|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Oracle, UNIQUE KEYS and NULLs
|
|
Автор |
phpGuru (член) |
Публикувано | 24.08.04 16:14 |
|
как да накарам unique key и nulls да се държат адекватно? ;-)
create table test (id number null);
alter table TEST
add constraint SS unique (ID)
using index;
insert into test (null);
insert into test (null);
insert into test (null);
супер си бачка - вкарва всички редове
ОБАЧЕ!!!!
create table TEST2
(
ID NUMBER not null,
ID2 NUMBER
);
alter table TEST2
add constraint SS unique (ID,ID2)
using index;
insert into test2 (id) values (1);
insert into test2 (id) values (1); -- ГЪРМИ, ТА ПУШЕК СЕ ДИГА .... къде ги виде тез еднакви редове ........
имате ли идиа как да си направя contstraint-а, така че да ми дава
1, null
1, null
1, null
но не и
1, 1
1, 1
| |
|
Проблема е в това, че Oracle не съхранява записи в индекса а само в таблицата, когато ти вмъкваш null стойности, затова и в първия случай можеш да insert-ваш колкото искаш празни записи и той ще си ги приема, щото в индекса нищо не влиза.
Във втория случай за него 1,null и 1,null са си еднакви записи, защото сравнява 1 с 1.
А как да се избегне, тук трябва да се помисли малко. Ако измисля нещо, ще пиша.
| |
|
Мислих, но не се сещам за нещо подходящо , освен да попълваш и другата вместо с null с някакви автоматично генерирани уникални стойности, но не мисля, че е много подходящо. Според мен точно това е правилното поведение, защото null е особена стойност (или състояние) и не може да се третира по този начин. Не можеш да я включиш в логиката си заедно с другите данни, защото тя не е част от тях.
Но ако някой има интересно предложение, ще ми е интересно да го прочета.
| |
|
ами според стандартите не е това правилното поведение .... защото null не е null то
1, null не е еднакво с 1, null
а не мога да му пляскам некви стойности, защото няма да има как да ги отлича от истинските си стойности, когато си има стойност ....
както и да е де, преструктурирах нещата по друг начин и заобиколих проблема, но все пак ако някой измисли нещо - нека свирне ;-)
| |
Тема
|
Re: Oracle, UNIQUE KEYS and NULLs
[re: phpGuru]
|
|
Автор | AcidMemory (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.08.04 18:41 |
|
ами понеже сега го виждам, мога само да ти гарантирам, че няма как да го постигнеш директно
т.е. null-а си е ok, но ако е само той (или всичките колони в multikey индекса са null) и е нормално, заради спецификата в булевата аритметика (дори се сещам как в JavaScript можеш да провериш стойност за Null като я сравниш със себе си - само null не е равно на себе си)
иначе за първия случай си е така - оракъл не индексира колони, където всичко е null, точно поради горната причина (не говорим за bitmap индекси)
| |
|
да де аз си преобразувах таблиците доста и стана работата вече не разчитам на това
но точно защото ((null == null) == false) е true
1, null
и
1, null
не са еднакви!!
| |
Тема
|
[re: phpGuru]
|
|
Автор |
timmyyy (fr33r1d3r) |
Публикувано | 25.08.04 11:00 |
|
Може логиката на оракъла да е, че просто се сравняват не-null полетата от 2та записа. Все пак null е толкоз особена стойност, че си има проверка "is null" и по дефиниция (null == whatever) е винаги грешно.
Обаче не ми идва на акъла как да се дефинира ясно поведение в твоята ситуация, всъщност струва ми се най-правилно да се разрешава само или всичките полета от индекса да са null, или всичките да не са.
А конкретен workaround - неуникален индекс + тригер преди промяна/вмъкване, но сигурно вече си го направил това.
8 hobits = 1 hobyte
| |
Тема
|
[re: timmyyy]
|
|
Автор |
phpGuru (член) |
Публикувано | 25.08.04 12:40 |
|
да с тригер щеше да стане, но има техническо задание от поръчителя да не се ползват тригери!! (
иначе да, тва е май най-доброто) иии просто преструктурирах таблиците
| |
|
пробвай това
CREATE OR REPLACE FUNCTION f_uk(c1 NUMBER, c2 NUMBER) RETURN VARCHAR2
DETERMINISTIC AS
BEGIN
IF c2 IS NOT NULL
THEN
RETURN c1 || '-' || c2;
ELSE
RETURN NULL;
END IF;
END f_uk;
create table TEST2
(
ID NUMBER not null,
ID2 NUMBER
);
create unique index test_uk on TEST2(substr(f_uk(ID,ID2),1,100));
при мен работи(Oralce 9.2.0.1)
Успех!!
| |
|
мда :-) тва е готино решение според мен
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|