Тема
|
Замяна на SQL SERVER 2000 с нещо безплатно
|
|
Автор |
мopaв (непознат) |
Публикувано | 30.11.05 23:34 |
|
Не е важно с какво. Важно е до колко е възможно? Нека има средно сложен софт с база качена на SQL S2000 , сега какви са шансовете да се изгради еквивалентна база и да се ползва postgresql(примерно)? Аха и да се импортнат данните.
|
|
Тема
|
Re: Замяна на SQL SERVER 2000 с нещо безплатно
[re: мopaв]
|
|
Автор | Jordan (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.05 00:15 |
|
И ти ли не спиш?
Ако имаш програма (exe) и ДБ, аз не знам без да се променя програмата, дали може да смениш само sql сървъра. По принцип има голяма разлика най-вече в процедурите, но и навсякъде също.
|
|
Тема
|
Re: Замяна на SQL SERVER 2000 с нещо безплатно
|
|
Автор |
phpGuru (ентусиаст) |
Публикувано | 01.12.05 00:57 |
|
не е невъзможно, но не е лесно .... (лесността зависи до колко сложни и специфични за базата неща са ползвани)
има програмки помагащи мигрирането на данните, но не и на тригери/функции (ако има такива в базата)
в общия случай и клиентската програмка трябва да се пипне
|
|
|
Ако базата е под 2GB може да минеш на MSDE само с едно copy/Paste на двата .mdf файла.
Вече излезе и следващата версия SqlServerExpress, която поддържа 4G данни и е абсолютно free(не знам as a speech, or as a beer).
При msde има малко лицензни условности за да можеш да го разпространяваш ако си девелопер, виж на сайта на MS.
А иначе ако нямаш много код на сървъра(stored procedures, triggers) пускаш някаква DataPump(например тази, която върви с Borlandските неща), и после само си оправящ генераторите на ID-ta според базата в която си претакал даните.
Предполагам че ще дойде момента в който PostgreSQL ще поддържа T-SQL, както сега поддържа PL/SQL. Сега поне на теория би трябвало лесно да се бяга от Oracle към него.
|
|
|
Защо искаш да го правиш? MSDE е безплатно - не ти ли върши работа?
|
|
Тема
|
Re: Още инфо по питането ми
[re: Killy-Man Jarro]
|
|
Автор | мopaв (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.12.05 13:59 |
|
Сега съм в процес на проучване и се очаква да предложа субд. Цената е важна но не и съвсем определяща! Идеята ми грубо е , да използвам sql s2000 за разработка понеже имам опит и ще върви добре процеса. После евентуално да мисля за друга субд. Като наистина лека промяна в кода(ц#) ще се наложи. Мога да ползвам и msde2000release a и да няма промени в кода. Гледам че sql s2000 има 7 редакции. Най добри за ентърпраиз и стандартна. Със сигурност производителноста деградира в ущърб на безплатноста има и ограничение за размера на базата(msde 2 gb размер на база). Също и за ОС-а върху които тези две могат да функционират(Windows * Server).
Кажете ми каква е производителноста на тези 7 варианта на sql s2000 спрямо mysql , postgresql , firebird. Ако изпреварват значително msde то направо да почвам с тези.
Бих искал субд която наистина се възползва от всички процесори и памет които ще има на машината. В случая два процесора и 2 гб памет.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 01.12.05 18:57 |
|
Ми и MySQL и Postgre са със сорсове - тоест те гарантирано могат да ползват всчики ресурси - на всички машини.
Отделен въпрос е как да се направи.
Ама MySQL поне според мен е по лесно използваем - особено ако речеш да ползваш BLOB.
Пак според мен Postgre има по гъвкав лиценз.
Тааааа....
Bеer? Mоre?
|
|
|
plpgsql-а на postgresql прилича, но за съжаление не е съвсем като pl/sql-а на oracle
тва за t-sql е готина идеа ;-))
|
|
Тема
|
[re: bira_more]
|
|
Автор |
phpGuru (ентусиаст) |
Публикувано | 02.12.05 01:18 |
|
В отговор на:
Ама MySQL поне според мен е по лесно използваем - особено ако речеш да ползваш BLOB.
идеата за large objects при postgresql, не само че не е много сложна, а и доста добра, а като и свикнеш става дори по-удобна
(a и от доста одавна има http://www.postgresql.org/docs/8.0/interactive/datatype-binary.html но пък аз никога не съм го ползвал)
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Linuxman (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.12.05 15:16 |
|
Здр,
Препоръчвам ти PostgreSQL 8.* работи и на 16 процесора наи близо до Oracle ( например подържа Point of time Recovery ).
firebird 1.5х не е лош ама не е толкоз бърз и не може да ползва както трябва 2ри процесор (Firebird 2 ще може ). Firebird 1.5x под Линукс е 4х по бърз при една и съща база данни отколкото под Windows mai beshe 2000.
Free Oracle -> XE
|
|