|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Базите данни са нещо повече от MySQL
|
|
Автор |
Miro () |
Публикувано | 07.06.05 21:52 |
|
Напоследък оставам с впечатлението че много хора си мислят че света на базите данни започва и завършва с MySQL. Има и доста други RDBMS
Но всъщност се надявам тази тема да е по-скоро обсъждане на възможностите на MySQL. Лично аз я намирам за неприложима за сериозни enterprise приложения. Без тригери, без SP-та, без VIEW-та, до скоро и без транзакции. Но дайте конструктивно, а не с излишни простотии (на които се нагледах в другите ИТ клубове на dir.bg.
Ще се радвам ако някой (по-скоро всички тук фенове на MySQL ) ме убеди че MySQL е напълно пригоден за Enterprise приложения.
Макар че самите MySQL заявяват че тепърва ще се борят за този пазарен дял с версия 5, където ще има доста нововъведения, които да изравнят MySQL с останалите RDBMS.
P.S. Понеже ще съм off-line за 3-4 дни - надявам се дотогава да сте натрупали достатъчно доказателства, с коита да промените мнението ми за MySQL (което в момента е че става за back-end на web сайтове).
--
Miroslav Penchev
Редактирано от Miro на 07.06.05 21:58.
| |
Тема
|
Re: Клуб Бази Данни е нещо повече
[re: Miro]
|
|
Автор |
salle (един такъв) |
Публикувано | 08.06.05 00:06 |
|
... от място за безсмиселни флеймове ...
Откъде някъде някой трябва да те убеждава в каквото и да било?
Тук хората си помагат един на друг без да изпитват необходимост да си мерят каквото и да е.
Ако се разходиш по темите (жалко, че мразиш да четеш а само пишеш) ще видиш, че въпросите са за най-различни сървъри и много често едни и същи хора помагат и за X и за Y
Колкото до конструктивните мнения ти явно си имунизиран потив тях.
| |
Тема
|
Миро....
|
|
Автор | зиrи cтapдъcт (Нерегистриран) |
Публикувано | 08.06.05 09:34 |
|
графоман такъв, имай милост към четящите
| |
Тема
|
Re: прекаляваш
|
|
Автор |
Mixy (миксер) |
Публикувано | 08.06.05 10:01 |
|
Не разбирам защо си решил да вървиш с рогата напред. Всички разбрахме, че си фен на Firebird и че не харесваш MySQL. Всички разбрахме, колко много искаш да "популяризираш" Firebird, незаслужено и незнайно защо останал в "сянката" на MySQL. Но защо реши да го правиш за сметка на MySQL? Защо тръбиш "вижте колко много/хубави неща има FB дето ги няма в MySQL"? Подхода ти е меко казано неправилен - най-много да създадеш повече противници на FB, вместо да привлечеш някой към "правилната" кауза. Хората тук са се събрали да си помагат взаимно, а не да си ги мерят (БД сървърите).
Mixy
| |
Тема
|
Един отговор по същество
|
|
Автор |
NikB (любопитен) |
Публикувано | 08.06.05 10:48 |
|
Един отговор по същество.
Което не значи, че не съм съгласен с предходните отговори :)
Не виждам смисъл всички базаи данни да са "напълно пригоден за Enterprise приложения". МъСЯЛ е преносим, повечето хостове го предлагат - това го прави популярен.
| |
|
Като тръгнем да говорим за основните бази:
-DB2 - не съм виждал пост за нея, поне в последните година-2. Най-вероятно са малко използващите я в България.
-Ib/FireBird - сравнително често коментирана, до преди появата на "Умния_Девелопер" със статус на нормална_база_данни, от появяването МУ - със статус на КУЛТ.
-MSSQL - отвреме на време става дума и за него. (може би се споменава по рядко заради MSDN навиците на ползващите я).
-MySQL - може би най-често коментираната. Моето лично мнение е, че има доста хора в клуба, които я "чуват" и когато някой попита нещо за него, получава отговор което го стимулира пак да сподели нещо тук. Друга (или допълнителна) версия е, че най-много хора започват именно с MySQL и резонно в началото въпросите са повечко.
-Oracle user-ите се изнесоха
-Postgre - също рядко коментирана, не мога да си обясня защо.
- Разни веселяшки бази - Access, FoxPro, CLipper отвреме на време, което придава някакъв романтичен привкус на форума.
Тук предимно се споделят идеи и проблеми, и за разлика от доста други форуми наистина не съм виждал хубаво заформен флейм на тема "кой е по по най".
Може би не трябва да изоставаме от тенденцията и да посквернословим. За пример може да вземем градските клубове - водят с обиколка дори на Linux.
| |
Тема
|
Re: То ясно, че се заформя флейм...
[re: NikB]
|
|
Автор |
NDeu (динозавър) |
Публикувано | 08.06.05 12:01 |
|
Закон 1. Най-добрата база е тази, която ще ти свърши работата
Следствие 1 на закон 1. Най-добрата база е между тези, с които мога да работя
Понятие "Базов фанатизъм": Моята база е добра, когато съгреши дори.
Понятие "Базова борба": Който не е с моята база е против нея.
| |
Тема
|
Re: Базите данни са нещо повече от MySQL
|
|
Автор |
cтapeц бeлoбpaд (Инспектиращ) |
Публикувано | 08.06.05 15:26 |
|
MySQL си има доста предимства и затова е безмислено да търсим кусурите и.
Само факта че е безплатна (за некомерсиална употреба) и съизмерима по бързина с Oracle, както и факта че всички хостинг компании я предлагат е достатъчно.
Ако искаш ентърпрайс СУРБД извади 20-тина хиляди и с вземи каквато си искаш - без Oracle, тя доколкото знам струва 40 000.
А що се отнася до другите безплатни - то едва ли са много (ако въобще са) по-добри от MySQL.
------------------------
Кой ли пък съм аз?
| |
Тема
|
Айде спри се вече!
|
|
Автор |
NickBass (бас-програмист) |
Публикувано | 08.06.05 16:03 |
|
В началото ми хареса firebird ентусиазма ти, но вече мисля, че прекаляваш. Не искам в никакъв случай да си мислиш, че искам да те обидя, но тук е място където хората си помагат със съвети. Това не е клуб на "репресираните" от MySQL или FireBird. Никой преди (аз поне не съм виждал) не е пускал теми от сорта: "Как да се отървем от MySQL диктатурата" или "Как да спрем заразата FireBird". Аз самият работя с FireBird от доста време и съм не по-малко впечатлен от теб. Това, обаче не ми дава правото да казвам, че всичко останало не струва пет пари. Някой още при първите ти постинги ти каза, че е всяко нещо си има място на приложение. Аз лично навремето много исках да използвам MySQL за приложенията си и с мъка се отказах. Ако още тогава MySQL имаше stored procedures, triggers и т.н. нямаше да се замисля въобще! За съжаление при бизнес приложенията без тях е голяма мъка. FireBird е страхотен, но не го прави неприятен за всички тук, моля те!
PEACE!
| |
Тема
|
Re: Базите данни са нещо повече от MySQL
|
|
Автор |
fiffy () |
Публикувано | 08.06.05 17:36 |
|
Не мисля че е небходимо някой да те обеждава защо MySQL е добра база данни. Защо продължаваш да гледаш на всичко в черно и бяло - разбери едно нещо - няма добра и лоша база - има добра база за този специфичен случаи и лоша база за същия случай (като дори и това не е сигурно). Няма черно и няма бяло - всичко зависи от конкретния случаи и гледна точка.
Епа, това е моето хоби...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|