Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:16 07.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Бази данни
*Кратък преглед

Тема Въпрос за избор на индекси в MySQL  
Автор dzver (чатер)
Публикувано31.05.09 12:39

Имам заявка, която се генерира в зависимост от разни условия.

SELECT
FROM a
JOIN b on a.b_id = b.b_id
LEFT JOIN c on a.c_id = b.c_id
LEFT JOIN d on b.d_id = d.d_id
ORDER BY b.some_date

Не пействам самата заявка, но това е основата. Проблемът е, че вместо да ползва индекса по some_date, mysql прави temporary и filesort и убива заявката.

SELECT
FROM a
JOIN b USE INDEX (ix_some_date) on a.b_id = b.b_id
ORDER BY b.some_date

Работи коректно.

SELECT
FROM a
JOIN b on a.b_id = b.b_id
LEFT JOIN e on a.id = e.a_id
LEFT JOIN e on b.id = f.b_id
ORDER BY b.some_date

Добавянето на 4-ти и 5-ти join водят до това, че индекса се ползва правилно. Добавянето на 7-и join води до невъзможност да се изпълнят заявките.

Промяната на order by:
order by g.some_date, b.some_date
води до неупотреба на индексите по 2-те полета за дата, като заявката се забавя поносимо.

Всички таблици имат самостоятелни индекси по ID и ордер полетата, Unique key по уникалностите им.

Основните таблици a и b са 140 000 записа и 1600 записа, другите са таблици са малки - ключ-стойност.

Всички опити да премахна 1 от абсолютно безполезните join-ове водят до незабавно умиране на сървъра :)

Таблиците са MyISAM. MySQL е 5.0

SOS?

Редактирано от dzver на 31.05.09 13:37.

Тема Re: Въпрос за избор на индекси в MySQLнови [re: dzver]  
Автор salle (един такъв)
Публикувано01.06.09 17:34

temporary и filesort са задължителни в случая. ORDER BY не може да работи само с индекс когато имаш повече от една таблица.

Въпросът е temporary да не отива на диска в tmpdir

Ползвай FORCE INDEX() когато си сигурен, че някой индекс ще свърши работа не USE INDEX()

Тема Re: Въпрос за избор на индекси в MySQLнови [re: salle]  
Автор sonic86 (непознат )
Публикувано17.06.09 20:28

Не е точо така, ако селект-ваш колони от а жоин с б и сортировка по дейт индекаса би трябвало да се ползвва. Ако в секекта имаш колони от а и б тогава темп + файлс сорт са неизбежни. Възможна оптимизация е насочването на тмп дир на май ескуел към отделен бърз хард, добавяне на повече рам и увеличаване на тмп таблес и тмп макс саиз (бяха 2 променливите), или моунт на рам диск и насочване на тмп дир на там, последното ако не си наясно не го прави.
Като цяло ако няма да жоинваш огромни таблици с милиони записи препоръчвам ти да пробваш 2то предложение ако не 1то.
Друг вариант е промяна заявката да ползваш момори таблица селецтваш квото ти трябва ръгаш го в мемори таблица и го селецт-ваш сортирано.
Прочети за thread buffers в документацията и си увеличи сорт и жоийн буферите, в зависимост от паметта на сървара. Имаи предвид че те са за всяка заявка отделно така че обикновенно са между 2-10мб.

Пейст explain на заявката и също какви колони селектваш.
Дефинитиона на таблиците

Тема Re: Въпрос за избор на индекси в MySQLнови [re: sonic86]  
Автор salle (един такъв)
Публикувано18.06.09 14:21

Оправи си правописа малко.

Като имам предвид опита на dzver с MySQL не бих посмял да го съветвам да чете за thread buffers

Тема Re: Въпрос за избор на индекси в MySQLнови [re: salle]  
Автор sonic86 (непознат )
Публикувано20.06.09 16:56

Стига с този правопис бе, да не пиша официални документи че да си преглеждам грешките, които допускам при писане с калвиатура. Не съм машинописка, който не иска да ми чете съветите заради правопис, той може да загуби.

Човека все някога трябва да влезе в дълбоките води, за да се научи. Мен никой не ме е питал дали мога да конфигурирам дб сървар.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.