Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:02 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Бази данни
*Кратък преглед

Тема Излезе PostgreSQL 8.1нови  
Автор Dakota (erotoman)
Публикувано08.11.05 13:54

Излезе стабилна версия на PostgreSQL 8.1.

Освен

неща, в тази версия са добавени и един куп "дребни", но не по-малко .

Бих отличил следните неща:

1. Въвеждането на bitmap сканиране - това позволява да се използват индексите от две различни колони, дори и да не съществува съставен индекс върху тях. Това е особено важно при данни, до които не може да се предвидят всички възможни начини за достъп.

2. Ролите. С помощта на ролите системата за управление на достъпа става доста по-гъвкава като позволява на потебители или групи да "играят" различни роли в зависимост от ситуацията.

3. Повишената конкурентност на GiST (с чиято помощ работи и LTree) и възможността за споделено редово заключване - особено полезно при множество INSERT-и и UPDATE-и с проверки за референтен интегритет.

4. Интегриран autovacuum. За някои това може и да не е важно, но на мен ми се е случвало да се превърти брояча на транзакциите, заради недостатъчно често вакумиране и изведнъж половината данни да "изчезнат". Освен това, сега сървърът ще започне да изкарва предупреждения, когато точката на превъртане наближи - като ще спре изобщо да приема нови заявки, докато не се пусне вакумиране, ако стойността наближи застрашително. На този въпрос беше обърнато още повече внимание и след нашия "малък" проблем с колегата ми.

5. MAX() и MIN() най-после използват индекси, така че вече не е необходимо да се пишат неща от рода на ORDER BY x LIMIT 1 (DESC).

6. Въведена е функцията LASTVAL(), която връща текущата стойност на последно извикания sequence посредством NEXTVAL(), т.е. де факто същото като LAST_INSERT_ID() в MySQL. Също функциите LEAST() и GREATEST(), които връщат най-малкия (респективно най-големия) от подадените параметри.

7. regexp_replace() - нещо, което ми е трябвало на няколко пъти и за което си бях написал процедурка на plPerl.

8. Синтаксисът на съхранените процедури се проверява още при тяхното създаване, а не при изпълнението им. Добавени са и още някои неща в plpgsql и plperl.

9. И разбира се IN/OUT параметрите, за които може би phpGuru ще ни разкаже повече.

Everything louder than everything else...

Редактирано от Dakota на 08.11.05 13:55.

Тема Re: Излезе PostgreSQL 8.1нови [re: Dakota]  
Автор phpGuruАдминистратор (член)
Публикувано08.11.05 14:29

мда Дакота нещо ме е накиснал :-)) ще трябва да си изсмуча нещо от пръстите :-)

ами аз ще кажа, че е излязла нова версия на pgAdmin - 1.4, която има много нови екстри включително и подръжка за 8.1
(гласи се и нова версия на phpPgAdmin - 4.0)

и за windows pотребителите гледам има някой добри новини: оdbc драйвери, които ползват вече новия протокол между клиента и сървера и вече много по-бързо ще следват развитието на postgre-то защото ползват libpq
и най-накрая нещо и по самата версия :-) пак за виндовс потребители: новата версия ще е доста по-бърза от 8.0 на windows платформа, защото са пренаписали системата за "фалшивите сигнали" емулираща unix система

иии доста други дребни неща, за които дакота е пратил линк някой да си ги чете :-))

Тема Re: Излезе PostgreSQL 8.1нови [re: phpGuru]  
Автор phpGuruАдминистратор (член)
Публикувано08.11.05 14:42

и забравих 2 неща дето изглеждат горе-долу важни
добавено е two-phase commit
и от тази версия таблиците по подразбиране се създават без OIDs :-)

Тема Re: Излезе PostgreSQL 8.1нови [re: Dakota]  
Автор RepeatableRead (transactional)
Публикувано08.11.05 14:56

PostgreSQL е страхотна база от данни.
Новото което касае потребителите и на windows е че е май подобрена collation поддръжката. Не съм го тествал още. Все пак в тази насока има още какво да се желае.
Друго ново което за мен е много важно е, че е подобрен алгоритъма за търсени в shared_buffer-a и доколкото разбирам вече това не става с линейна сложност и могат да се използват спокойно и доста по-големи стойности.
Подобрена е и синхронизацията и базата би трябвало да е станала по scalable като това ще си проличи най-добре на многопроцесорни машини.

Уеб хостинг и домейн имена от

Тема pgAdmin 1.4 (graphical explain) [re: phpGuru]  
Автор Dakota (erotoman)
Публикувано08.11.05 19:25

С графичния анализатор на заявки доста са се постарали.

Сега остава само да се науча и да го разбирам.

Редактирано от Dakota на 08.11.05 19:26.

Тема Re: pgAdmin 1.4 (graphical explain)нови [re: Dakota]  
Публикувано09.11.05 11:25

Това също е голям плюс в pgAdmin.
Обаче ми се струва, че за реална работа да видиш плана в текстов вид е по-добре, защото веднага виждаш цифрите и можеш да направиш анализ много бързо.
Иначе за по-начинаещи графичният вид на плановете е наистина супер!

Браво на PostgreSQL!

Уеб хостинг и домейн имена от

Тема Re: pgAdmin 1.4 (graphical explain)нови [re: RepeatableRead]  
Автор Dakota (erotoman)
Публикувано09.11.05 12:58

Да, и аз съм свикнал с текстовия анализатор, но пък този яко радва окото - особено ако добавят текстовата информация без да трябва да се кликва с мишката и понамалят размера на картинките, ще си стане съвсем пушка. Но това предполагам ще го видим в бъдещи версии, както и възможността цялото това нещо да се отпечата на хартия все пак.

Любопитно ми е какво ще изкара за

план.

Редактирано от Dakota на 09.11.05 13:00.

Тема Re: pgAdmin 1.4 (graphical explain)нови [re: Dakota]  
Публикувано09.11.05 15:18

Малко ще го замисли преполагам :)

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.