|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
математически операции в ACCESS
|
|
Автор |
lz5zf () |
Публикувано | 30.06.09 12:28 |
|
Здравейте как в ACCESS да извърша математическа операция в една и съща колона Col1 запис 2 - Col 1 запис 3
Благодаря предварително
| |
Тема
|
Re: математически операции в ACCESS
[re: lz5zf]
|
|
Автор |
wiz (100 тонa змей) |
Публикувано | 30.06.09 19:30 |
|
здравей
един начин е да напишеш код които го прави, взема например цялата таблица с една заявка select * from tablica след това я чете ред по ред и прави каквото реши с отделните редове
друг начин е с sum, avg, group by и т.н.
тези начини са описани идеално по документацията на много страници и не ми се пише толкова, може да прочетеш вместо да питаш
достатъчно ли е това обяснение?
ако случайно се решиш да черпиш за помощта може да почерпиш доктор бира, сале или някои друг само мен недей да черпиш щото споменатите пак ще ме залеят с повърхностни коментари
No pain, no gain
| |
Тема
|
[re: wiz]
|
|
Автор |
lz5zf () |
Публикувано | 30.06.09 19:52 |
|
целта ми е от стойността на предния запис да извадя стойността на настоящия запис. Според мен по втория начин не става защото съм го пробвал
ако можеш покажи го - как става .
| |
Тема
|
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 30.06.09 21:25 |
|
Принципно таблиците в базите данни нямат вътрешна подредба така, че "предишен, следващ, текущ" имат смисъл само ако ги дефнираш посредством нещо в таблицата. Примерно пореден номер в отделна колонка.
Нещо такова ли имаш предвид?
| |
Тема
|
[re: salle]
|
|
Автор |
lz5zf () |
Публикувано | 30.06.09 21:41 |
|
Да
| |
Тема
|
|
|
Автор |
wiz (100 тонa змей) |
Публикувано | 02.07.09 22:39 |
|
както е писал сале за да може да се говори за " предния запис и настоящия запис" трябва да има колона по която се различават тези записи
тоест трябва primary key
препоръчвам да започнеш като прочетеш за primary key и след това почетеш как се пише код които прави каквото решиш с таблиците
No pain, no gainРедактирано от wiz на 02.07.09 22:39.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 03.07.09 11:24 |
|
Нямам идея какво може Access (никога не съм го ползвал). Ако става въпрос за SQL заявка има няколко варианта в зависимост то това какво точно имаш като поредица. Твоето "Да" не казва много по въпроса.
Най-лесно е ако имаш непрекъснати поредни номера в дадена колонка - да речем id което е и PRIMARY KEY. Ако е гарантирано, че няма изтрити редове и съответно дупки в поредицата задачката ти е да свържеш всеки ред с друг с id = id - 1
Тук пак има два варианта - подзаявка или join към същата таблица:
(Не знам какъв SQL диалект използва Access та Copy/Paste може и да не работи)
SELECT t1.Col1 - t2.Col1 FROM my_table AS t1, my_table AS t2 WHERE t1.id = t2.id - 1;
или
SELECT Col1 - (SELECT Col1 FROM my_table AS t2 WHERE t2.id = t1.id - 1) FROM my_table AS t1;
Има вариации в зависимост от това какво искаш да правиш с първия и последния ред от таблицата или избраните редове.
Ако въпросната поредица има "дупки" задачката е да намериш най-големия id по-малък от текущия. Там ще ти помогне MAX() функцията.
Може някой друг да знае как това може да се направи в Access с цъкане на мишката ...
| |
Тема
|
[re: wiz]
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 06.07.09 15:03 |
|
ако случайно се решиш да черпиш за помощта може да почерпиш доктор бира, сале или някои друг само мен недей да черпиш щото споменатите пак ще ме залеят с повърхностни коментари
Безнадежден случай
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
[re: bira_more]
|
|
Автор |
lz5zf () |
Публикувано | 10.07.09 22:49 |
|
Благодаря ви за садействието - справих се отдавна с този проблем - Неволята учи - повиках я и тя дойте.
Сега имам друг проблем със създаването на форма в АКЦЕС - как след като избера запис от комбо бокс следващия комбо бокс да бъде вързан към първия и да покава тези записи отговарящи на критерия на първия
например - правим база с марка автомобили и при първия избираме VW да ми се показват само ПАСАТ, ГОЛФ, ПОЛО и т.н.
като избера фиат да ми се показват БРАВО, БРАВА, МАРЕЯ
Благодаря предваретелно
| |
Тема
|
|
|
Автор |
wiz (100 тонa змей) |
Публикувано | 11.07.09 00:56 |
|
ми що не прочетеш в документацията?
идеи:
- да сложиш филтър които се появява при събитие
- след събитие да попълваш според избраната стойност...
No pain, no gain
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|