|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
mysql compare
|
|
Автор |
killall (Дядо Мраз) |
Публикувано | 12.10.06 11:22 |
|
Здравейте,
имам следния проблем : Да си представим, че имаме таблица А и таблица В. Всяка от тези таблици има само по една колона тип инт, която се нарича ИД примерно. Целта ми е да намеря всички ИД-та от таблица А които не се срещат в таблица Б. Пробвах следното :
select A.id from A left join B on A.id=B.id where B.id is null
Това работи, но е аааадски бавно. При малко по-натоварен сървър отнема към 10-15 часа!!! В двете таблици има м/у 10 и 20 000 000 записа, като 99.99 % се повтарят, има най-много 20тина, които не се срещат в таблица Б.
Търся по-бърз начин за намиране на липсващите записи. Отворен съм за всякакви предложения.
Благодаря предварително
П.С.
използвам mysql 4.0.20-standard ( не ме питайте защо, не мога да го променя ), едната таблица (тази с по-малкото записи) е InnoDB, а другата - MyISAM
Time is like a drug. Too much of it kills you.
| |
Тема
|
Re: mysql compare
[re: killall]
|
|
Автор |
Dakota (erotoman) |
Публикувано | 12.10.06 14:34 |
|
Избрал си оптималната заявка предвид структурата на данните, която си описал, но все пак става въпрос за изчислението на 40 трилиона комбинации, така че е напълно нормално да отнеме повечко време.
Предвид на версията на MySQL, която използваш и съответно невъзможността да използваш спусъци, имаш ли възможност да контролираш вкарването в тези две таблици по някакъв начин и колко често се случва това? Изобщо можеш ли да дадеш малко повече информация за процесите, които са свързани с тези данни - откъде идват, колко често, и т.н.
Everything louder than everything else...
| |
Тема
|
[re: Dakota]
|
|
Автор |
killall (Дядо Мраз) |
Публикувано | 12.10.06 15:20 |
|
Мдам, може би трябваше да опиша ситуацията, накратко :
Обслужвам един голям онлайн шоп за книги, ЦД-та и всякакви други електронни и печатни медии. Задачата ми е за всеки един артикул да генерирам един ХТМЛ файл, това се прави за целите на Гугъл оптимизацията. Таблицата Б се манипулира от операторите на сайта, добавят нови данни, променят и т.н. Посредством mysql репликация промените се отразяват на моя сървър. Всеки ден генерирам нови ХТМЛ-и за променените артикули и в таблица А записвам ИД-тата на новогенерираните страници. До тук всичко изглежда лесно. Но преди няколко седмици излезе проблем с изтритите артикули. Когато от таблица Б се изтрие даден артикул, ХТМЛ файла за него остава онлайн и все още може да бъде достигнат през Гугъл. Това по принцип не би трябвало да е проблем, но се оказа че даже е голям такъв. Собственика на сайта поиска от мен да генерирам празни страници за всеки един изтрит артикул (да пише "този продукт вече не се поддържа ала бала ..."). Оказа се, че софтуера, който ползват за обслужване на сайта няма възможност да даде справка за изтритите артикули, те просто в един момент изчезват от таблица Б. Единственото решение, до което стигнах е периодично да сравнявам списъка на генерираните страници със списъка на актуалните артикули и при разлика да генерирам празни страници за продуките. Това е и целта на горното "безумие"
Та на въпросите ти :
Мога да контролирам единствено вкарването на данни в таблица А. Таблица А се ъпдейтва веднъж дневно. Таблица Б се ъпдейтва в произволен момент от операторите на сайта и по никакъв начин не мога да контролирам това
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Dakota (erotoman) |
Публикувано | 12.10.06 17:16 |
|
Без да имам опит в репликацията с MySQL, това за което се сещам е да се опиташ да четеш по някакъв начин с mysqlbinlog и да им правиш след това синтактичен разбор (parse). Разбира се, възможно е да има и по-добро и чисто решение.
Колкото до генерирането - не можеш ли вместо да генерираш файлове, да имаш един PHP скрипт, който да ги генерира динамично?
| |
Тема
|
[re: Dakota]
|
|
Автор |
killall (Дядо Мраз) |
Публикувано | 12.10.06 17:35 |
|
В отговор на:
Колкото до генерирането - не можеш ли вместо да генерираш файлове, да имаш един PHP скрипт, който да ги генерира динамично?
Не, абсолютно невъзможно
Google повече харесва статични HTML-и. Тези HTML-и са само за Google. На сайта разбира се се използва ПХП за артикулите. Чрез тези HTML-и PR за 1 година се вдигна от 2 на 6
Относно парсването на binlog-a и аз си мислех за нещо такова и в момента дори го мъча.
| |
|
Че Гугъл откъде може да знае дали въпросните HTML-и са статични или динамични?!
| |
Тема
|
Re: сложничка задачка
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 12.10.06 23:03 |
|
Изкушавам се да ти предлогжа една схема която за съжаление се съмнявам, че ще поработи.
> използвам mysql 4.0.20-standard
Пускаш при теб втори сървър с 5.0.x
* Закачаш го да репликира или директно от отдалечения Master или от твоя 4.0.20
* Указваш му да репликира само таблица Б
* Върху таблица Б дефинираш спусък при DELETE който да вмъква id на изтритите редове в таблица В
Примерно:
CREATE TRIGGER del_trigger BEFORE DELETE ON b FOR EACH ROW INSERT INTO deleted VALUES(OLD.id);
При тази постановка можеш да вържеш приложението което генерира файловете към двата твои сървъра едновременно и когато те интересуват изтритите редове да питаш В таблицата на 5.0
Още сложен вариант би било да дефинираш тази таблица В като FEDERATED с отдалечен оригинал на твоя 4.0.20 сървър.
Дали всичко това ще сработи честно казано не знам.
За съжаление 4.0 -> 5.0 репликация не е нещо на което бих разчитал напълно. Много зависи от структурата на конкретните таблици.
Поради тази причина не ти препоръчвам направо да смениш твоя локален сървър с 5.0. На теория би трябвало да може.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Йopдaн (Нерегистриран) |
Публикувано | 13.10.06 00:52 |
|
>> В двете таблици има м/у 10 и 20 000 000 записа, като 99.99 % се повтарят
Защо не направиш 2 времении таблици A2 и B2, само с 1 колона id (неповтарящи).
ПОСЛЕ да ги индексираш.
И да си пускаш заявата за A2 и B2.
| |
Тема
|
[re: Йopдaн]
|
|
Автор |
killall (Дядо Мраз) |
Публикувано | 13.10.06 10:15 |
|
Явно не си ме разбрал правилно : 99.99% от записите в таблица А ги има и в таблица Б. Целта ми е да намеря кои записи ги има само в А и ги няма в Б.
Иначе локално за таблиците ИД-тата са си уникални
| |
Тема
|
Re: сложничка задачка
[re: salle]
|
|
Автор |
killall (Дядо Мраз) |
Публикувано | 13.10.06 10:22 |
|
Интересна идея, но и на мен ми се струва че няма да е много читава. Имам лоши спомени от репликация м/у различни major версии на mysql (в интерес на истината тогава беше м/у 3.х и 4.х но се съмнявам че ще е много по-различно).
В момента се боря със хората от сайта да ъпгрейднем техния mysql до 5.х, ако не успея пак ще мисля какви магии да правя.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|