, яйцата, млякото и млечните продукти?

Мненията на специалистите са противоречиви. Има десетина теории, които ги изключват от дневния порцион, и още толкова, които ни карат да ядем само месо и зеленчуци. Има и привърженици на меню само с месо.

Как да се ориентираме в морето от диети? Как да изберем най-подходящата за нашия организъм? И изобщо, да спазваме ли диети?

Най-сигурният начин да получиш отговори, на които вярваш, е да се обърнеш към специалист, на когото се доверяваш. За мен това е доцент Донка Байкова.


доцент байковакоя е доцент Байкова

26 г. се занимава с хранене и диететика, за което има 3 дипломи. От 1981 г. е научен сътрудник в Института по хранене в Медицинска академия. Преподава там и в НСА. Съавтор е на диетичните норми за хранене на населението в България и членува в Групата на европейските нутрисионисти (специалисти по хранене).

За първи път я видях преди 3 години. Препоръча ми я мой познат лекар. Бях качила около 14 кг и търсех начин да се справя с положението. Доц. Байкова ми състави индивидуална диета, която спазвах 3 месеца: ядях по малко през 2-3 часа, и то точно определени неща. Всяка седмица отивах при нея, минавах през кантара и тя определяше режима ми на хранене за следващите 7 дни. За 3 месеца свалих 12 кг. Досега съм върнала от тях 3, и то при положение, че не спазвам стриктно инструкциите й как да се храня по принцип, т.е. прекалявам със сладкишите и понякога хапвам различни неща едновременно.

Доц. Байкова, бихте ли препоръчали т.нар. веганство?

Има хора, които твърдят, че с този режим се чувстват превъзходно и не се нуждаят от месо, мляко, сирене и т.н.
Пълното изключване на животинските храни, както е при веганите (старовегетарианци), крие опасност от анемия, понижена имунна устойчивост, остеопороза. Т.нар. младовегетарианци консумират яйца, мляко, млечни продукти и риба. Затова при тях рисковете за здравето са по-малки, даже могат да направят един по-добър хранителен баланс чрез умело комбиниране на храните.

Но веганите твърдят, че от соевите и бобовите продукти си набавят белтъчините, съдържащи се в месото и млечните продукти.

Колкото и близко до месото да е аминокиселинното съдържание на соевия белтък, той все пак е беден на съдържащи сяра аминокиселини. От там качеството на белтъка на соята е много по-ниско от това на месния белтък. Но с повече интелект и информираност веганите могат да си комбинират аминокиселинния състав, например като поемат повече зърнени храни.

Това значи да ядат с хляб бобови и соеви продукти - филията хляб с купичката боб е спасила българите от израждане в годините на турското робство. Най-важното обаче е, че в растителните храни няма витамин B12, който е кръвотворен елемент. Затова веганите страдат от анемия, ако не приемат допълнително от него.

Второ, белтъчните фракции, които директно участват в имунните процеси в организма, се намират само в животинските белтъчни храни. Трето, калцият във всички растителни храни е по-малко усвояем от калция в млякото. Другото вещество, дефицитно в растителните храни, е желязото. Т.нар. хемово желязо, което директно влиза в хемоглобиновата молекула, се намира само в животинските храни.

Ето защо, ако млякото, млечните продукти, месото, рибата и яйцата липсват в храната на човека задълго, непременно се наблюдават сериозни рискове за здравето: анемия, нарушена имунна устойчивост, нарушени растежни процеси при децата и юношите, които водят до ранна поява на остеопороза.

Вярно ли е, че режимът на хранене на веганите влияе върху производството на естрогени и затова месечният цикъл на жените се нарушава?

В някои растителни храни като соята например има фитоестрогени, предшествениците на естрогените в човешкото тяло. Така че вегитарианството не влияе върху производството на естроген. Нарушенията в месечния цикъл идват от недостиг на белтъчни компоненти - най-важни за синтезните процеси в организма. Намален е аминокиселинният състав на приеманата храна, което е причина за липса на производство на яйцеклетки.

При гладуването страдат репродуктивните функции на организма и затова такъв модел на хранене могат да пробват възрастни хора.

Какви са особеностите на храненето на нашата географска ширина?

В нашата географска ширина има голямо разнообразие от плодове и зеленчуци с много добър химически състав. Те съдържат над 5000 вида витамини, минерални вещества, органични киселини и антиоксиданти. Но акумулираната в тях слънчева енергия, на която разчитат растителноядците, не може да бъде единственият източник за задоволяване на физиологичните потребности.

Човешкото тяло е съвършена биологична система и има нужда освен от много витамини, минерали и органични киселини и от основни източници на енергия и на пластични (необходими за тъканното изграждане) субстрати. Те се набавят от храните от животински произход. Едно яйце например е фантастично балансирана от природата система. В него има абсолютно всичко, защото ражда живот. Млякото, от друга страна, поддържа живота една година след раждането.

А какво ще кажете за теорията, която изключва напълно млякото и млечните продукти от човешкото хранене, защото в преработен вид те са канцерогенни?

Срещала съм само две сериозни научни публикации за непоносимостта на човека към някои съставки на млякото. Има хора, при които липсва ензим за разграждане на млечната захар. Има цели популации в определени райони от света, при които масово липсва този ензим. Но това е проблем на определена географска ширина. Тези хора знаят, че имат проблем с кравето мляко, затова ядат соево.

Никъде досега не съм срещала сериозни аргументи например срещу киселото мляко. В процеса на млечно-киселата ферментация се произвеждат много ценни биологично-активни вещества. Ние изнасяме лактобацилус булгарикус и е глупаво да не консумираме кисело мляко. Няма сериозно проучване, правено в продължителен период от време върху много лица, за вредата от млякото.

Мисля, че е абсурдно да се отказваме от него, особено ако страдаме от остеопороза. Млякото и млечните продукти са единствен източник на лесно усвояем от човешкия организъм калций.

В теорията всъщност се казва, че хората и котките са единствените бозайници, които след периода на кърмене продължават да консумират мляко.

Извинявайте, но ние не сме преживни животни като кравата и не усвояваме сламата и нейната целулоза. А човекът има нужда от целулоза да активира перисталтиката и да детоксикира червата например от тежките метали от ауспусите на колите. Освен това майчината кърма е сходна по състав с млякото на кравата или козата. Досега медицинската диететика не ми е дала доказателства за тази теория.

Има и теория за т.нар. палеонтологично хранене. Според нея, когато човекът се появил на Земята, се е хранел само с плодове, зеленчуци и месо. Затова такава трябва да бъде оптималната му диета.

Първобитният човек наистина е разчитал предимно на суровото месо, но в процеса на развитие през годините стомашно-чревният канал, както и целият човешки организъм са се усъвършенствали. Тогава човекът не е консумирал и алкохол - не е имал ензим да го разгражда. По-късно обаче тези ензимни системи са се развили.

На нашата умерена географска ширина имаме потребност от 80 мг витамин С на ден. На Северния полюс обаче ще си набавим само 30 мг от тюленово месо и мас. Първия месец ще чувстваме дискомфорт, след това ще се адаптираме към нормалната за там концентрация на витамина в тялото ни. Така че можем да говорим за модели на хранене, характерни за всяка страна. Ние, българите, например си имаме традиционния хляб.

Има и теория, според която трябва да се храним според кръвната ни група.

Това е теория на баща и син, които разделят цялата човешка популация на четири групи. Аз лично не намирам моята кръвна група да съответства на потребностите ми от хранителни вещества. А именно тези, с които поддържам фигурата си на нивото, на което искам и на което съм била на 31 г. и сега на 55 г.

Според тяхната теория трябва да съм растителноядка. Нищо подобно. Засега тази теория не е доказана чрез сериозни научни изследвания.

Одобрявате ли идеята човек да се подложи 10, 15 или 20 дни на лечебен глад, който включва плодове, чайове и мед?

При 10-дневно гладуване кръвта се връща до черния дроб, а той трябва да подаде храна, т.е. глюкоза на мозъка, за да продължим да си вършим умствената работа. Минимумът енергия, която трябва да подаде, е от 1200-1400 калории, т.е. за поддържане на жизнените функции в легнало положение.

Когато приемаме само плодове и зеленчуци, от тях можем да вземем максимум 700 калории. В началото ще набавим разликата от плуващите в тялото аминокиселини и мазнини. След това започва да се разгражда гликогенът на черния дроб и мускулите - резервният въглехидратен енергиен запас. Той се разгражда лесно и при изпишкване се изхвърля водата от него.

Така се отслабва с няколко килограма. Но този гликоген стига само за ден-два. После започваме да “изяждаме” своите хепатоцити, т.е. чернодробните клетки. Дефицитът на калориите ще дойде през първите 7-8 дни от самоизяждането на чернодробните клетки. Затова хора на 50 г., които тръгват да гладуват и имат увреждания на черния дроб, могат да умрат от чернодробна недостатъчност.

Какъв е най-добрият хранителен режим за нашата географска ширина?

Трябва да има представител на всички групи храни при всяко хранене.
Закуската – хляб, сирене, домат, ябълка или грозде.

На обед – зеленчукова салата, месо, риба или яйца. Или пък парче сирене с филия хляб и салата от домати и краставици. Десертът е добре да е плод. Виждате, че най-малко споменавам мазнините и сладкишите. Мазнините обаче са нужни за добрата усвояемост на витамините и затова към салатата е добре да добавим зехтин или олио. Освен това всички животински белтъчни храни като сиренето съдържат скрити мазнини. Такива има и в най-постните меса и риби.

При приготвянето на ястията също използваме мазнини, но те трябва да бъдат дозирани. Такъв е принципът на всички световни специалисти по диететика. Препоръчвам в рамките на деня и неголямо разнообразие на продукти, за да се получи диетичен характер на менюто. Така организмът ще работи при добър баланс и ще използва оптимално тези вещества.

Вечерята трябва да е по-лека и да е най-късно в 19 ч., за да имаме време да изразходваме приетата калорийна стойност, защото нощем между 2 и 3 ч. сме в пиковата активност на синтез на мазнините.

Това прилича доста на теорията за разделното хранене.

Ако ставаше въпрос за нея, нямаше да ви казвам хляб, сирене и домат. Аз ви давам въглехидрати с белтъци, витамини и минерали. Изследвах в продължителен период върху 10 000 плъха как се усвоява храната. Плъховете са модел на експеримент, подходящ за сравнение с човешкото хранене, защото имат близък до нашия метаболизъм.

След 3 седмици видях как при разделно хранене първоначално се сваля тегло, но после то се задържа. Това е така, защото организмът се е адаптирал и се е пригодил към този начин на хранене.

Ако човек е с наднормено тегло и трябва да отслабне, какво бихте ограничили от неговото меню?

Висококалорийните храни. Така трябва да бъде и ако искате да се предпазите от свръхтегло. Според наши проучвания за България в последните години теглото ни се е покачило средно с 6-8 кг. Защото не се храним балансирано.

Консумираме повече мазнини вместо необходимите 32 % дневно. А количеството на пълнозърнените въглехидратни храни е по-малко от нужното, т.е. не ядем достатъчно черни хлябове и спагети, царевица, овесени ядки и др.

Плодове и зеленчуци консумираме два пъти по-малко от препоръчваното. Единствено белтъчини приемаме в достатъчно количество. Когато искаме да направим хранителен модел с диетичен елемент, задължително трябва да се ориентираме към нискомаслени и нискоенергийни храни. На първо място махаме шарените меса и всички видове тлъстини. Второ, трябва да имаме разход на енергия - повече движение, гимнастика и т.н.

А какво да правят тези, които обичат сладкиши или да хапват повечко?

Да консумират сладкишите, източник на ендорфини – веществата на удоволствието, в дозирани количества сутрин, когато организмът разгражда мазнините. А тези, които прекалят някой ден с хапването, на следващия да направят разтоварване. Хипократ е измислил глада като лечебен способ и аз не съм против него, но само за един ден. Бих препоръчала понеделникът да е разтоварващ ден на кисело мляко с плодове или прясно мляко с чай например. Съветвам и всеки ден да се пие поне литър и половина вода, за да се улесни отделянето на всички ненужни вещества от организма.

против


андре токевАндре Токев , 35 г., главен готвач на хотел Хилтън в София.

Роден е в Лайпциг. Завършил е за главен готвач в Кобленц. Работил е в Хилтън във Ваймар, в най-висшата категория хотел във Франкфурт на Майн – Стайгенбергер, в Кемпински в Берлин, както и в Риц-Карлтън във Волфсбург.

“Когато бях на 18 г, бях за известно време веган. В определени дни оставах само на вода, за да се разтоварвам. Това продължи само два месеца. Още на втората седмица започнах да усещам, че не ми достигат силите. Според мен въглехидратите от неживотинските продукти не бяха достатъчни за енергията, която изразходвах. Чувствах се изморен, липсваха ми сили.

Човешкият организъм изисква много повече енергия при този динамичен живот, който водим, и затова е трудно да бъдем вегетарианци. Не че няма дни, когато не се чувствам добре и спокойно мога да мина с по-лека храна, но без яйца и мляко не мога, защото имам нужда от белтъчини. Винаги гледам през деня да ям нещо с витамини - салата или фреш портокал.

За закуска изяждам банан, след това сандвич с месо или пък паста. Това дава доста енергия. За вечеря хапвам например сьомга със салата от рукола (б.а. салата, разпространена в Италия, Гърция и Испания). Не пия кафе, предпочитам ябълков сок. Фактически човек сам си изгражда начина на хранене. Може да звучи смешно, но имам усещането, че понякога организмът ти диктува от какво се нуждае. ”

за


надя гавриловаНадя Гаврилова, психолог и инструктор по йога, 36 г., вегетарианка от 18 г.

Не пуши, не пие кафе и алкохол.
“Животните днес се отглеждат по много неприемлив начин. Хранят ги с хормони, лекуват ги с антибиотици и се стремят да поддържат изкуствено здравето и масата им. Моментът на смъртта им е особено мъчителен. Адреналинът, който се покачва в този момент, остава в кръвта им, плътта на животното се насища с неговия ужас.

Всичко това ние го поемаме, когато ядем месо. Изпитваме чувство на безпокойство и това се отразява на емоционалното ни състояние. Затова не ям месо и млечни продукти. Смятам, че зърнените и бобовите храни дават пълния набор от аминокиселини, необходими на човека. В света има милиони вегетарианци и вегани, които живеят нормален живот със здраво тяло.

Навремето бях много пасивна, сега не съм такава. Като дете имах нервен стомах, сега нямам. Мисля, че ако бях продължила да ям месо, нямаше да се чувствам така добре. Според мен енергията на месото активизира прекалено и дава чувство за агресия.

Възможно е на повечето хора да им се яде повече месо, защото живеят натоварено и в стрес. Но ние не трябва да чакаме стресът да се появи, за да реагираме.”



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:33



Хронични гастрити с понижена секреция и киселинност и хронични колити (диета #2)

Диетата се препоръчва при хронични гастрити с понижена киселинност и хронични възпаления на чревния тракт – колити, на хора, които имат проблеми с дъвченето и много възрастни.

Целта на диетата е да се стимулира нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт и повишаването на отделяне на стомашна секреция, което се постига чрез ограничаване на пиема на механични дразнители и влючване в диетата на храни, засилващи отделянето на стомашна секреция.

Диетата трябва да е пълноценна по химичения си състав и да съдържа по-голямо количество витамини С, В1, В2 и РР. Витамините се приемат във вид на пресни плодови и зеленчукови сокове, отвара от шипка, отвара от пшенични трици, напитка от мая. Ястията и напитките се поднасят със стайна температура. Храната се приема 4-5 пъти на ден. Промени в диетата могат да се внасят само от лекуващия лекар.

Храната се нарязва ситно, раздробява се, смила се или се пасира.


На ден трябва да се приемат: белтъчини 100 -110 г, мазнини 80 – 100 г, въглехидрати 400 – 450 г, готварска сол 15-20 г. Общо калории 3000 – 3200 ккал.

Препоръчват се следните храни:

Хляб – твърд бял, сухари, кифли с ниско съдържание на мазнини.

Супи – месни, рибни, гъбени и силни зеленчукови бульони; пасирани боршове, зеленчукови супи; бульони и супи със зърнени сгъстители и макарони; супа топчета; различни плодови супи.

Основни ястия – нетлъсти меса – говеждо, пилешко, телешко, заешко, риба, смлени или накълцани и запечени или пържени без груба кора или панировка (т.е. без да се овалват в галета). Пти пържена храната може да се потопява в яйце. Два – три пъти седмично може печено, задушено или варено пиле, телешко или заешко, също така и кренвирши (аз лично не ги препоръчвам, но това са го писали лекари). Нетлъста риба – варена, пържена и печена.

Сосове – месни, рибни, доматени и сметанови.

Гарнитури – ситно нарязани зеленчуци, пюрета от картофи, моркови, карфиол, тиква, тиквички, брюкселско зеле, патладжани, цвекло.

Млечнокисели продукти – извара, некисела сметана, кефир, кисело мляко, прясно мляко само в ястия и десерти.

Яйца – омлети и др. Храни пържени и варени на пара.

Мазнини – краве масло топено и обикновено, растителни мазнини
Ордьоври – черен хайвер, изкисната херинга, настърган кашкавал, нетлъста шунка, раци, зеленчуков хайвер, пастети, пача от говеждо.

Десерти – пасирани компоти, кисели и желета от кисели плодове, крем от кисело мляко, пресни пюрирани плодове, захар, сладко, мед.

Напитки – чай, чай с лимон, кафе и какао с мляко, наполовина разредено с вода, плодови и зеленчукови сокове по половин чаша 2-3 пъти на ден.

ЗАБРАНЯВАТ СЕ: силни подправки – горчица, оцет, пипер, чесън, лук, хрян; сурови зеленчуци (ряпа, репички, краставици, грах, фасул), сурови плодове, черен хляб, прясно изпечен бял хляб, изделия от мазни теста (козуначено, бутер, ронливо маслено); пушени храни, сланина, тлъсти меса и птици (овнешко, свинско, гъше, патешко) и риби; сметана над 20% мазнина, пълномаслено мляко, твърдосварени яйца, сладолед, алкохол.
_________________
Знойная женщина - мечта поэта



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:34



Жени с поднормено тегло
Общи сведения

Поднорменото тегло е проблем за голяма група от жените, както при тези, които се занимават със спорт, така и при неспортуващите. Много от представителките на тази група са опитвали да повишат теглото си чрез преяждане и препарати, а друга част сами са виновни за поднорменото си тегло. Ето накратко за възможните причини за появата на този проблем:
- генетични фактори;
- недостатъчно хранене, съответно преразход на енергия;
- неправилно хранене, съответно неусвояване на храната;
- дефицити на жизнено потребни вещества – анемии на витамини, на минерали, както и на есенциални мастни киселини и аминокиселини;
- болестни процеси на хормонална, ендокринна, храносмилателна и отделителна системи;
Последният от изброените варианти трябва да бъде проверен от специалист медик във всеки един от изброените области на медицината, както следва:
- хормонална (андролог), ендокринна (ендокринолог), храносмилателна и отделителна (гастроентеролог);
- генотип (наследствена предразположеност) и фенотип (сбор проявени външни белези)

Генетичните фактори са нещо, което никой не може да пренебрегне, ала нещо с което се спекулира с твърде лека ръка. За да се твърди, че човек е носител на дадена генетична структура са нужни доста данни, както видимо анатомични, така и проби от генетичен материал и наблюдения върху родословното дърво на засегнатия. Жените, които имат проблем с теглото най-често са с неясно изразена разлика в пропорции между видимата ширина на ханша и тази на раменете. За сравнение при жените със склонност към напълняване тази разлика е значително в полза на ханша. Този тип жени биват по-често ниски на ръст, като процента на високите дами от този тип е значително по-малък. Обикновено имат слабо развити гърди и не рядко след раждане имат затруднения с отделянето на кърма. Преди да си поставите такава оценка уважаеми дами съобразете се със скритите фактори. Има доста подвеждащи такива за страничния наблюдател, слагащ оценката - генетично предразположена към поднормено тегло. Такива, свързани с ниския ръст са възможно боледуване в детска или юношеска възраст, системно недохранване в тези периоди на развитие. Предопределящ фактор за жените с малките гърди в следствие на слабо развита млечна и подкожна мастна тъкани твърде често са системното недохранване с достатъчни количества “есенциални мастни киселини” и/или белтъчен глад. Така стигаме до следващата основна причина за ниското тегло – недохранването.

Какво е това “есенциални мастни киселини”?

Това е група мазнини, които не могат да бъдат синтезирани в човешкия организъм и трябва да бъдат набавяни чрез храната. Те влизат в състава на мазнини с натурален произход, обединяващи се в групата на ненаситените с други натурални мазнини. Този тип мазнини са с една или две, по-къси мастнокиселини вериги, свързани с алкохола глицерол. Тялото ги разгражда без съществен разход на време и енергия, поради техния киселинен характер (подобно се разтваря в подобно) и не сложна молекулна структура. Веднъж всмукани в кръвната плазма и лимфата, мастните капки биват използвани за изграждане на различни клетъчни компоненти или като гориво. Това, с което “есенциалните мазнини” се различават от неесенциалните, е наличието на мастни киселини със специфична химична природа, които тялото както по-горе отбелязахме, не може да произведе само и трябва да набави чрез храната. В групата на незаменимите мазнини могат да бъдат отнесени и мастноподобните витамини А, Е, Д, както и фосфолипидите.

Хранителни препоръки

Неправилното консумиране на храната включва няколко оснони грешки, водещи до нейното похабяване. Такава грешка е консумирането на повече топлинно обработена храна, от колкото вноса на сурова такава в лицето на плодовете и зеленчуците. Някои кулинарни технологии за приготвяне на ястия похабяват ценни хранителни съставки. Такива са пърженето, беленето на плодове и зеленчуци, запръжки на животниски мазнини, супи с месни съставки, панирането, варенето на някои храни, както и непеченето на други (за пример печените яйца се смилат далеч по-бързо от суровите). Смесеният прием на храна се явява друга причина за пороблеми в храносмилането. Отдавна е установена разликата в усвояването на храните, приемани в определен ред, спрямо безредното консумиране на храна. Непознаването на някои хранителни комбинации, повишаващи стойността на компонентите в храната, пък е друг минус за опитващия се да се храни здравословно човек.
Прекомерната консумация на киселиннообразуващи храни, не рядко измества цялостия киселинно-алкален баланс в тялото. Последиците са безброй, но съвсем не са полезни за целта ни – здравословно покачване на теглото. Обикновено в такива случаи човек се събужда с кисел вкус в устата, а средната дневна честота на екскрециите на въпросния намалява. Лесно се излиза от това положение – повечко минерална вода, плодове, салати и млечни изделия връщат баланса обратно в норма.

Ето един примерен хранителен режим с цел наддаване на тегло при жени в период след края на пубертета и преди настъпване на менопаузата:

Понеделник, Вторник, Сряда. Четвъртък, Петък, Събота** – дни със завишен калориен внос на храна при консумация на умерени количества*** от 200 до 500 ккал над дневната енергийна норма*, като те биват в зависимост от:
- желаната скорост на повишаване на теглото
- съобразено личното тегло и морфологична структура (пълни, слаби или фитнес тип)
- диетичните особености (дали диетата ще е с цел покачване на мускулна маса или на подкожна мастна тъкан – разликите са в отношенията % белтък : % въглехидрат : % мазнини в храната)

Менюто

То е богато на салати, пълномаслени млека, варени, задушени или печени меса, сирена, риба, яйца и плодове. Месните, яйчните, рибните супи са лош избор. Варивата да се избягват. Зеленчуците се консумират в отношение 3/4 сурови : 1/4 топлинно обработени. Ползват се студено пресовани растителни масла, краве масло, авокадо, хайвер. Плодовете, в по голямата си част сладки, се консумират винаги сурови до около 16:00 ч. Последните изпълняват ролята на малки и калорични закуски, попълващи броя хранения и приятно разнообразяващи дневното меню на заетите дами. Използването на подправки от рода на сусама, лененото, слънчогледовото и/или тиквеното семе е повече от желателна. Най-добре е консумацията им да е към салати и в сурово състояние. Би било страхотно, ако изпълняващата такъв режим дама има възможност да се храни ротационно. Това е елементарен, но приятен подход за въртене на храни в ритъм от няколко дни. Днес - ориз, пиле и соеви кълнове, банани и фурми, а утре - царевица, грах и телешко филе, смокини и ябълки. В следващите 2 -3 дни се ротират други храни, докато отново дойде ред на меню наподобяващо на днешното. Порциите 5 – 7 са малки, с изключение тези на салатите (били те плодови или зеленчукови). Някои от тези порции могат да са 2-3 банана в ранния следобед или 1 пълномаслено кисело мляко. Преяждането забавя смилането, затова добре е то да се избягва.

Препоръчителния период в часове за консумация на всяка група от храните за вас е:

8:00 до 16:00 Плодове
12:00 до 22:00 Зеленчуци (без картофи)
10:00 до 18:00 Скорбяло-преобладаващи храни (вкл. картофи)
14:00 до 02:00 Белтъчно-преобладаващи храни

Калориен баланс за дами, трениращи системно в режим за покачване на мускулна маса (тренировки за тонус, без аеробен елемент)

Препоръчителните калорийни отношения в % между белтъчините, мазнините и въглехидратите са 40 % дневен калориен внос от белтъчини, 30 % от мазнини и 30 % от въглехидрати. Пример:
Ако вашата калорийна норма за ден е в порядъка на 1200 ккал и сте избрали да консумирате 200 ккал допълнителен енергиен внос, надявайки се да покачите теглото си плавно за по-дълъг период, то отношението на хранителните компоненти в храната ви би изглеждало така:
Белтъчини в калории: 30 % от 1400 ккал = 420 ккал = 105 гр белтък
Мазнини в калории: 30 % от 1400 ккал = 420 ккал = 45 гр мазнини
Въглехидратите в калории: 40% от 1400 ккал = 560 ккал = 150 гр въглехидрати

Калориен баланс за дами, трениращи с акцент върху “козметично” покачване на подкожна мазнина (тренировки за тонус):

Препоръчителните калорийни отношения в % между белтъчините, мазнините и въглехидратите са 25 % дневен калориен внос от белтъчини, 30 - 35 % от мазнини и 40 - 45 % от въглехидрати. Пример:
Ако вашата калорийна норма за ден е в порядъка на 1200 ккал и сте избрали да консумирате 350 ккал допълнителен енергиен внос, надявайки се да покачите теглото си за няколко месеца, то отношението на хранителните компоненти в храната ви би изглеждало така:
Белтъчини в калории: 25 % от 1550 ккал = 390 ккал = 97 гр белтък
Мазнини в калории: 30 % от 1550 ккал = 460 ккал = 50 гр мазнини
Въглехидратите в калории: 45 % от 1550 ккал = 700 ккал = 185 гр
Неделята** – ден за разтоварване

Храненето в този ден не прилича на това в предхождащите го 6 дни. То има своя философия и двойнствен смисъл за тялото. Освен че дава възможност на тялото ви да изхвърли отпадните продукти от храната и усиления клетъчен синтез, разтоварващия ден се явява плато в нарастващата ви теглово-времева крива. Това е ден за стабилизиране на теглото и релаксация. В този ден калоричността на храната ви е намалена до 2/3 от ежедневната порция, като процентните отношения между хранителните компоненти се запазват. Количеството на приеманите течности се удвоява. Салатите са основна теглова част във всяка хранителна порция през деня.

Ще се въздържа от представяне на примерни диети, тъй като възможното разнообразие тук е неописуемо.

Съвети за кулинарна обработка

- Варете на пара, задушавйте, варете, по-рядко прибягвайте до печене.
- Забравете за пържене, паниране, запържване, грил, скара, микровълнова печка и др.

Избягвайте:
Cofein, диуретици (зеленият чай се употребява под лекарски надзор, да не говорим за останалите лекарствени диуретици)
- Задължителни за жена, опитваща се да повиши теглото са мултивитамините. Хранителните добавки са нужни на дамите с еднообразен хранителен режим - това ще рече липса на разнообразна храна.

По желание ползвайте:
- За черния дроб: Biotin, Carsil
- За сърцето: Q10, Omega-3 и Omega-6 мастни кисели

Забележки:
* Става дума за дневната калориина норма + тренировъчният преразход на енергия. За повече информация виж Калориен баланс
**Дните са условно изобразени идеята е 6 дневен цикъл на покачване и един (почивен) за стабилизиране и изхвърляне на излишни вещества.
*** Рязкото покачване или намаляване на телесно тегло се явява силен физиологичен стрес за тялото, затова не одобрявам тези подходи. Стресът води до ускорено стареене, а това е недопустим риск за нежния пол.
**** Проблема с разнообразното хранене не е така лесен за дефиниране, поради наистина огромното многообразие в комбинациите между стотиците храни и специфичността на индивидуалните хранителни нужди. Ето защо мнозина диетолози предписват комбинирани хранителни добавки на пациентите си, без значение колко разнообразно е съставеното им меню. Този подход е възприет при мнозинството здравословно хранещи се жители в развитите държави, тъй като той пести време у двете страни – лекар и пациент. Поради ниския стандарт на живот в източноевропейските държави, вкл. България, предписването на такива скъпи и ненужно претрупани с добавки, комбинирани храни е немислимо; ето защо ще се спрем само на онези от тях, съдържащи вещества, дефицитни за характера на националната ни кухня.
търсене




питайте
Имате въпроси? Желаете да се впуснете в ожесточените дискусии? Елате с нас!

forum.bb-team.org



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:38



Заради стреса се качват килограми

Медитация и здравословна храна ги свалят. Плоският корем е мечта на всяка жена

Какво ли не правим, за да имаме плоско коремче: тренираме активно във фитнесзалата, наблягаме на коремната преса, спазваме всякакви диети. Някои от нас даже лягат под ножа на пластичния хирург, за да се избавят от това ненавистно провиснало шкембенце. За съжаление последните изследвания показват, че можем да посещаваме фитнесклубове едва ли не всеки ден, но ако постоянно изпитваме стрес, усилията ни се оказват безполезни и ние отново качваме килограми. Това се дължи на факта, че мазнината в коремната област "се държи" по-различно, отколкото в други части на тялото. Коремът ни е кръвоснабден доста добре и освен това множество рецептори, които възприемат кортизола - хормона на стреса. В течение на деня нивото на кортизол ту се повишава, ту пада, но когато се намирате под постоянен стрес, това ниво е много високо. Тогава болшинството мастна тъкан се отлага именно в коремната кухина, тъй като там са разположени множество рецептори, реагиращи на кортизола. Изпъкналото коремче не е единствената цена, която плащаме за хроничния стрес от неуспешен брак, ненавистна работа или нелюбим партньор. Постоянно високото ниво на кортизол убива невроните в главния мозък и пречи за образуването на серотонин, отговарящ за доброто настроение, което пък от своя страна
води до силна депресия
Като цяло започваме да се безпокоим за коремчето си, когато идва време да се нагиздим в бански, за да отидем на плаж. Но мазнината в областта на талията е свързана и със сърдечно-съдовите заболявания, с 2-та степен на диабета и с няколкото вида рак. Не на последно място роля за конструкцията на тялото ни играе и наследствеността. Каква е фигурата ви - "круша" или "ябълка", много често зависи от формата на телата на родителите ви. Генетичната предразположеност е в основата на 22-25% от всички заболявания, свързани със затлъстяването в коремната област. Единственото решение на този проблем е промяната на начина на живот. За ефективното премахване на мазнината в областта на корема е необходимо да познавате някоя от методиките за борба със стреса: медитация, йога и дълбоко дишане. Съществува също така наречената Програма за повдигане на настроението, която помага да се тушира стресът, който привеждат в действие хормона, увеличаващ теглото. В тази програма влиза и "Критската диета", която включва в себе си само питателна полезна храна: риба, орехи, семена, плодове, зеленчуци. Учените предполагат, че подобна диета носи противовъзбуждащ ефект на системата ни от органи и по този начин
помага да се борим с хроничния стрес като цяло
Съществуват и други видове противостресова храна - торти, бисквити, шоколади. Но тя успокоява организма ни за кратко, а е много калорична и увеличава теглото. Само здравословната храна намалява едновременно стреса и коремните мазнини.
Лесна рецепта за стройна фигура - Поне час преди и след тренировката не се яде нищо. Пие се много минерална вода, а сутрин и вечер - чаша мляко с мед. - Всички упражнения се изпълняват с изправен гръб, стегнат корем и прибрано дупе! Сутрин и вечер се прави следното: 1. Гимнастика за раздвижване - разтягане на врат, ръце, кръст - 5-10 мин. 2. Упражнения за краката: Всяко се повтаря по 20 пъти. Изпъват се двата крака и се повдигате на пръсти. След това единият крак се свива, а другият се изтегля силно назад. Сменят се краката. Повтаря се упражнението, като сега кракът се изнася силно нагоре. 3. Упражнения за стегнат корем: От легнало положение карате колело няколко минути. След това правите ножица с краката - нагоре и надолу и един върху друг - 15 пъти. 4. Упражнения за стегнато седалище: Тялото се извива и се тласка нагоре (котешки гръб) - 20 пъти. Подпирате се с колене и ръце на пода, единият крак се свива в коляното и се изтласква силно назад - 20 пъти с всеки крак. Продължавате с две серии по 20 клякания. 5. Отпускате се чрез разтягане - 2 минути. - През останалото време се яде малко, предимно плодове, не се пият алкохол и газирани напитки. Трябва да се избягват тестените храни, много сладко и много солено. Необходимо е максимално движение, ходене пеш, и никакви асансьори. През деня от време на време стягайте седалището и корема.



Тема Re: МОМИЧЕТА КАКВО МИСЛИТЕ ЗА ТОВАнови [re: milena69]  
Автор milena69 (moga)
Публикувано21.02.05 10:43



Можем ли да укротим своя апетит?
Отдавна минаха времената, когато по апетита на девойката са съдили за нейното здраве и трудолюбие. Макар че и това правило не винаги се е оказвало вярно. Много често "яшните" моми се оказвали мързелани.

Днес, когато всички говорят за здравословен начин на живот, преяждането и излишният апетит са по-скоро недостатък, отколкото положително качество. Да не говорим, че една плътна вечеря или обяд предизвикват усещане на тежест в стомаха, натоварват храносмилателната система, храната се усвоява по-лошо, пък и да си с пищни телеса вече е почти неприлично.

Затова сме готови на най-жестоки диети, лечебно гладуване и сложни физически упражнения. И отслабваме, отслабваме...

Сигурно знаете кое е най-трудното в това нелеко начинание? Не, не е последният излишен килограм, особено когато вече с първите десет излишни сте се справили и идеалното тегло вече е почти постигнато. Не е и това да минаваш с равнодушно лице край щандовете със сладки неща и с усмивка да слагаш в количката зелка и овесени ядки. Най-трудното е да запазиш стройната си фигура задълго.

Всеки, който поне веднъж в живота си е спазвал диета, познава вечното чувство на глад, когато дори през нощта сънуваш храна. И когато всички мъчения са зад гърба ни и стройни и красиви радостно мерим нова дрешка с един-два размера по-малка от дрехите , които сме носили преди, точно тогава най-важното е да се храним правилно и да не преяждаме!



Защо все пак преяждаме?
ПЪРВАТА ПРИЧИНА е неправилното, нерационално хранене.

Започваме яденето с пържени, варени, мазни, рафинирани продукти, които забавят процеса на преработване на храната, в резултат на което тя се задържа по-дълго време в стомаха и създава усещане за тежест.

Употребата на голямо разнообразие от различни ястия в едно ядене води до загубване на чувството за ситост и трудно контролиране на количеството изядена храна.

Ако се нарушават принципите на съвместимост на продуктите и здравословното хранене, в стомаха настъпва конфликт между несъвместимите продукти, който води до забавяне преработката на храната.

Употребата на вода по време или веднага след ядене. Храната, недостатъчно смелена, заедно с водата бързо напуска стомаха, минава транзит през зоната за усвояването й в тънките черва. В резултат организмът изразходва енергия за преработването на храната, но насищане не настъпва, тъй като хранителните вещества не успяват да се поемат. Вследствие на такова хранене, човек оставайки гладен, е принуден скоро отново да седне на масата.
ВТОРАТА ПРИЧИНА е умореният, нездрав организъм.

В организма не достигат определени витамини, минерални вещества, микроелементи, необходими за усвояването на храната и в резултат на това потребността от храна се увеличава.
В организма са натрупани шлаки, заради които храната не се усвоява пълноценно, микровласинките на тънките черва са замърсени, поради което хранителната маса минава транзит и не може да се усвои пълноценно. Вследствие на това по-често възниква желание да се яде, което води до все по-голямо потребление на храна по обем и честота и като следствие на това - до преяждане.
ТРЕТАТА ПРИЧИНА може да се нарече психологическа.

При малкоподвижен, затворен начин на живот, домошарство, когато има недостиг на емоционални впечатления, ние ги заменяме с изобилие от разнообразни продукти и блюда.

Много често храната ни отвлича от лошите мисли и потиска стресовите състояния.

Приемането на храна, когато мислите ни са насочени към съвсем други събития и дейности, също води до преяждане. При това може изобщо да не забележим количеството изядена храна, докато не усетим тежест в стомаха.

Неудовлетворенност от живота, от любовта. Центърът на любовта и привързаността в главния мозък се подхранва със сладко и ако човек не получава любовта, от която се нуждае, той непроизволно увеличава употребата на сладки неща; това му дава чувството, ако не на пълно, то поне на частично, удовлетворение от живота, което не му достига.

Не ни стига воля, за да контролираме количеството на потребяваната храна.
Отделно трябва да се споменат "прибързаните" причини за преяждането.

Бързото хранене, при което храната не се сдъвква достатъчно старателно. В резултат на това храната не успява да се усвои и не възниква обратна връзка между количеството потребявана храна и чувството за ситост.

Хранене при силен глад, когато се губи контролът на количеството и съчетаемостта на приеманата храна.

Храна, която се поема на големи хапки в устата. Храната тогава не се сдъвква достатъчно, бързо се поглъща, по-дълго се преработва и създава повишено натоварване на храносмилателната система. Освен това, при такова ядене, сигналът в главния мозък за засищане, постъпва със значително закъснение. В резултат настъпва тежест в стомаха, но при още запазено чувство за глад или апетит, т.е. настъпва преяждане.
Причини, добре известни всекиму
Хранене на гости при гостоприемни домакини, когато масата е отрупана с обилна, разнообразна, вкусна храна, от която трудно можеш да се откажеш, заради слаб самоконтрол или нежелание да си развалиш отношенията с приятелите.

Консумиране на пикантни храни, ястия с много подправки, силно възбуждащи апетита.

Молби, уговорки и заплашване на децата с изискването да изядат всичко, което им е сипано в чинията, вместо внимателно наблюдение на тези чувствителни същества, които още не са загубили интуитивността в хранителните си потребности. Преяждането в ранна детска възраст е особено опасно, тъй като се създават условия за затлъстяване в по-голяма възраст с всички печални последствия от него.
И ПОСЛЕДНАТА ПРИЧИНА за преяждането е намаляването на физическото натоварване и деловата активност при запазване на предишния режим на хранене.

Сега, когато сме наясно с всички причини за неумереното потребление на храна, става ясно защо е толкова трудно да се удържим от излишно парченце тортичка, шоколад, или огромен хамбургер. Какво може да се направи? Как да се обуздае зверският апетит? Спомняте ли си мъдрата реплика на Остап Бендер: "Не правете от храната култ!"

Какво да се прави, ако вече сте преяли?
Поразходете се, най-добре на чист въздух, сред природата. По време на разходката правете отначало плавни, след това по-енергични движения, включително протягания, съпроводени с активно коремно дишане. Вдигнете ръцете си над главата, протегнете се нагоре, няколко минути правете наклони с горната част на тялото наляво и надясно. Така преработването на храната ще стане по-интензивно и ще се ускори евакуацията й от стомаха по храносмилателния тракт. Движете се, но не сядайте и не лягайте докато не изчезне усещането за тежест в стомаха. Лежането и спането с пълен стомах спомага за образуването на застойни зони в организма.

Масажирайте активно показалците на ръцете, а така също ги свийте като куки, хванете ги един за друг и ги опънете в противоположни посоки. Този масаж и движението ще активизират функциите на черния дроб.

Спомнете си какво са правили от векове българите на празничните трапези. Пеене, приятен разговор на масата и танци помагат за по-бързото преработване на храната.
Под въздействието на силни положителни емоции (душевен подем, радост, приятно общуване) храната, поета над нормалното количество, се преработва по-бързо и се усвоява по-добре, без да довежда до отрицателни последствия за здравето.

Ако в стомаха ви е заседнала топка храна, се препоръчва да се изпие чаша чай или друга топла несладка течност.

Вечерта след преяждането може да се направи опит да се облекчи работата на стомашно-чревния тракт и да се изпие някаква приятна течност, чаша айрян, сок или билков чай. Сутринта е желателно да се изпие чаша вода с мед, да се направи малко гимнастика с наклони, протягания, т.е. упражнения с разтягане на мускулите, особено коремните, да се вземе контрастен душ, а след него тялото да се разтърка енергично.

На закуска е хубаво да се поеме течна или полутечна храна. След закуска - 20-30 минути разходка, за да се премести храната по храносмилателния тракт и да изгони вчерашните излишъци.

През целия ден пийте повече течности и яжте повече плодове и зеленчуци. Суровите растителни продукти, особено зеленчуците, действат като метла, помагайки изчистването на стените на червата.

С тези препоръки вашите шансове да запазите стройната си фигура и доброто здраве стават повече.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.