Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:21 05.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Бази данни
*Кратък преглед

Тема Insert в 2 таблици с една заявканови  
Авторzakysal (Нерегистриран)
Публикувано20.03.07 13:18

Здравейте!

Имам следните 2 таблици:

А с колони id и name Където ид е auto increment.
B с колони id, param, value където id е варзана за id на таблицата A.

Въпроса ми е дали може с един insert да вкарам записите в двете таблици. По-точно как да избачкам id-то дето е генерирано от insert-a в първата таблица за да мога да го ползвам при insert във втората таблица?
Проблема е че имам много потребители дето ползват базата и ако го правя с 2 insert-a и после SELECT MAX(ID) може да ми върне id дето е генерирано от друга заявка. С транзакция дали ще се реши проблема? Имам в предвид ако имам един insert, после селект и после няколко insert-а, всичко това в рамките на една транзакция. SELECT-а в тоя случай ще види ли id-тата генерирани от други потребителски заявки?

Поздрави.

Тема Re: Insert в 2 таблици с една заявканови [re: zakysal]  
Автор BlandingsCastle (Emsworth)
Публикувано20.03.07 13:33

Най-вече не е ясно каква ти е базата. MS SQL например поддържа функция SCOPE_IDENTITY която ти връща последното автогенерирано ID в рамките на текущия scope(разбирай stored procedure), което ти решава проблема с Max(ID).
Предполагам, че и твоята база поддържа нещо подобно(освен ако не е Clipper).

Тема Re: Insert в 2 таблици с една заявка [re: BlandingsCastle]  
Авторzakysal (Нерегистриран)
Публикувано20.03.07 14:30

Значи едни клиенти ползват MySQL, други Oracle, трети M$ SQL server, ... Затова гледам да е нещо стандартно. Иначе с jdbc 3.0 драйвери си има getGeneratedKeys, ама не всеки драйвер го поддържа. Затова рекох ако има нещо стандартно дето да върви на повечето RDBMS ще е добре.

Все пак мерси за отделеното време.

Поздрави

Автор wqw (АзСъмЖив)
Публикувано20.03.07 16:14

Не няма, щото подобни синтетични "генерации" не са стандартни -- къде е IDENTITY property, къде Autonumber колона, къде bind на sequence обект.

Единствено на ниво DAL може да търсиш някаква абстракция -- ODBC, JDBC, ADO, etc.

cheers,
</wqw>

Автор salle (един такъв)
Публикувано21.03.07 01:12

Стандартно решение няма както wqw ти каза.

За всеки сървър си има съответното решение, но специфично и неработещо при другите.

В MySQL решението е да използваш LAST_INSERT_ID():

INSERT INT t1 .....;

INSERT INTO t2 (t1_id, .... )VALUES(LAST_INSERT_ID() ....

LAST_INSERT_ID() ти гарантира стойността на auto increment вмъкната от текущата сесия дори и да има други паралелно работещи сесии за разлика от MAX(id).

Едно по-генерално решение поне на теория е да заключваш първата таблица за писане, но това също не всеки сървър ще ти го позволи.

Също на теория при максималното ниво на изолация на транзакции (което също варира) би трябвало да можеш да изпълниш:

START TRANSACTION;
SELECT MAX(ID) ...
INSERT ...

и да разчиташ, че нивото на изолация ти гарантира нова стойност MAX+1

Само, че тове е в "сивата област" където обитават фантоми и други подобни.

Изобщо ако ти трябва преносимо решение което да работи независимо от сървъра по-добре се ориентирай към решение от страната на клиентското приложение.

Или още по-добре използвай уникални идентификатори в стил UUID() и подобни

и да е гарантирано, че никой

Тема Това което искаш си плаченови [re: zakysal]  
Автор ro6avia (усер френдли)
Публикувано27.03.07 13:12

За една сторната процедура, която да викаш с параметри в приложението ти. А за всеки отделен сървер си пишеш съответната сторната процедура, която работи с него.

root@ro6avia#echo rm -rf * > /bin/seek_and_destroy
root@ro6avia#/bin/seek_and_destroy

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.