|
Страници по тази тема: 1 | 2 | >> (покажи всички)
Тема
|
Ограничаване на стойностите на поле в Access
|
|
Автор | вce oщe нoвaчka (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.09.05 12:34 |
|
Преди няколко седмици ми помогнахте много. Но сега пак я zакъсах нещо. Вzела съм си една дебела книга и да се надяваме, че скоро ще се оправям и сама, но сега искам да ви помоля отново zа малко помощ.
Ситуацията е следната:
Имам поле с номер, структуриран така : 1 буква (I, A или S) -2xx-3xx-4xx, където "х" е цифра. Значи общо 13 символа. Досега въвеждането на стойностите zа това поле беше ограничено чреz иzраzа >A"-2"00"-3"00"-4"00;;_ . Обаче така истинската стойност става не А-201-301-401, ами А010101
Може ли някой да предложи по-интелигентен начин zа ограничаване на формата, чреz който да не се оряzват така номерата?
| |
Тема
|
Re: Ограничаване на стойностите на поле в Access
[re: вce oщe нoвaчka]
|
|
Автор | нoвaчkaтa (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.09.05 13:26 |
|
Хм, май го иzмислих :
(Like "I-2??-3??-4??") Or (Like "A-2??-3??-4??") Or (Like "S-2??-3??-4??")
Дали е правилно така? Това ще ограничи новите данни. Ами сега как да конвертирам старите 600 zаписа да са в нормалния формат??
| |
|
Общо взето си го направила и сама не знам обаче защо не става. Всъщност трябва да е:
>L"-2"00"-3"00"-4"00
това А което си сложила означава буква или цифра а L е само буква, но не сещам как да ги ограниш само в тези три букви но сигурно има начин. А тъй като това е маска слагай като входна маскаи трябва да стане не виждам причина да не става.
| |
Тема
|
[re: shnorhela]
|
|
Автор |
shnorhela (непознат
) |
Публикувано | 15.09.05 13:29 |
|
Знаех си, не го слагай във валидейшъна а във маската.
A za promianata bi triabvalo da stane sus SQL zaiavka ot Querito
Редактирано от shnorhela на 15.09.05 13:32.
| |
Тема
|
|
|
Автор | нoвaчka (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.09.05 14:22 |
|
Ох, аz работя с немската версия на Access и ми е малко трудно да се оправя с термините на английски и български. Но мисля, че раzбрах какво имаш впредвид под маска и валидейшън. Ако го направя чреz маска, при въвеждане на нови данни то само ми подскаzва и полето иzглежда така _-2__-3__-4__ . Но в тоzи случай данните в полето се zапаzват беz тиретата и първите цифри от групичките.
Когато zа валидейшън правило сложа това условие (Like "I-2??-3??-4??") Or (Like "A-2??-3??-4??") Or (Like "S-2??-3??-4??"), приема само стрингове zапочващи с букви A, S или I и следвани от три групички с по три zнака, раzделени с тире. Т.е. точно това, което ми трябваше Е, ще приема и номер А-2аа-3сс-400, но това не виждам как да го огранича...
За промяната- zа съжаление не раzбирам много от SQL и сега чета една книга, така че, бих се zарадвала, ако някой може да ми напише директна команда, която да конвертира данните в дадена колона от Аbcdefg в А-2bc-3de-4fg.
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 15.09.05 14:43 |
|
Урааа, намерих и как да го карам да приема само цифри - с # вместо ? . Сега цялото правило иzглежда така:
(Like "I-2##-3##-4##") or (Like "A-2##-3##-4##") or (Like "S-2##-3##-4##")
| |
Тема
|
Крайна версия на правилото
[re: нoвaчka]
|
|
Автор | Hoвaчka (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.09.05 15:00 |
|
Намерих и как да се ограничат допустимите букви.
Like "[ISA]-2##-3##-4##"
Сега остава "само" конвертирането
| |
Тема
|
Re: Крайна версия на правилото
[re: Hoвaчka]
|
|
Автор |
_danitu (аз) |
Публикувано | 15.09.05 15:21 |
|
Ами например:
Мяташ тая таблица в ексел, в нова колона накрая пишеш формулата:
=CONCATENATE(LEFT(A1;1);"-2";MID(A1;2;2);"-3";MID(A1;4;2);"-4";MID(A1;6;2))
и от А010101 става А-201-301-401 ако съм разбрала правилно какво ти трябва.
после таблицата обратно в аксес, триеш старата колона, преименуваш новата и толкоз.
| |
Тема
|
[re: _danitu]
|
|
Публикувано | 16.09.05 11:08 |
|
Мерси много, оправих го
| |
Тема
|
[re: _danitu]
|
|
Автор |
VladoR (любител) |
Публикувано | 19.09.05 22:17 |
|
И това с триенето и преименуването става само ако мераците не се отнасят за поле (от) главен ключ, който съществува в друга вече попълнена таблица като чужд ключ.
Или ако има, но връзката НАВСЯКЪДЕ е 1:n и е позволен UPDATE от основна към подчинена таблица.
Отделно от това е силно препоръчително в ключови полета по възможност да не се използват специални символи.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | >> (покажи всички)
|
|
|