Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:04 08.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Бази данни
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема математически операции в ACCESSнови  
Автор lz5zf ()
Публикувано30.06.09 12:28

Здравейте как в ACCESS да извърша математическа операция в една и съща колона Col1 запис 2 - Col 1 запис 3
Благодаря предварително

Тема Re: математически операции в ACCESSнови [re: lz5zf]  
Автор wiz (100 тонa змей)
Публикувано30.06.09 19:30

здравей

един начин е да напишеш код които го прави, взема например цялата таблица с една заявка select * from tablica след това я чете ред по ред и прави каквото реши с отделните редове

друг начин е с sum, avg, group by и т.н.

тези начини са описани идеално по документацията на много страници и не ми се пише толкова, може да прочетеш вместо да питаш

достатъчно ли е това обяснение?

ако случайно се решиш да черпиш за помощта може да почерпиш доктор бира, сале или някои друг само мен недей да черпиш щото споменатите пак ще ме залеят с повърхностни коментари

No pain, no gain

Тема Re: математически операции в ACCESS [re: wiz]  
Автор lz5zf ()
Публикувано30.06.09 19:52

целта ми е от стойността на предния запис да извадя стойността на настоящия запис. Според мен по втория начин не става защото съм го пробвал
ако можеш покажи го - как става .

Автор salle (един такъв)
Публикувано30.06.09 21:25

Принципно таблиците в базите данни нямат вътрешна подредба така, че "предишен, следващ, текущ" имат смисъл само ако ги дефнираш посредством нещо в таблицата. Примерно пореден номер в отделна колонка.

Нещо такова ли имаш предвид?

Тема Re: математически операции в ACCESSнови [re: salle]  
Автор lz5zf ()
Публикувано30.06.09 21:41

Да

Публикувано02.07.09 22:39

както е писал сале за да може да се говори за " предния запис и настоящия запис" трябва да има колона по която се различават тези записи

тоест трябва primary key

препоръчвам да започнеш като прочетеш за primary key и след това почетеш как се пише код които прави каквото решиш с таблиците

No pain, no gain

Редактирано от wiz на 02.07.09 22:39.

Автор salle (един такъв)
Публикувано03.07.09 11:24

Нямам идея какво може Access (никога не съм го ползвал). Ако става въпрос за SQL заявка има няколко варианта в зависимост то това какво точно имаш като поредица. Твоето "Да" не казва много по въпроса.

Най-лесно е ако имаш непрекъснати поредни номера в дадена колонка - да речем id което е и PRIMARY KEY. Ако е гарантирано, че няма изтрити редове и съответно дупки в поредицата задачката ти е да свържеш всеки ред с друг с id = id - 1

Тук пак има два варианта - подзаявка или join към същата таблица:

(Не знам какъв SQL диалект използва Access та Copy/Paste може и да не работи)

SELECT t1.Col1 - t2.Col1 FROM my_table AS t1, my_table AS t2 WHERE t1.id = t2.id - 1;

или

SELECT Col1 - (SELECT Col1 FROM my_table AS t2 WHERE t2.id = t1.id - 1) FROM my_table AS t1;

Има вариации в зависимост от това какво искаш да правиш с първия и последния ред от таблицата или избраните редове.

Ако въпросната поредица има "дупки" задачката е да намериш най-големия id по-малък от текущия. Там ще ти помогне MAX() функцията.

Може някой друг да знае как това може да се направи в Access с цъкане на мишката ...

Тема Re: математически операции в ACCESSнови [re: wiz]  
Автор bira_more (бира)
Публикувано06.07.09 15:03

ако случайно се решиш да черпиш за помощта може да почерпиш доктор бира, сале или някои друг само мен недей да черпиш щото споменатите пак ще ме залеят с повърхностни коментари
Безнадежден случай

Bеer? Mоre?

Тема Re: математически операции в ACCESSнови [re: bira_more]  
Автор lz5zf ()
Публикувано10.07.09 22:49

Благодаря ви за садействието - справих се отдавна с този проблем - Неволята учи - повиках я и тя дойте.
Сега имам друг проблем със създаването на форма в АКЦЕС - как след като избера запис от комбо бокс следващия комбо бокс да бъде вързан към първия и да покава тези записи отговарящи на критерия на първия
например - правим база с марка автомобили и при първия избираме VW да ми се показват само ПАСАТ, ГОЛФ, ПОЛО и т.н.
като избера фиат да ми се показват БРАВО, БРАВА, МАРЕЯ
Благодаря предваретелно

Тема Re: математически операции в ACCESS [re: lz5zf]  
Публикувано11.07.09 00:56

ми що не прочетеш в документацията?
идеи:
- да сложиш филтър които се появява при събитие
- след събитие да попълваш според избраната стойност...

No pain, no gain

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.